Gazete Vatan Logo

Paralel ithalata savaş açıyorlar!

Tescilli Markalar Derneği eski Başkanı Tahsin Özlenir, “Bazı yabancı siteler faturaları düşük gösteriyor ve limitin üstünde alışveriş yapanlar vergi ödemiyor. Bu şüpheli siteleri Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bildirdik” dedi.

Paralel ithalata savaş açıyorlar!

Tescilli Markalar Derneği (TMD) taklit ürünlerden sonra e-ticarette taklit ve paralel ithalata savaş açtı. TMD’nin eski Başkanı, yeni Denetim Kurulu Üyesi Tahsin Özlenir, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bu konuda birkaç internet sitesini şikayet ettiklerini söyledi.

Yurt dışındaki faaliyet gösteren birçok e-ticaret sitesinin fatura oyunu yaptığını anlatan Özlenir, “Yabancı sitelerden verilen siparişlerde belli bir limit var. Bunun üstü vergiye tabi tutuluyor. Bunu bilen siteler faturaları düşük gösteriyor ve limitin üstünde alışveriş yapanlar vergi ödemiyor. Bu şüpheli siteleri belirledik ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bildirdik” dedi.

Özellikle parfüm, ayakkabı ve kozmetik ürünlerinin bu tür sitelerden yakındığını anlatan Özlenir, sözlerine şöyle devam etti: “Yurt dışından en çok siparişin verildiği siteler Amerika merkezli. Bunu İtalya ve Fransa izliyor. Ne kadar ürün geliyor kestirmek zor. Bu sitelerden siparişlerde ürünler kontrol edilemiyor. Sonuç olarak devlet vergi kaybediyor, bizler haksız rekabetle karşı karşıya kalıyoruz, ayrıca bu tür ürünler insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyor. Bu organizasyonlara karşı çalışmalarımızı hızlandıracağız. Resmi makamların da kredi kartı ödemesiyle faturayı karşılaştırmaları yeterli.” Tahsin Özlenir, Türkiye’de 20 milyar dolar, dünyada ise 350 milyar dolarlık bir taklit ürün pazarı olduğunu da dile getirdi.

Haberin Devamı

Kadınlar yönetime geçti

Tescilli Markalar Derneği’nde başkanlık görevini Brooks Brothers Türkiye Genel Müdürü Füsun Kuran devraldı. Kuran daha önce derneğin başkanlığını üstlenmişti. 26 Mart’ta yapılan genel kurulda seçilen yeni TMD yönetiminin asil üyeleri kadınlardan oluştu. Yeni yönetimde Kuran’ın yanı sıra Harvey Nichols Brandroom-LaFayette Genel Müdürü Simge Telman Güngör, Swarovski Türkiye Genel Müdürü Aslı Tescan, Global Blue Tax Free Genel Müdürü Hülya Aslantaş ve Soysal Danışmanlık Genel Müdürü Gülçin Gengeç yer aldı. Derneğin yedek üyeleri ise tamamen erkeklerden oluştu. söyledi. Kuran, “Hedefimiz kadın istihdamı yaratacak eğitimler yapmak. Eğitimli kadınları sektöre çekmek istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı