Gazete Vatan Logo

Perakendecilere sürpriz

2010’da yüzü gülen perakendeci 25 bin euroluk otomobil için kuyruğa girdi

Soysal Danışmanlık bu yıl 10’uncusunu gerçekleştirdiği Perakende Günleri 2010’da perakendecilere bir sürpriz yaptı ve Finansbank’ın sponsorluğunda 25 bin euroluk Audi otomobil hediye edeceklerini açıkladı. 3 bin 500 kişinin katıldığı konferansın ilk gününde otomobil çekilişine katılmak için ‘uzun kuyruklar’ oluştu,

Bu yıl 10’uncusu gerçekleştirilen ve perakende sektörünün nabzının attığı Perakende Günleri 2010’da kuyruk bu sefer hem konferansı dinlemek için oldu hem de yaklaşık 25 bin euroluk 2011 model Audi A3 marka otomobilin sahibi olmak için... Krizi atlatan ve 2010’u hem yüksek moral hem de satışları yaklaşık yüzde 50 üzerinde geçiren perakendeci, Soysal Danışmanlık tarafından gerçekleştirilen v 2 gün süren Perakende Günleri’nde Audi otomobil sahibi olmak için yarışa girdi.

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen konferansa 3 bin 500 kişi katılırken Finansbank’ın sponsorluğunda gerçekleştiren ve Cardfinans başvurusu yapanların katıldığı otomobil çekilişine katılmak için uzun kuyruklar oluştu.

Soysal Danışmanlık’ın sahibi Suat Soysal, 10 yılda 25 bin 700 katılımcı, 7 bin 850 katılımcı firma ve 325 konuşmacıyı ağırladıklarını belirterek, bu yıl bir ilki gerçekleştirerek 10’uncu yıla özel, bir kişiye Audi A3 hediye edileceğini açıkladı.

Herkesin bayramında ‘alışveriş şenliği’ geliyor

YILLARDIR turizmcisinden belediyesine, perakendecisinden bakanlığına herkesin dilinde olan İstanbul’da alışveriş festivali planları sonunda hayata geçiyor. Paskalya, Nevruz ve Hamursuz Bayramı’nın bir arada olduğu bir döneme denk getirilen ‘alışveriş festivali’ sayesinde Mart ve Nisan aylarını kapsayan 1 aylık dönem tam bir ‘alışveriş şöleni’ne dönüşecek. Konuyla ilgili duyuru ise Kasım’ın ilk haftasında tüm tarafların katılımıyla yapılacak.

AVM’ler bu yıl eleştiri değil övgü aldı

- Konferansın yabancı konuşmacısı Martin Lindstrom’un sahneye çıkması beklenirken Orka Group Yönetim Kurulu Başkanı sürpriz yaparak sahneye çıktı ve ’12 yaşından beri gömlek sattığını’ anlatarak birkaç yıl önce perakendecilerin ‘kiralar’ nedeniyle eleştiri yağmuruna tuttuğu ‘alışveriş merkezi yatırımcılarına’ övgülerde bulundu. Orakçıoğlu, perakende sektörünün son dönemde gösterdiği büyüme ve performansında AVM yatırımlarının büyük etkisi olduğuna dikkat çekerek, “Bu yatırımlar modern perakendenin gelişiminde, kayıtlı ekonomiye geçişte, Anadolu’da sosyal alanların yaratılmasında büyük etkisi oldu” dedi. Orakçıoğlu, Türk perakendecisinin artık 86 ülkede bin784 noktada Mozambik, Panama gibi ülkelere bile uzandığını da aktardı.

- Perakende Günleri’ne ilk gelen konuğun KDM Danışmanlık’ın kurucusu ve sektörün duayen isimlerinden Murat İzci olduğu ortaya çıktı. İzci’nin sabah 9.00’da başlayan konferansa yıllardır 07.10’da geldiği ortaya çıktı.

- Anadolu Oditoryumunun girişinde Penti, kadınlar için ‘çorap satış makinası’ kurdu.

- 2 günlük sürede ulaşımı rahatlatmak için ‘golf arabaları’ bu yıl da hizmet verdi.

- Bu yıl Perakende Günleri’nin 10’uncusunu gerçekleştirilen Soysal Danışmanlık 2011’de ise İngiltere pazarına girecek.Sosyal Danışmanlık 50 şirketin konferans gerçekleştirdiği Londra’ya 2011 yılında 51’inci şirket olarak girecek. Şirketin hedefinde ise bu alanda 2’nci sırada yer almak var.

- Konferansın ilk gününde 2004’te hayata veda eden ünlü sanatçı Cem Karaca da anıldı.

- Bu yıl ilk kez düzenlenen Markalar Yarışıyor’da karşı karşı gelen Cefic ve T-box’tan kazanan Cefic Türkiye oldu.

‘Perakendecinin en büyük rakibi iPhone ve Blackberry’

12 yaşında kendi reklam ajansını kuran ve tüketici davranışları konusunda klişeleri yıkan Buy-ology kitabının yazarı Martin Lindstrom, perakendecileri uyararak, “En büyük rakibiniz aslında iPhone ve Blackberry” dedi. Perakende Günleri’ne konuk konuşmacı olarak katılan Lindstrom, bireylerin aynı anda birkaç işi yapabildiklerinin doğru olmadığına dikkat çekerek, “Bir yetişkin aynı anda 1.3 kanala, bir çocuk ise bilgisayar oyunu, müzik, TV, facebook güncellemesi, ev gibi aynı anda 5.4 kana balabiliyor deniyor ama bu doğru değil. Beynimiz aynı anda birkaç şeyi yapmaya uygun değil. Sizin mağazanız da alışveriş yaparken fiziksel olarak oradalar ama akılları başka yerde. En büyük rakibiniz aslında iPhone ve Blackberry” diye konuştu.

Gelecekte fiyatların bireysel olacağını da vurgulayan Lin dstrom , kitleleri etkileyebilen tüketicilerin daha ucuz fiyat alabileceğini aktardı. Yeni neslin sabırsız ve anında memnun edilmesi gereken bir kitle olduğunu belirten Linstrom, beynin duygusal boyutuna hitap eden ürünler önerdi ve perakendecilere Blackberry ve iPhone ile başa çıkmak zorunda olduklarını hatırlattı. Logo ürün ilişkisine de değinen Lindstrom, yapılan araştırmalarda Marlboro içenleri en çok uyaran fotoğrafın ‘kırmızı Ferrari’ olduğunun ortaya çıktığı belirtildi. Lindstrom, perakendecilere bir tüyo da vererek, tüketicilerin mağazada saat yönünde hareket etmesi halinde yüzde 70 daha fazla alışveriş yaptığını söyledi.

Rusya’da ‘harcandı’ ama 4 kıtada 34 ülkeye yayıldı

ANNELERİNİN dikiş makinesiyle 5 kardeşin fason mont üreterek başladıkları, bugün 4 kıtada 34 ülkeye yayılan başarılarını Colin’s Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Eroğlu şöyle anlattı: “Rusya’ya ilk gittiğimizde aç bir pazardı, zorlukları vardı. Harcanmak gerekiyordu. Rusya bizim kırılma noktamızdı. İkinci kırılma noktası 1998 krizinde herkes Rusya’dan kaçarken bizim kalmamız. 2000’lerin başında Rus ortaktan ayrıldık. Ne istiyorsa gözümüzün yaşına bakmadık verdik. Bazen kaybetmekte bir kazançtır.”

‘Pardon dememek için dikkatli adım atıyoruz’

YURTDIŞINA Kasım’da Erbil’de açılacak AVM’deki mağazasıyla adım atacak olan YKM, Suriye ve Bulgaristan’da da çalışmalarını artırdı. YKM Yönetim Kurulu Üyesi Nuşin Oral, “YKM gibi bir markanın ‘pardon’ deme şansı yok. Bu yüzden yurtdışında dikkat adım atıyoruz” dedi.

Oral, şu anda Kuzey Irak’ın çok cazip bir pazar olduğunu, Güney’den bile alışverişlerin yoğun olarak geldiğini sözlerine ekledi.

‘Siyasetçi istemeyiz’ dediler ama Kamer Genç’i dinlediler

Perakendeci ‘siyasetçi istemeyiz’ dedi ama CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç’i dinlemek için Perakende Günleri’nin en büyük salonunu salonunu doldurdu. Genç, ‘HSYK seçimleri’nden torba yasalara’ kadar birçok konuyu perakendecinin gündemine soktu. Perakendeyi konuşmaktan daha önemli şeyler olduğunu belirten Genç, “Rejim, birlik, bütünlük elden gidiyor, yolsuzluk almış gitmiş” dedi. İktidarın yargı erkinin kendi emrine girmesini istediğini belirten Genç, HSYK seçimlerinde hakim ve savcıların bu yönde oy kullandığını vurguladı.

Patronlar Korosu’na teklif yağdı Kasım-Aralık-Nisan ayları doldu!

BUGÜN Perakende Günleri’nin kapanışında ünlü sanatçı Candan Erçetin’le ilk kez sahne alacak olan perakende sektörünün önde gelen isimlerinden kurulu ‘Patronlar Korusu’ daha sahneye çıkmadan teklif yağmuruna tutuldu. Esprili bir ifadeyle Patronlar Korosu’nun menajerliğini üstlenmek zorunda kaldığını söyleyen Soysal Danışmanlık’ın sahibi Suat Soysal, “Kasım- Aralık ve Nisan aylarında koronun programı doldu. Ocak-Şubat-Mart döneminde isteyene gün verebiliriz” dedi. Sosyal, Nisan ayında ‘Patronlar Korosu’nun

Collezione markasının sahibi Ekrem Akyiğit’in oğlunun düğününde de şarkı seslendireceğini de açıkladı.

Prada ‘Bağdat Caddesi’nden vazgeçti

DÜNYANIN en pahalı caddeleri arasına giren Bağdat Caddesi, şimdilik İtalyan Prada’yı ‘kiracı’ yapamadı. Türkiye pazarına Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesi’nde açtığı mağazayla giren ünlü İtalyan lüks marka devi Prada’nın Louis Vuitton’un Bağdat Caddesi’nde komşu olması beklenirken bu karar suya düştü.

Prada’nın Louis Vuitton ile komşu olmak istemediği için Bağdat Caddesi’ndeki projesini bir süre rafa kaldırdığı ve enerjisini İstinye Park’taki mağazasına vereceği öğrenildi.

Vakko, Rusya’ya ‘W’ mağazası ile adım atıyor

YURTDIŞINA Kuzey Irak’ta açtığı Vakko ve W mağazasıyla adım atan ve halkın akınına uğrayan Vakko, rotasına Rusya’ya çevirdi. Vakko İş Geliştirme Direktörü Rifat Elhadef, bir ay içinde Rusya’daki ilk mağazalarını W için St.Petersburg’ta bir alışveriş merkezinde açacaklarını belirterek, “St.Petersburg’un ardından Moskova’da da planlarımız var” dedi. Elhadef, Rusya pazarında büyüme hedefleri olduğunu da vurgulayarak, sadece W markasıyla değil, grubun tüm markaları için 2011’de ciddi sayıda mağaza planları bulunduğunu açıkladı.

Haberin Devamı