Gazete Vatan Logo

Pazarı fethedecek!

Konica Minolta, Nisan’da Türkiye Distribütörü olan Transteknik’i aldı ve Türkiye’de kendi şirketini kurdu

Konica Minolta, Nisan’da Türkiye Distribütörü olan Transteknik’i aldı ve Türkiye’de kendi şirketini kurdu. Bu yıl 20 milyon euro ciro hedefleyen ve Fatih Projesi’ne yoğunlaşan Konica Minolta, ilk etapta 3 bin 657 fotokopi makinesi ihalesini kazandı. Konica Minolta Türkiye Başkanı Gürsel Ak, “Amacımız Türkiye’de pazar lideri olmak. Biz renkli ve siyah beyaz A3 ve A4 üretime dönük makinelerde iddialıyız. Geçen yıl A3 renklide birinci, siyah beyazda ikinciydik. Üst segment ürünlerde de sıralama aynı. Bu yıl hedefimiz her iki segmentte de birinci olmak. Fatih Projesi de bu hedefimize ulaşmamızı hızlandıracak” diye konuştu.

Konica Minolta, geçtiğimiz Nisan ayında Türkiye Distribütörü olan Transteknik şirketini satın aldı ve Türkiye’de kendi şirketini kurdu, hedefini de pazarda liderlik koltuğuna oturmak olarak belirledi. Bu yıl 20 milyon euro ciro hedefleyen ve pazardan daha fazla pay almak için Fatih Projesi’ne yoğunlaşan Konica Minolta, bunun meyvelerini almaya başladı. Şirket, ilk etapta 3 bin 657 fotokopi makinesi ihalesini kazandı. Konica Minolta Türkiye Başkanı Gürsel Ak, “Amacımız Türkiye’de pazar lideri olmak. Biz renkli ve siyah beyaz A3 ve A4 makinelerde iddialıyız. A3 renklide birinci, siyah beyazda ikinci sıradaydık geçen yıl. Üst segment ürünlerde de sıralama aynı ama bu yıl hedefimiz her iki segmentte de birinci olmak” dedi.

Geçen yıl yüzde 22 olan pazar paylarının bu yıl yüzde 30’un üzerine çıkmasını öngördüklerini kaydeden Ak, “Fatih Projesi’nin katkısıyla adetsel anlamda bu yıl lider olacağımızı öngörüyoruz. Ama biz artık kutu satıcı firmadan çok teknolojiyle ilgili her türlü danışmanlık hizmetini veren bir firma olmak istiyoruz. Biz doküman yönetimini bilen bir şirketiz ve müşterilerimizin bu işlerini bize vermelerini arzu ediyoruz. Makinelere kimin erişeceğinden kullanıcıların eğitimine kadar her türlü hizmeti vermeyi, makinelerin doğru ve verimli kullanılarak ömürlerini uzatmayı ve şirketlerin tasarruf etmelerini sağlayacağız. Buna optimize edilmiş baskı hizmetleri diyoruz” değerlendirmesini yaptı. Şirketlere maliyet azaltmayı taahhüt ettiklerini vurgulayan Gürsel Ak, bu tasarrufun yüzde 30’u bulduğuna dikkat çekti. Ak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir şirketin 1.000 lira olan maliyetini 700 liraya kadar düşürürüz. Şu anda 20’nin üzerinde kurumsal müşteri ile bu anlamda çalışıyoruz. 3 yıl içinde 50 milyon euro olarak belirlediğimiz ciromuzun 12.5 milyon eurosunun buradan gelmesini hedefliyoruz. Yatırımlarımızı buna göre şekillendiriyoruz. Konica Minolta Türkiye’nin ana şirketin Avrupa yapılanmasında sadece yüzde 1 paya sahip. Ancak 3 yıl içinde bu rakamı da yüzde 5’e çıkarma hedefimiz var. Türkiye şu anda Avrupa’nın altın çocuğu ve bizim alanımızda potansiyel çok yüksek. Bütün bunlar da bizim hedeflerimize ulaşmamızda işimizi kolaylaştıracak.”

Ak, pazarın bu yıl yüzde 15, kendilerinin de adet bazında yüzde 30, ciro bazında yüzde 20 büyümesini öngördüklerini ifade etti. Türkiye’de A3 segmentinde yıllık 35 bin adetlik pazar olduğunu anlatan Ak, “Bunun 7-8 bini DMO, MEB, Emniyet gibi bakanlıklara, kamu kurumlarına gidiyor. Mürekkepli ve lazerli cihazlar olarak baktığınızda 600-650 bin adetlik pazar var. Pazardadeğişim var. Özellikle matbaalarda dijital, daha küçük işleri de yapabilecek çözümlere kayış var. Bizim bu yılki hedef pazarlarımızdan biri de bu. Matbaalarda dijitalin payı yüzde 1 ve sonsuz bir pazar var. Bu değişimden ciddi pay alacağımızı düşünüyoruz” dedi.

ASİSTANLIKLA BAŞLADI ÜLKE MÜDÜRÜ OLDU

GÜRSEL Ak, Almanya’da gurbetçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş. 2006 yılında Transteknik’i yeni satın almış olan Metin İşler ile tanışmasını ve onun yurtdışı asistanı olarak işe kabul edilmesini kendisini bugüne getiren en önemli tesadüf olarak yorumluyor. 2010 yılında Konica Minolta’ya geçen ve Türkiye ile Türki Cumhuriyetler’den sorumlu danışman olan Ak, Metin İşler’in Transteknik’i satmasından sonra Konica Minolta Türkiye’ye başkan oldu.

Ciltli kitap basan makine var

GÜRSEL Ak, cihaz fiyatlarının 300 eurodan başlayıp 120 bin euroya kadar çıktığını belirtti. 120 bin euroluk cihazdan geçen yıl 144 tane sattıklarını anlatan Ak, şöyle devam etti: “Bu yıl 200’ü geçeriz. Çok hızlı bir makine. Dakikada siyah-beyaz 120, renkli 80 sayfa üretiyor. 3 cm kalınlığında ısısal cildi yapılmış kitap çıkarabiliyor. Üstelik bunları el değmeden yapıyor.”

Avea’nın genç girişimcileri şirketlere tasarruf ettirecek

Avea’nın sahip olduğu Türkiye’nin ilk ve tek lisanslı Ar-Ge merkezinde faaliyet gösteren, AveaLabs Kuluçka Merkezi’nin genç girişimci şirketlerinden Havooz; Google, Amazon ve Facebook gibi firmaların kullandığı Hadoop tabanlı yüksek çapta veri işleme kapasiteli teknolojiyi, Türkiye’de ilk kez geliştirdi.

Havooz, Hadoop çözümünü, Avea IT altyapısında tamamen yerli kaynakları kullanarak hayata geçirdi. Açık kaynak kodlu ve ücretsiz kullanılabilen Hadoop platformu, şirketlere sunduğu maliyet tasarrufunun yanı sıra, daha çok sistemlerin verimli ve etkin kullanımını sağlıyor ve daha önceden analiz edilmesi dahi düşünülemeyen büyük ölçekli verilerin analizine imkan veriyor. Hadoop platformunun sağladığı esnek yapı sayesinde, maliyet ve zaman kavramları da daha iyi yönetilebiliyor. Geleceğin büyük şirketlerinin veri işleme trendlerinin Hadoop ve benzeri mimariler üzerinde yoğunlaşmaya başladığını ifade eden Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Coşkun Şahin, geleceğin teknolojilerini geliştirmeyi önceliği olarak gören Avea’nın, bu doğrultuda Hadoop ve büyük veri işleme süreçlerinin içerisinde Havooz ile birlikle çalıştığını belirterek; “Hadoop tabanlı bir çözümün AveaLabs içerisinde yerli olarak üretilmesinden gurur duyuyoruz. Avea tarafından sunulacak yeni çözüm Türkiye’de farklı sektörlerde hizmet veren firmalara maliyet ve zaman tasarufunun yanı sıra; büyük ölçekli verilerin toplanması ve işlenmesi konusunda da önemli katkı sağlayacak” dedi.

Havooz, 2010 yılında Avea ile başlattıkları üniversite araştırma işbirliği sürecini takiben, 2011 yılında AveaLabs Kuluçka Programı kapsamında Dr. İsmail Arı ve Bilgisayar Mühendisi Melih Koca tarafından kuruldu. Firma; ‘Büyük Veri’ (Big Data) üzerinde anlamlı ve kullanılabilir bilgi edinme, verinin yeniden biçimlendirilmesi ve sorgulanması teknolojileri üzerinde çalışıyor.

Havooz; Hadoop platformunun yanı sıra Hive ve diğer NoSQL çözümlerinde de uzmanlık sahibi. Telekom sektörüne özel çözümler geliştiriyor ve bunun yanı sıra sistemin güvenilir ve performanslı çalışması için sistem, yazılım, grafiksel ara yüz yönetim uygulamalarını hayata geçiriyor. Havooz, ABD’deki en önemli Hadoop danışmanlık firması olan Cloudera’nın da Connect Partner Program üyesi.

Haberin Devamı