Gazete Vatan Logo

Pasaport ve nüfus idaresi gece yarısı ‘Dahi Tambi’ için açıldı!

Suriye’den kaçıp ailesiyle Bursa’ya gelen ve müzik dehası’ olduğu ortaya çıkan 16 yaşındaki Tambi Asaad soyadını da Cimuk yapıp bir gecede Türk vatandaşı oldu. Tambi yarışma için Rusya’ya uçtu.

Suriye’nin başkenti Şam’da yaşayan Tambi Asaad, 2 yıl önce ülkesindeki savaştan kaçan 4 kişilik ailesiyle birlikte Bursa’ya geldi. Kafkas gecelerinde akordeon çalan Tambi Asaad’ın müzik dehası olduğu, piyano eğitim almak için başvurduğu müzik merkezinde ortaya çıktı. Bir yıllık eğitimin ardından video göndererek katıldığı Rusya’daki yarışmada birincilik elde eden Tambi’yi dinleyen New York Konservatuarı Piyano Başkanı Tamara Poddubnaya, onu ‘inanılmaz bir yetenek’ olarak tanımladı. Poddubnaya, Tambi’yi New York Konservatuarı’na almak istediğini, ancak uluslararası derecelere sahip olması gerektiğini söyledi.

Erdoğan aradı

Poddubnaya’nın önerisi doğrultusunda uluslararası yarışmalara hazırlanan Tambi Asaad, bu kez pasaport sorunuyla karşı karşıya kaldı. Suriye Pasaportunu yurt dışına çıkışta kullanılamadığı için 10- 14 Aralık tarihleri arasında yapılacak St. Petersburg 2014 Samaria İliça Savşinski 6’ncı Uluslararası Müzik yarışmasına katılamayacak olan Tambi için AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu’nun girişimleri başladı. Tambi’nin vatandaşlık kararı Bakanlar Kurulu’na gönderildi. Bakanlar Kurulu’nun onaylamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gece saat 22.00’de Tambi’yi telefonla arayarak, vatandaşlık müjdesini verdi.

Haberin Devamı

Zeynep Karahan Uslu devrede

Zeynep Karahan Uslu’nun girişimleri vatandaşlık kararının ardından da devreye girdi. Çünkü Tambi’nin Rusya’ya gitmesi gerekiyordu. Tambi’yi arayan Uslu, emniyet ve müdürlüklerinin gece açılacağını söyledi. Tambi saat 01.00’de Nüfus Müdürlüğünden TC nüfus cüzdanını aldıktan sonra, Emniyet Müdürlüğünde pasaport başvurusu yaptı. Pasaportu ise Zeynep Karahan Uslu tarafından çıkarıldı. Tambi, Asaad’tan vazgeçerek Cimuk soyadını aldı. Gece 03.00’te pasaportu için Ankara’ya yola çıktı, dün pasaportuyla yarışma için St Petersburg’a uçtu.

Yarışmadan sonra gidiyorum

Tambi Cimuk, dün gece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan telefonla aradığında çok heyecanlandığını belirterek şöyle dedi, “İnsanı her gün Cumhurbaşkanı aramaz. Bana ‘Türk vatandaşlığını imzaladım. Tebrik ederim. Türkiye artık senin vatanın oldu. Bundan sonra çok çalışman gerekiyor’ dedi. Ne diyeceğimi bilemedim. Mutluyum ve bundan sonra daha çok çalışarak Türkiye’ye uluslararası başarılar getireceğim.” Tambi, yarışmaların ardından eğitimi Almanya ya da ABD’de sürdüreceğini, ancak Türk vatandaşı olmaktan vazgeçmeyeceğini söyledi.

Haberin Devamı