Gazete Vatan Logo

Parma en müthiş çalımı sahibi Tanzi'den yedi

Avrupa'nın en büyük tüketim malı üreticisi ve aynı zamanda İtalyanlar'ın ünlü Parma kulübünün sahibi Parmalat, muhasebe skandali ile çalkalanıyor. Şirketin sahibi Tanzi Ailesi 'nin 4 milyar euroluk borcu muhasebe oyunları ve yalan beyanla gizlediği ortaya çıktı

Parma Futbol Kulübünün sahibi Tanzi hanedanı, şirkette patlak veren muhasebe yolsuzluğuyla iflasın eşiğine geldi. Gençlerbirliği'nin UEFA Kupası üçüncü turdaki rakibi AC Parma takımının sahibi Tanzi'nin aile şirketi Parmalat, Avrupa'nın en büyük tüketim malları üreticilerinden biri olarak gösteriliyor. Parmalat'ın muhasebe skandalının ise en az ABD'deki Enron skandalı kadar büyük olduğu konuşuluyor.

Banka şirketi yalanlayınca
Parmalat'ı iflasın eşiğine getiren olay şöyle gelişti: Parmalat büyüme stratejisi çerçevesinde büyük borç yükünün altına girerek Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde şirket satın alma operasyonları gerçekleştirdi. Bu alımlar şirketin finans yükümlülüklerini artırdı.

Parmalat'ın bilançosunda Cayman adalarında 4 milyar euroluk bir hesap görünüyordu. Bu nakit varlık sayesinde şirket bilançosunun aktifi ile pasifi dengeleniyordu.

Ancak ne olduysa Bank of America'nın, "Parmalat'ın böyle bir hesabı bulunmamaktadır" açıklamasından sonra oldu.

Parmalat'ın, "Cayman adalarında 4 milyar euro hesabımız var" bilgisi Bank of America tarafından yalanlanınca şirket zor durumda kaldı. Grubun CEO'su Enrico Bondi skandalin patlak vermesinin ardından yönetim kurulunu acil olarak topladı. Kuruldan herhangi bir açıklama gelmemesine rağmen Bondi'nin istifa etme olasılığının güçlü olduğu belirtiliyor. Enrico Bondi, şirketin kurucusu ve çoğunluk hisse sahibi Calisto Tanzi'nin yerine gecen hafta başında geçmişti.

S&P bir günde iki kere not düşürdü
Olay duyulunca Cuma günü Milano Borsası'nda Parmalat hisseleri yüzde 10'un üzerinde değer kaybetti. Şirket bonoları da nominal değerinin yüzde 25'ine kadar düştü.

Geçen hafta 150 milyon euroluk bono ödemesini dört gün erteleyen Parmalat, Brezilya'da satın aldığı firmanın küçük yatırımcılarına yapması gereken 400 milyon dolarlık ödemeyi de gerçekleştiremedi.

Bunun üzerine kredi derecelendirme kuruluşu Standart&Poor's CC olan Parmalat'ın şirket notunu iki basamak düşürerek D'ye indirdi. Bu gelişmeler üzerine şirketin borçlarını finanse edecek banka bulmakta zorlanacağı ifade edilirken, şirketin iflas etmesinin kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı