Gazete Vatan Logo

Para verilemeyince kriz çıktı

Türkiye ile ekonomik protokol imzalanmadığı için 3 aydır kaynak aktarılmayan KKTC tarihinde ilk kez memur maaşlarını eksik ödeyecek

Para verilemeyince kriz çıktı

KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu, Türkiye ile devam eden ‘Ekonomik Protokol’ müzakereleri nedeniyle 19 bin memurun bir kısmının mart ayı maaşlarının kesintili ödeneceğini açıkladı. Kalyoncu, 4 bin TL net maaş alanların maaşlarının tam ödeneceğini; 4 bin TL’yi geçenlere ise maaşlarının yüzde 60’ının ödeneceğini belirtti. Başbakan Kalyoncu, maaşların geriye kalanının kısa bir süre içinde ödeneceğini söyledi. Memurlar ve emekliler dahil toplam 40 bin 400 kişiye maaş ödenen KKTC’de 4 bin liranın üzerinde maaş alan 9 bin 951 memur bulunuyor.

Askerin maaşını KKTC ödedi

Krizin perde arkasında ise şunlar yaşanıyor. Türkiye, ekonomik protokol kapsamında KKTC bütçesine her ay yaklaşık 30 milyon TL katkı yapıyor. Normalde 3 yılda bir Aralık ayında yapılan protokol imzalanmadığı için 2016’nın başından beri Türkiye, KKTC yönetimine göndermesi beklenen yaklaşık 90 milyon TL’yi ödemedi. Maliye Bakanı Birikim Özgür, Türkiye’den para gelmediği için adadaki askerlerin toplam 50 milyon liralık maaş ve elektrik giderini ilk kez KKTC’nin ödediğini açıkladı. Bu ödeme açığı büyüttü. Şubat maaşları da zar zor ödendi.

Haberin Devamı

Kriz UBP-CTP koalisyonunda da çatlağa yol açtı. Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, önce su ardından mali protokol krizi nedeniyle CTP’ye karşı güvensizlik oluştuğunu söyledi. Maliye Bakanı Birikim Özgür mecliste özür diledi.

Türkiye ne istiyor?

Ekonomik protokolle ilgili kamuoyuna açıklama yapılmazken iddiaya göre Türkiye, KKTC’den özelleştirmeleri tamamlamasını, ek mesai yükünü azaltmasını, vergi kaçağını önlemesi, ihale yasasında düzenleme ve hukuk sisteminde değişiklikler yapmasını istiyor.

“Erken seçim olmaz”

Ada’daki senaryolara göre yeni hükümet kurulduğu takdirde mali protokol imzalanacak. Gazeteci Emin Akkor, “Erken seçim iktidardaki iki partinin de aleyhine. Çünkü Kudret Özersay’ın kurduğu Halkın Partisi’nin yeni şans olarak görülmesi iktidarın oyunu azaltıyor” dedi.