Gazete Vatan Logo

Peşin ödemek mi kârlı yoksa taksitlendirmek mi?

Yeniden yapılandırmada hesaplanan yeni borcu isterseniz bir kerede peşin isterseniz 36 aya kadar vadede ödeyebileceksiniz. Taksitlendirme faizi çok düşük tutulduğu için uzmanlar peşin ödemenin çok da avantajlı olmadığı görüşünde. Taksitlendirme yapanlar, 12 ay için 1.06, 18 ay için 1.07, 24 ay için 1.1, 36 ay için ise 1.15 oranında katsayı ile borçlarını güncelleyecekler.

Matrah artır denetimden kurtul

Mükelleflerin 2006 ile 2009 yıllarında beyan ettikleri, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Gelir Stopaj Vergisi, Katma Değer Vergisi matrahlarını/vergilerini belirlenmiş oranlarda artırmaları ve buna uygun şekilde vergi ödemeleri koşuluyla bu yıllar için vergi denetimden muaf olacaklar. 2006 yılı için yüzde 30, 2007 için yüzde 25, 2008 yüzde 20 ve 2009 için yüzde 15 oranlarında matrah artıracaklar. Artırım yapılsa da matrahtaki artış 2006 yılı için 10 bin, 2007 yılı için 12 bin, 2008 yılı için 15 bin, 2009 yılı için 20 bin liranın altında kalmayacak. Beyan edilecek matrah üzerinden de yüzde 20 vergi ödenecek.

Varlık Barışı yeniden

Tasarıyla bir süre önce süresi bitmiş olan Varlık Barışı yasası da yeniden getiriliyor. Yurt dışında bulunan varlıklarını süresi içinde Türkiye’ye getiremeyenler ile süresi içinde sermaye artırımında bulunmayanlara ve tarh edilen vergileri vadesinde ödemeyenlere Varlık Barışı’ndan yararlanabilmeleri için ek süre veriliyor.

Ne zaman başvurulabilecek?

Kanunun yürürlüğe girdiği ayı izleyen 2. aya kadar başvurunun yapılması gerekiyor. Tasarı Aralık’ta geçerse 2011 Şubat sonuna kadar başvurulması gerekiyor. Bakanlar Kurulu başvuru süresini 1 ay uzatabilecek. Tasarı Kasım’da geçerse 2011 yılı Ocak’ta başvuru yapılması gerekecek.

Taksitler 2 ayda bir ödenecek

Tasarı, aftan yararlananların ödemelerini peşin ya da taksitle yapabilmelerine olanak sağlıyor. Taksitler 2 ayda bir ödenecek. 18 taksitte 36 ayda ödeme imkanı veriliyor. Daha kısa sürede ödeme seçeneği de var. Vergi borçları kredi kartına taksit olarak da ödenebilecek. Ödemelere, SGK alacakları için kanunun yürürlüğe girdiği ayı izleyen 4. aydan, diğer kurumların alacakları içinse kanunun yürürlüğe girdiği ayı izleyen 3. aydan itibaren başlanacak. Taksitle ödemelerde taksitler ödeme süresine bağlı olarak belli bir katsayıda artırılarak tahsil edilecek. Buna göre, 6 taksitte 12 ayda yapılacak ödemelerde 1,05 katsayısı, 9 taksitte 18 ayda yapılacak ödemelerde 1,07 katsayısı, 12 taksitte 24 ayda yapılacak ödemelerde 1,10 katsayısı ve 18 taksitte 36 ayda yapılacak ödemelerde 1,15 katsayısıyla çarpılacak.

3 taksit geciktiren başa döner

Tasarıya göre, 1 takvim yılında en fazla 2 taksitin süresinde ödenmemesine izin veriliyor. Süresinde ödenmeyen taksit, son taksidi izleyen ayın sonuna kadar ödenebi- lecek. Ödenmeyen taksit gecikme zammı ile birlikte tahsil edilecek. Bir diğer şart da, af dışında mevcut süren vergi ve prim ödeme yükümlülükleri- nin gününde yerine getirilmesi. Bunların da 1 takvim yılında en fazla 2 defa ihlal hakkı veriliyor. Bir takvim yılında 3 ödemesini geciktiren af şartlarından mahrum kalacak ve adeta başa dönülecek.

Sigara cezaları kapsam dışı

Toplantıda sigara ve trafik cezalarının tasarı kapsamında olup olmadığının sorulması üzerine Babacan, önce trafik ve sigara cezalarının da yapılandırma kapsamında olduğunu tarif edince, devreye giren Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, “Onu çıkarmıştık ya Sayın Bakanım...” dedi. Bunun üzerine Babacan, durumu düzelterek, “Onu çıkardık, tasarı kapsamında sigara yok” dedi. Sigara yasağına affın Başbakan’ın isteği ile tasarıdan çıkarıldığı öğrenildi.

Haberin Devamı