Gazete Vatan Logo

Parası olan ne yapacak?

Türk Lirası mevduatın yıllık net getirisi yüzde 10'un da altına geriledi. İşte uzmanların yorumları

Faizler tarihi dibinde, doların ateşi son günlerde düştü. Yurtdışında azalan tansiyonla 1.5 ayda yüzde 30’a yakın yükselen borsada tırmanış sürecek mi? İşte böyle bir ortamda elinde parası olan hangi enstrumana yatırım yapacağını düşünüyor. Riski sevmeyenlere mevduatı tavsiye eden uzmanlar, kurlardaki olası yükselişlerden yararlanmak için bir miktar dolar alınabileceğini söylüyor.

Merkez Bankası’nın “şok” faiz indirimleriyle gecelik faizler yüzde 9.75’le tarihinin en düşük seviyelerine geriledi. İndirimlerin etkisiyle hem mevduat faizleri hem de bono faizleri yatırımcıların pek de “alışık” olmadığı seviyelere düştü. Mevduat faizleri yüzde 10.5 ile yüzde 11.50’lerde bulunurken bono faizleri Cuma günü yüzde 12.12 ile tarihi dibini gördü.

Global ekonomik krizin etkisiyle geçtiğimiz aylarda 1.85 TL’ye dayanan dolar yeniden 1.60 TL’li seviyelere geriledi. Kriz dönemlerinin gözde yatırım aracı altın da yurtdışında özellikle G-20 Zirvesi’nden çıkan somut kararların ardından inişe geçti. 20 Şubat’ta 1.005 doları gören altının ons fiyatı Cuma 870 dolardan kapandı. Dolar kuru ve ons fiyatında yaşanan kayıpların etkisiyle altın fiyatları içeride de kan kaybetti. 1.5 ay önce 360 TL’den satılan Cumhuriyet Altını 303 TL’ye indi. 2008 yılında kriz yüzünden yatırımcısına tam bir “hüsran” yaşatan İMKB bu yıla da kötü başladı. Ancak IMF ile yapılması beklenen anlaşma ve yurtdışı borsalarda yaşanan toparlanma İMKB’nin 5 Mart’tan bu yana yüzde 30’a yakın değer kazanmasına neden oldu.

Peki parası olan böyle bir ortamda nereye yatırım yapmalı? Faizler dipte, dolarda sular son günlerde durulmuşa benziyor, borsada yaşanan ralli devam edecek mi? Altın 2008’de olduğu gibi bu yıl da yatırımcısının yüzünü güldürmeyi başarabilecek mi?

Mevduatta getiri iyice azaldı

Uzmanlar, yatırımcıların öncelikle kendi risk profilini belirlemelerini öneriyor. Risk almayı sevmeyen yatırımcıların daha çok sabit getirili enstrumanları tercih etmeleri öneriliyor. Riski sevenler için ise borsanın dönem dönem ciddi getiri fırsatları sunduğu belirtiliyor. Ancak uzmanların birleştiği bir konu ise yatırımcıların tek bir tür yatırım aracı seçmeleri yerine “sepet” oluşturmaları.

Yerli yatırımcının en fazla tercih ettiği yatırım araçlarının başında mevduat geliyor. Enflasyonun rekor kırdığı yıllarda üç haneli rakamları gören mevduat faizleri şimdi tek haneleri zorluyor. Bugün yüzde 11 faizle 1 aylık mevduata yatırılan 100 bin TL’nin getirisi vergi kesintileri de düşüldükten sonra 768 TL seviyesinde. Yani 1 aylık mevduattan yatırımcılar bir ayda yüzde 0.768 getiri elde edebiliyor. 100 bin TL’nin 6 aylık getirisi 4 bin 610 TL (net yüzde 4.61), 1 yıllık getirisi ise 9 bin 775 TL (net yüzde 9.77) seviyesinde.

Bu seviyeden bono alınır mı?

Bono faizleri de yüzde 12.12’yle tarihinin en düşük seviyesinde. Finansbank Özel Bankacılık Müdürü Murat Sağman, bono faizlerindeki düşüşün önümüzdeki dönemde hız keseceğini ve kısa vadede yüzde 12’nin altına inilmesinin zor olduğunu düşünüyor. Uzmanlar, bono veya tahvile kısa vadeli yatırım yapmayı düşünenlerin mevduatı tercih etmelerinin daha doğru olacağı görüşünde. Çünkü bugün alınan bononun 1 ay sonra satılması durumunda eğer faizler yükseldiyse yatırımcılar zarar edebilir. Ancak hem hazine bonosu hem de devlet tahvili vade sonuna kadar tutulduğunda yatırımcıların zarar etmesi söz konusu değil. Vadesi 13 Ocak 2010’da dolacak olan bonoya yatırım yapanlar vade sonunda yüzde 7.94 faiz geliri elde edecek. Bundan yüzde 10’luk stopaj kesintisi düşüldüğünde elde edilecek net getiri yüzde 7.15. Yani 13 Ocak 2010 vadeli bonoyu alanlar ayda yüzde 0.79 (1 aylık mevduat yüzde 0.768) kazanç sağlayacak.

Dolar borcu olan kapatsın

Merkez Bankası’nın Nisan ayının ilk beklenti anketine göre, dolar yılı 1.6637 TL seviyesinden tamamlayacak. Dolar eğer yılı beklentiler doğrultusunda tamamlaması durumunda yatırımcısına yüzde 3.33 kazandıracak. Kurların 1.70 TL’ye çıkması durumunda getiri yüzde 5.59, 1.80 TL’ye çıkması durumunda yüzde 11.80 olarak gerçekleşecek. Alternatifbank Döviz Masası Şefi Sevgi Aytekin, kurların yılı 1.65-1.70 TL aralığında tamamlayacağını tahmin ettiklerini söyledi. Aytekin, döviz borcu olanların borcunu kapatmalarını tavsiye ederken kurlardaki olası yükselişlerden kazanç elde etmek isteyenlerin portföylerinde bir miktar döviz bulundurabileceklerini ifade ediyor.

Altında düşüş uyarısı

Geçtiğimiz yıl yatırımcıların yüzünü güldüren ve en fazla değer kazanan yatırım aracı olan altına ilişkin beklentiler kısa vadede pek de olumlu değil. Altın piyasası uzmanı M. Ali Yıldırımtürk, 870 dolar seviyelerinde bulunan altının ons fiyatının krizin etkisini azaltmasıyla Temmuz ayından sonra 630-650 dolara gerileyebileceğini düşünüyor.

Borsaya yatırım yapmak isteyenlerin kalp sağlığının iyi durumda olması gerekiyor. Krizin sona erdiğini söylemek için erken olduğu dolayısıyla borsanın sert fiyat hareketlerine açık olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı