Gazete Vatan Logo

Petroleum Istanbul 2019 Fuarı başladı! Bakan Dönmez: Oldubittiye izin vermeyeceğiz

Uluslararası petrol, LPG, madeni yağ, ekipman, istasyon market ürünleri ve teknoloji fuarı 'Petroleum Istanbul 2019” açıldı. Fuarın açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Türkiye'yi enerjide bağımsız hale getireceğiz. Akdeniz'de oldubittiye izin vermeyeceğiz" dedi.

Petroleum Istanbul 2019 Fuarı başladı! Bakan Dönmez: Oldubittiye izin vermeyeceğiz

Enerji sektörünün kalbi 3 gün boyunca İstanbul TÜYAP'ta atacak. Dünyada ve Türkiye’de faaliyet gösteren enerji sektörünün dev firmalarını bir araya getiren sektörünün en kapsamlı fuarı Petroleum Istanbul 2019 açıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz tarafından açılan fuar; TOBB Petrol Meclisi, PETDER, ADER, Türkiye LPG Derneği, TOBB LPG Meclisi, PÜİS, TABGİS tarafından da destekleniyor. TÜYAP'ta gerçekleştirilen Petroleum İstanbul 2019 Fuarı'nın açılışına Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören ve Demirören Medya Grubu CEO'su Mehmet Soysal da katıldı.
BAKAN DÖNMEZ: OLDUBİTTİYE İZİN VERMEYECEĞİZ

Fuarın açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Petroleum İstanbul 2019 - 14. Uluslararası Petrol LPG, Madeni Yağ, Ekipmanları ve Teknoloji Fuarı'nda yaptığı konuşmada, Milli Enerji ve Maden Politikası'nda petrol ve gaz aramacılığının anahtar role sahip olduğunu söyledi.
Bakan Dönmez, Türkiye'nin petrol ve gaz talebinin her zaman yukarı yönlü bir ivme göstereceğini ve bu öngörüden hareketle petrol ve gaz aramacılığı faaliyetlerine hız verdiklerini kaydetti.
Bu çalışmaların ilk sonuçlarının da yavaş yavaş alınmaya başladığını dile getiren Dönmez, "Geçen hafta, Diyarbakır ve Siirt'te üç yeni petrol sahası keşfettik. Yaklaşık 27,5 milyon ton rezervimiz var. İlk defa orada hidrolik çatlatma yöntemiyle petrol üretimini gerçekleştirmiş olduk. Bu sahanın ekonomimize katkısı yaklaşık 700 milyon dolar civarında olacak. Aslında bu keşif de gösteriyor ki, güçlü bir siyasi irade ortaya konulduğunda, yerli insan kaynağımızla gerçekleştiremeyeceğimiz hiçbir hedef ya da proje yok." diye konuştu.
DOĞU AKDENİZ'DEKİ ÇALIŞMALAR
Dönmez, Türkiye'nin hem sığ hem de derin denizde sondajların devam ettiğini ifade ederek, Türkiye'nin günlük bir milyon varil civarında petrol ve 50 milyar metreküplük gaz talebini karşılamak için az çok demeden rezervleri ekonomiye kazandırmaya mecbur olduğunu vurguladı.
Enerjide bağımsız hale gelmek ve enerji maliyetlerini öngörülebilir hale getirmek için çalıştıklarını aktaran Dönmez, şöyle devam etti: "Türkiye'nin petrol ya da doğal gaz üretmesi ve ihraç edebilir hale gelmesini arzuluyoruz. Bu durum daha sürdürülebilir ve öngörülebilir bir küresel enerji piyasası anlamına gelmektedir. Türkiye'nin içinde bulunduğu TürkAkım ve Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı gibi projelerin başarıya ulaşıyor olması da bunların en önemli göstergesidir. Doğu Akdeniz'deki tüm petrol ve gaz çalışmaları da bu kapsamda değerlendirilmeli. Türkiye, Akdeniz'de ne kimsenin hakkını yemeye çalışıyor, ne de kendi haklarından vazgeçiyor. Akdeniz'de bir oldu bittiye asla izin vermeyeceğiz. Ne ülkemizin ne de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin haklarını kimsenin gasp etmesine müsaade etmeyeceğiz."
YILLIK 50 MİLYON TON HAM PETROL TÜKETİMİ
Dönmez, akaryakıt sektöründe hizmet ve ürün kalitesinin mümkün olan en üst düzeye çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, "Akaryakıt sektörümüzde bugün itibarıyla 150 bin vatandaşımız istihdam ediliyor. Tüm petrol ürünleri pazarında ise 200 bin doğrudan istihdam yapıldığını tahmin ediyoruz. Enerji ve madencilikte en yüksek istihdama sahip sektör, petrol ürünleri sektörümüz. Bu toplantıda bulunanlar, Türkiye'ye istihdam ve vergi olarak en büyük katkıyı veren bir sektörün temsilcileri. Sizlerden ricamız, daha fazla yerli ekipman, yerli ham petrol ve Ar-Ge yatırımı yaparak uzun vadede vizyonunuzu ortaya koymanız." diye konuştu.
Aynı zamanda sektörde çevresel ve toplumsal hassasiyetlerin de dikkate alınmasını isteyen Dönmez, şunları kaydetti: "Kilometre başı karbondioksit salınımı 2017'de, 2015'teki seviyeye oranla yüzde 30 azaldı. Diğer yandan, Türkiye olarak 100 kilometrede 5,4 litre yakıt tüketimiyle Uluslararası Enerji Ajansı üyeleri arasında maalesef en yüksek yakıt ekonomisine sahip ülkelerden birisiyiz.
Hükümet olarak enerji verimliliğinde çok kararlı bir şekilde ilerlememiz gerektiğini ifade etmeliyim. Burada daha fazla mesafe kat etmemiz gerekiyor. Türkiye'nin yaklaşık 50 milyon ton toplam petrol tüketiminin 25 milyon tonu dizel, 5 milyon tonu jet yakıtı, 2,3 milyon tonu benzin ve 4,5 milyon tonu LPG'den, geri kalanı da diğer yakıtlardan oluşuyor. Bu talebi karşılamak için rafineri ve petrokimya tesislerini artırma yönünde somut adımlar atıyoruz. Bu kapsamda, STAR Rafineri 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesiyle, dizelde dışa bağımlılığımızı yüzde 60'tan yüzde 40'a düşürecek. Buna ek olarak 500 milyon dolarlık ihracat yaparak cari açığın da kapanmasına büyük bir katkı sağlayacaktır."

Haberin Devamı

Bu yılki teması “Akıllı Teknolojiler, Akıllı İstasyonlar” ile geleneksel ürün segmentlerinin yanı sıra Oto LNG, Oto CNG, Elektrikli Araç Şarj İstasyonları ve İstasyon Marketlerini içine alacak şekilde kapsamı genişletilen fuar; ulusal, bölgesel ve uluslararası enerji şirketleri için önemli bir iş birliği ortamı da sağlayacak. Petroleum Istanbul 2019’u açık kalacağı 3 gün boyunca 50 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.Akaryakıt markaları burada, yine firmaların CEO’ları burada olacak. Akıllı teknolojiler ve akıllı istasyonlar, yani sektörün yine teknoloji gelişimi ve yeni yapılacak işbirlikler yenilikler de bu fuarda konuşulacak.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

DEMİRÖREN ENERJİ GRUBU PETROLEUM İSTANBUL FUARI'NDA
Demirören Enerji Grubu, Milangaz, Likidgaz, mOil, Total Oil Türkiye ve Türk Petrol markalarıyla fuarda yerini aldı. Marka temsilcileri, açtıkları stantlarda ziyaretçilere yenilikleri, dijital sistemleri ve istasyonlarda verdikleri hizmetleri anlattı.
Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören ve Demirören Medya Grubu CEO'su Mehmet Soysal da bu stantları gezerek ziyaretçilerle sohbet etti.
"FUARDA BÜTÜNLEŞME SAĞLIYORUZ"
Fuarın sektör için çok önemli olduğunu söyleyen Milangaz Yönetim Kurulu Üyesi Metin Kubat, "Fuarda yeni teknolojileri ve gelişmeleri görüp değerlendirme imkanımız oluyor. Diğer firmalarla da iletişim kuruyoruz. Tüketiciyi, üreticiyi ve dağıtıcıyı da bir araya getiren bir fuar. Bu açıdan fuarın enerji sektörüne büyük faydası olduğunu düşünüyorum. Fuara beş şirket olarak katıldık, ziyaretçilerle buluştuk. Onlardan da geri dönüşler alıyoruz, bütünleşme sağlıyoruz" dedi.
"SEKTÖRÜN GELECEĞİNDEN TEREDDÜDÜM YOK"
Kubat, "Teknolojiye çok önem veren, dinamik ve yenilikçi bir şirketiz. Bütün bu yenilikleri en kısa sürede sistemimize adapte ediyoruz. Enerji sektörü dünyada her zaman gelişen bir sektör o yüzden geleceğine yönelik tereddüt taşımıyorum. Biz de burada yerimizi fazlasıyla alıyoruz" diye konuştu.
Fuarın sektör için çok önemli olduğunu bu yüzden yer aldıklarını belirten Total Oil Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Begüm Egesel ise, "Burada herkes yeni ürünlerini, dijital gelişmeleri ve verdiği her türlü hizmeti ziyaretçilere anlatıyor. Stantlarda yeni dijital süreçler ziyaretçilere sunuluyor. Yeni teknolojiler hayatımıza hızlı giriyor, artık her şeyin online, dijital ortamda yapılmasını sağlıyoruz. Bunlarla hem makro hem mikro anlamda analizler yapıp daha doğru ürünlerin son tüketiciye ulaşmasını sağlıyoruz" ifadelerini kullandı.
"İSTASYON SAYIMIZI 450'YE ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ"
Satışların her geçen gün arttığını söyleyen Milan Petrol Genel Müdürü Ahmet Öztürk de, "150 çeşit ürünümüz var. Sektör paydaşlarını bir araya getiren fuarın faydalı olacağını düşünüyorum. Sektörde yeniliklerin farkında olmak lazım. Çünkü satılan ürün belli müşteriye giderken bir takım farklılıklar oluşturmak gerekiyor. Fuara yeni katık ürünümüzü getirdik. Bu ürün performansı artırıp, yakıt tüketimini azaltıyor. Ayrıca 'can dostu' diye sosyal sorumluluk projesi başlattık. Hayvanlarıyla istasyonlarımıza gelen müşterilerimizin daha rahat alışveriş yapması için bir stant oluşturduk. İstasyon sayımızı 450'ye çıkarmayı ve pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz" dedi.

Haberin Devamı