Gazete Vatan Logo

Patriotlar füze düşen Hatay’ı koruyamıyor

Reyhanlı’ya düşen FATEH-110 füzesi Patriotlar tarafından tespit edilemedi. Askeri kaynaklar, Patriot radar menzili dışında kalan Hatay’ın korunması için yeni bir batarya gerektiğini söyledi.

Suriye rejimi tarafından önceki gün Türkiye sınırından 185 km uzaklıktaki Tartus’tan ateşlenen İran yapımı 5 FATEH-110 füzesinin 4’ü İdlip’e biri ise Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki boş araziye düştü. Boş arazide 15 metre genişlikte, 7 metre derinlikte bir çukur açan füze, yakınındaki 4. Hudut Bölüğü’nün yemekhanesini çökmesine ve 5 kişinin yaralanmasına neden oldu. Füzenin Türkiye’nin sınırında bulunan 3 Patriot bataryası tarafından tespit edilememesi tartışma yarattı.

Meclis gündeminde

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Oran, Başbakan Davutoğlu’na, “Türkiye’de konuşlu Patriotlar neden devreye girmedi, Reyhanlı’yı savunmasız bıraktı?” diye sordu.

Tarama menzili 70 km

VATAN’a konuşan askeri kaynaklar üç adet PAC-3 Patriot Anti Balistik Füzesavar Sistemi 2013’te Türkiye getirilirken yapılan analizler, nüfus yoğunluğu ve tehdit değerlendirmelerinde Adana, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ın öne çıktığını vurguluyor. Bu üçgende yaklaşık 4 milyon kişi korunuyor. Hatay o dönem daha düşük riskli bulunmuştu. PAC-3 Patriot bataryalarının radar tarama menzili yaklaşık 70 km’yi buluyor. Yani bu 3 batarya kesinlikle Hatay’ı görmüyor. Hatta Adana, Gaziantep ve Kahramanmaraş’taki Patriot bataryalarının radar tarama menzilinde bazı noktalar birbirinin üstüne düşmediği için arada boşluklar bulunuyor.

Haberin Devamı

İlave batarya lazım

Askeri kaynaklar Hatay’ı korumak için ilave bir Patriot bataryasına ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. Bunun anlamı şu anda Hatay’a atılacak yeni bir balistik füze yine tespit edilemeyecek demek. Uzmanlar daha içeride kalmasına karşın Şanlıurfa’ya da bir Patriot bataryası kurulması gerektiğini düşünüyor. FETAH-110 füzesi Patriotların bulunduğu Adana’ya gelmiş olsaydı da yüzde 100 tespit edilmesi mümkün değildi. Şu anki sistemle Patriotlar, atılan balistik füzeleri yüzde 100 tespit edemiyor. Patriot bataryasının atılan bir füzeyi yakalama ihtimali yaklaşık yüzde 75 ile 80 civarında. Patriotlar, Körfez Savaşı sırasında Saddam’ın attığı Scud füzelerinin sadece yüzde 23’ünü tespit edebilmiş, 30’dan fazla füze hedefi bulmuştu.

Haberin Devamı

Uzmanlar, Reyhanlı’daki boş arazide 15 metre genişlikte, 7 metre derinlikte bir çukur açan bu füze eğer bir yerleşim bölgesine düşseydi en az 50 ile 100 kişi arasında can kaybı olacağını belirtiyor.