Gazete Vatan Logo

Param yoktu sondaj makinesi alamadım!

Ermenek’te sondaj yapılmadığı için 18 işçinin suların altında kaldığı madenin sahibi Saffet Uyar’ın, savcılık ifadesinde “Ekonomik durumum el vermediği için sondaj makinesi alamadım” dediği öğrenildi...

Karaman’ın Ermenek ilçesinde 2 işçinin cesedinin çıkarılan, 16’sına henüz ulaşılamayan maden ocağıyla ilgili soruşturma kapsamında aralarında Has Şekerler Maden Şirketi’nin sahibi Saffet Uyar ve kömür sahası ruhsatı sahibi Ermenek Cenne Linyit Kömür Şirketi yöneticisi Abdullah Özbey’in de bulunduğu 5 kişi önceki gece tutuklandı. Maden sahibi Saffet Uyar’ın sorgu ve savunmasında, 2009 yılında Has Şeker Madenciliği kurarak kazanın meydana geldiği sahada çalışmaya başladığını söylediği öğrenildi. İşte edinilen bilgilere göre Uyar’ın ifadesi:
‘Ocağa bir kez su gelmiş’
“Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) yetkililerince düzenlenen rapor sonucu eksiklikleri gidermek adına sondaj makinesi için fiyat araştırması yaptım. Makinenin çok pahalı olması üzerine Abdullah Özbey’le görüştüm. Özbey, Cenne İşletmesi için ‘bir tane alalım herkes kullansın’ dedi. Diğer şirketlerde olduğunu bilseydim, alır kullanırdım. Has Şekerler’in tek ortağı ve yöneticisiyim. Tüm yetkiler bana aittir. Benden sonra Yavuz Özsoy yetkilidir, daimi nezaretçidir, işletme müdürüdür. İşçi alımlarını dahi kendisi yapmaktadır. Yapılan çalışmalar sırasında ocağa bir kez su geldiğini teknik personelden öğrendim, diğerinden haberim yok. Personel suyu boşaltarak çalışmaya devam etmiştir. Eski maden ocağına çalışma sırasında denk gelindiğini ve sonradan kapatıldığını görmedim, duymadım. Maden üstünde sondaj yapmıştır ancak maden içerisinde kontrol sondajı yapmamız gerektiğini bilmiyordum.”
Sondaj cihazı 50 bin TL
Sondaj cihazları ithal olduğunda yaklaşık 30-35 bin dolara alınabiliyor. Yerli sondaj cihazlarının fiyatı ise yaklaşık 50 bin lira. Cihaz dışında alınacak 1 metrelik elmas çubuğun fiyatı ise 350 TL. Yaklaşık 100 metre kadar elmas çubuk alındığında yerli bir sondaj cihazı iş verene 80 bin liraya mal oluyor.
‘Haritadan patronun da müdürün de haberi yokmuş!
Savcılık tarafından gösterilen haritayı patron Saffet uyar da İşletme Müdürü Yavuz Özsoy da ilk kez gördüklerini söyledi. Uyar, “İddia edildiği gibi eski maden ocağıyla şu an çalıştığımız maden sahasını gösteren imalat haritasının çakıştırılmış ve tek bir harita haline getirilmiş şeklini almadım. Böyle bir haritadan haberim yoktu” dedi. Yavuz Özsoy da şunları söyledi: “Savcılık tarafından bana gösterilen çakıştırılmış harita elimde olsaydı kesinlikle işçileri bu alana sokmazdım. Ayrıca ben şüphelendiğim her durumda kendim orada değilsem ve bizzat göremiyorsam çalışmaları durdurup kendim gelerek sorunu gidermişimdir. 5-6 ay önce taş bacadan su geldiğini söylemeleri üzerine mühendis Cemile Karaca bu sudan bir miktar alarak yanıma getirdi. Kendim tattım. Tatlı su olduğunu tespit ettim. Hiçbir şekilde analize su göndermedim. Teknik nezaretçi Ali Kurt, 15 günlük periyotlarla düzenli olarak sahaya gelir. Ocak içine girip girmediğini bilmiyorum. Ayrıca nezaretçi defterine kaydettiği şeyleri bize tebliğ etmemiştir. Sondaj makinesi olsa bile bu olay olacaktı çünkü elimizdeki verilere göre eski ocak içerisinde çalıştığımızı bilmiyorduk.”
24 SAATTE 3 METRE
Maden faciasının 15’inci gününde yapılan çalışmalarla ilgili Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı bilgi verdi:”Desandre bölümünde 753 koduna ulaşılması için toplam 568 vagon hafriyat tahliye edildi. Son 24 saatte 3 metre ilerleme kaydedildi; desandre bölümünde düzlüğe 1.5 metre mesafe kaldı.”

Haberin Devamı