Gazete Vatan Logo

Para sanal iflas gerçek!

Sanal para Bitcoin, çok ağır darbe aldı. Bitcoin’in en eski ve en büyük borsası olan Tokyo merkezli Mt. Gox, iflas başvurusunda bulundu. Mt. Gox’un 63 milyon dolarlık borcunu ödeyemediği belirtildi. Mt. Gox bu hafta başında internet sitesini kapatmış, borsada toplam 400 milyon dolar değerinde Bitcoin hesabı erişilemez hale gelmişti.

Sitenin kapanmasının ardından borsadan milyonlarca dolarlık Bitcoin’in çalındığı iddiaları ortaya atılmıştı. Japon yetkililer de Mt. Gox hakkında soruşturma başlatmıştı.

Mt. Gox CEO’su Mark Karpeles, dün düzenlediği basın toplantısında özür dilerken, “Sistemimizdeki zayıflık nedeniyle yaklaşık yarım milyar dolara yakın 850 bin Bitcoin’in değeri sıfıra indi” dedi.

Bitcoin olarak bilinen dijital para 2009 yılında adının Satoshi Nakamoto olduğunu iddia eden bir bilgisayar korsanı tarafından yaratıldı. Sanal ortamda saatte 30 bin Bitcoin kullanılırken hesaplardaki Bitcoin’in toplam değerinin 1 milyar 400 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

Bitcoin nedir?

‘Bitcoin’ teknik olarak ‘sanal bir para’. Yaratılma süreci karmaşık. ‘Mining’, yani madencilik yapılıyor. Bunun için bilgisayarlarda karmaşık matematiksel denklemleri çözmek, bunun için devasa hafızaları olan bilgisayarların olması gerekiyor. Bitcoin’i yaratanın ‘Satoshi Nakamoto’ olduğu söyleniyor. Ancak bu ismin gerçek olup olmadığı şüpheli. Bitcoin’in arkasında bir merkez bankası yok. Sanal ortamda bu ‘paranın’ değerli olduğuna inananlar var. www.mtgox.com sitesi en bilinen Bitcoin borsası. 21 milyon Bitcoin ihraç edilebilecek ve sonrasında yeni Bitcoin ‘basmanın’ imkanı olmayacak. Sistem bunun üzerine tasarlanmış.

Haberin Devamı