Gazete Vatan Logo

Partilerin bakan adayları

Siyasi parti liderler, iktidar hesaplarını milletvekili listelerine de yansıttı. İşte partilerin muhtemel bakan adayları YENİ

Liderler, 22 Temmuz seçiminin ardından iktidar hesaplarını milletvekili listelerine yansıttı. Seçim sonucu ne olursa olsun “kırmızı plaka” sahiplerinin listesinde büyük değişiklik olacak.

AKP grubunda deprem etkisi yaratan büyük tasfiyenin, ağustos ayındaki hükümet oluşumunda yinelenmesi bekleniyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden tek başına iktidara gelirse kabinede köklü değişiklik yapacağı parti kulisinde dile getiriliyor. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da muhtemel bakanlarını uygun sıralara yerleştirdi.

Erdoğan, listesini şekillendirirken “müstakbel bakanları” da işaret etti. Listelerin YSK’ya teslim edilmesinden bir hafta önce partiye katılan 19 isimden üçüne bakanlık sözü verildiği parti kulisinde dile getiriliyor. Erdoğan, Kahramanmaraş’ta birinci sıraya koyduğu eski DYP’li Bakan Mehmet Sağlam’ın Milli Eğitim Bakanlığı’na getirileceğini katılım töreninde “Artık eski demeyelim” şeklinde imalı bir ifadeyle önceden ilan etmişti. Ankara Sanayi Odası Başkanlığı’ndan ayrılan Zafer Çağlayan’ın adı da şimdiden “müstakbel Sanayi ve Ticaret Bakanı” olarak anılıyor. Erdoğan’ın Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun’u liste dışı bırakması da bunun işareti olarak yorumlanıyor.

Sosyal demokrat siyasetten transfer edilen ve AKP’ye geçer geçmez seçim beyannamesinin hazırlığında görevlendirilen Ertuğrul Günay’a da yeni kabinede yer verilmesi bekleniyor. Erdoğan’ın, İstanbul’da kendi sırasının altında aday gösterdiği Günay’ı, Abdüllatif Şener’in yerine Başbakan Yardımcısı yapabileceği belirtiliyor.

ARINÇ’IN İŞİ ZOR
22 Temmuz’un ardından TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın yeniden bu göreve seçilmesinin de zayıf bir olasılık olduğuna dikkat çekiliyor.

Yeni dönemde TBMM Başkanlığı seçimi için de 367 çoğunluk şartı aranacak. AKP’nin bu çoğunluğa ulaşması durumunda bile Erdoğan’ın bu kez Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül veya Bayburt Milletvekili Ülkü Güney arasında tercih yapabileceği belirtiliyor.

İşte MHP’nin kabinesi
MHP’nin 60’ıncı Hükümet’i kurması durumunda kabinede yer almasına kesin gözüyle bakılan bazı isimler ve bakanlıkları şöyle: Başbakan: Devlet Bahçeli Başbakan Yardımcıları: Cihan Paçacı, Oktay Vural, Mehmet Şandır Adalet Bakanı Faruk Bal (Eski Devlet Bakanı) Dışişleri Bakanı: Deniz Bölükbaşı (Emekli Büyükelçi) Milli Savunma Bakanı Sebahattin Çakmakoğlu (Eski Savunma Bakanı) Maliye Bakanı: Doğan Cansızlar (Eski SPK Başkanı) Milli Eğitim Bakanı Osman Çakır (Eski 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü) Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mevlüt Karakaya (Eski TMO Genel Müdürü, ekonomist) İçişleri Bakanı Bekir Aksoy (Eski Devlet Bakanı ve eski İçişleri Müsteşarı) Ulaştırma Bakanı Münir Kutluata (Eski Ulaştırma Müsteşarı) Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdülkadir Akcan (Eski Bayındırlık Bakanı) Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu (Eski Sanayi Bakanı) Tarım ve Köyişleri Bakanı Zeki Ertugay (MHP Tarım Komisyonu Başkanı) Sağlık Bakanı Osman Durmuş (Eski Sağlık Bakanı) Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Metin Çobanoğlu (Eski Belediye Başkanı) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Oktay Vural (Eski Ulaştırma Bakanı) Kültür ve Turizm Bakanı Reşat Doğru (Eski Devlet Bakanı) Çevre ve Orman Bakanı Recai Yıldırım (Genel Sekreter Yardımcısı) Devlet Bakanları: Tuğrul Türkeş, Atilla Kaya, Mehmet Ekici, Ümit Şafak, Başmüzakereci: Gündüz Aktan (Emekli Büyükelçi)

Ekonominin başına Kesici
22 Temmuz seçimlerinin ortaya koyacağı siyasi tabloya göre CHP’nin muhtemel kabinesi konusunda da şimdiden kulislerde değerlendirmeler yapılıyor.

KESİCİ EKONOMİYE
Deniz Baykal’ın Başbakanlığı’nda kurulacak olası bir CHP hükümetinde, merkez sağdan transfer edilen İlhan Kesici’nin ekonomiden sorumlu devlet bakanlığına getirilmesi güçlü olasılık olarak öne çıkıyor. Ancak bu koltuk için CHP’nin Faik Öztrak ve kendi bünyesindeki Algan Hacaloğlu alternatifleri de bulunuyor.

CHP’de ekonomi bakanının Başbakan Yardımcılığı göreviyle güçlendirilmesi ve “süper bakan” formülüyle piyasalara güven verilmesi de konuşuluyor. Kesici ile birlikte CHP’nin listelerine yine merkez sağdan taşınan Lütfullah Kayalar potansiyel Tarım Bakanı olarak görülürken Van’da liste başı yapılan eski bakanlardan Edif Safter Gaydalı’nın da kabineye taşınabileceği vurgulanıyor. Baykal’ın bu isimleri kabineye taşıyarak merkez sağ dengesini de gözeteceği belirtiliyor.

CHP’nin yeni yüzlerinden eski TESK Başkanı Derviş Günday’ın da kabineye girmesine kesin gözüyle bakılıyor.


Haberin Devamı