Gazete Vatan Logo

Paris’te rekor dünya prömiyeri küresel krizin gölgesinde kaldı

Küresel finansal kriz Paris Otomobil Fuarı’nı vurdu. 90 dünya lansmanı ile bir rekora imza atılan fuara ilgi bu yıl azalırken firmalar da bütçelerini kısıtlayarak çok mütevazı standlar kurdu. Fuar alanında ünlü mankenleri görmek ise hayal oldu...

ABD’de başlayan ve tüm dünyaya yayılan ekonomik kriz, otomotiv sektörünün tadını kaçırdı. Otomotiv sektörünün Paris’te gerçekleşen yılın en büyük buluşmasında 90 dünya lansmanı yapılarak bir rekora imza atıldı. Ancak, ABD ve Avrupa pazarlarında yaşanan ekonomik kriz yeni modelleri gölgede bıraktı. Yılın ilk 9 ayında Avrupa’da yüzde 16 oranında düşen satışlarla birlikte Amerika’da da son 21 yılın en kötü dönemini yaşayan otomotivciler, yara sarmak için ilk kez bu sayıda yeni model sergilerken, fuara olan ilgi beklentilerin altında kaldı.

Ekonomik kriz, her yıl büyük ilgi çeken gösterişli şovları vurdu. Bütçelerini kısıtlayan üreticiler, standlarını bu yıl oldukça mütevazı olarak tasarladı. Bir dönem Financial Times’a bile kapak olan ünlü mankenleri görmek ise hayal oldu.

Ford üretimi azaltacak

Fuarda krize dair bir açıklama da Ford Avrupa Başkanı John Fleming’den geldi. Fleming Avrupa’da düşen satışlar nedeniyle üretimi azaltabileceklerini söyledi. Fleming, “Önümüzdeki dönemde üretimimizi yüzde 10-15 azaltabiliriz” dedi. Tüm olumsuz havaya rağmen 19 Ekim tarihine kadar ziyaretçilerin gezebileceği fuara bu yıl 1.7 milyon kişinin gelmesi bekleniyor. Bu rakam da rekor anlamına geliyor.

Paris Otomobil Fuarı’na bu yıl çevreci araçlar damgasını vurdu. Nissan tamamen elektrikle çalışan yeni Pixo isimli şehir otomobilini sergilerken, ev sahipleri Peugeot 908 Hybrid, Renault Ondelios Dizel Hibrid ve Citroen Hypnos modelleriyle Paris’te boy gösterdi. Paris’te dünya tanıtımı yapılacak modeller arasında, Ferrari California, Toyota Avensis, iQ, Urban Cruiser, Suzuki Alto, Chevrolet Cruze, Nissan Pixo, Hyundai i20, Seat Ibiza Cupra, Citroen C3 Picasso, Fiat Fiorino Cubo, BMW 7 Serisi yer alıyor.

Yeni Megane 2009’da Türkiye yollarına çıkacak

Renault standının Paris’teki gözde modelleri yeni Megane ile Laguna Coupe oldu. 1995 yılından bugüne kadar 8.5 milyon adet satan otomobil için Fransız üretici 1.1 milyar euro yatırıma imza attı.

Yenilenen Megane, eski jenerasyona göre oldukça yuvarlak ve sportif hatlara sahip. Uzunluğu 8 cm büyüyen otomobilin iç mekanı ile bagaj hacmi genişlemiş. Bagaj hacmi 330 litreden 405 litreye çıkmış.

Yeni Megane’ın 5’i dizel, 2’si benzinli olmak üzere 7 farklı motor seçeneği bulunuyor. Renault Mais, yeni Megane’ı 2009 yılının yaz başında Türkiye’ye ithal etmeyi planlıyor.

Minicargo’ya Be Bop rakip geliyor

Renault, Tofaş’ın Bursa fabrikasında üretilen ve Avrupa’da yılın ticari aracı seçilen Minicargo (Fiat Fiorino, Peugeot Bipper ve Citroen Nemo) projesine karşı Kangoo Be Bop’u üretti. İlk kez Paris’te sergilenen araç, mevcut Kangoo’ya oranla daha küçük ebatlara sahip. Hafif ticari araç, 2009’da Türkiye’de satışa sunulacak.

GM ‘Volt’ajı yükseltecek

Parİs Otomobil Fuarı’na çevreci araçlar damgasını vurdu. Ancak hiç kuşkusuz tüm gözler General Motors’un yeni geliştirdiği Volt’taydı. Lityum pile sahip olan Volt, elektrikli motoru sayesinde yakıt tüketimini altıda bir azaltacak. Bir başka deyişle benzinli araca göre yüzde 83 daha tasarruflu olacak. Volt’un bataryası prize takılarak 3 saatte dolarken, sadece elektrik enerjisiyle 64 km yol katedebilecek. Otomobilin 3 saatlik şarj masrafı ise 1 euro olarak hesaplandı. GM, Volt’un seri üretimine 2010 yılında başlayacak.



Dünyanın ilk elektrikli spor aracı: Fetish

Venturin markası, dünyanın ilk elektrikli spor otomobilini geliştirdi. Fetish adı verilen araç, 220 kW’lik elektrikli motora sahip. Aracın lityum polymer pilinin yüzde 80’i 3 saatte şarj olabiliyor. Fetish, 90 km sabit hızla 290 km yol katedebiliyor. 4 saniyede de 0’dan 100 km’ye ulaşıyor.

Fuarın en pahalısı 1.2 milyon euroluk Maybach

Paris Otomobil Fuarı’nın en pahalı modeli Maybach oldu. Maybach Landaulet, 1.22 milyon euroluk etiketiyle sahibini bekledi. Konfor için her türlü detayın düşünüldüğü lüks otomobilin en büyük özelliği üzerinin açılabiliyor olması.

Haberin Devamı