Gazete Vatan Logo

Para kutusuyla dileniyorsunuz bir de özel jet kiralıyorsunuz

Cumhuriyetçiler, 25 milyar dolar isteyen iflasın eşiğindeki GM, Ford ve Chrysler CEO’larını Senato’da azarladı

“Ellerinde para kutusu bulunan dilenciler gibisiniz ama ayrı ayrı 20 bin dolar vererek özel jetle geliyorsunuz”

İflasın eşiğindeki ABD’li otomotiv devleri General Motors (GM), Ford Motor Company ve Chrysler, Senato’dan hem umduğunu alamadı hem de azar işitti. Batmamak için acil 25 milyar dolarlık nakte ihtiyacı olan otomotiv üreticilerinin CEO’larının, “Bizi kurtarın” diye demek için Washington’a özel jetlerle gittiği ortaya çıktı. GM CEO’su Rick Wagoner, Ford CEO’su Bill Mullaly ve Chrysler CEO’su Bob Nardelli, Senato’da istedikleri yardımın yapılmaması halinde, tüm Amerikan ekonomisinin büyük sıkıntıya gireceğini savunurken, senatörlerden tokat gibi azar geldi.

Başları önde dinlediler

25 milyar dolarlık pakete karşı çıkan Cumhuriyetçi senatörler, adeta bir çocuğu azarlar gibi, “Ellerinde para kutusu bulunan dilenciler gibisiniz ama 20 bin dolarlık özel jet uçuşlarıyla buraya geliyorsunuz” eleştirisini yöneltti. Bu tepki karşısında şaşıran CEO’lar ise başlarını öne eğerek, sessiz kalmayı tercih etti.

Ford CEO’su: Ben GM yüzünden buradayım

Hükümetten destek isteyen GM, Ford, Chrysler CEO’ları ve Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası (UAW) Başkanı Ron Gettelfinger ile Senato üyeleri arasında ilginç diyaloglar yaşandı. Sektörün talep ettiği 25 milyar dolarlık kaynağa karşı çıkan Cumhuriyetçilerin, Gettelfinger ’e yönelttiği, “Bu üçünden hangisi kurtulabilir, hangisi kurtulamaz” sorusu zirveye damgasını vurdu. Sendika Başkanı bu sürpriz soruyu, “Ford, Chrysler ve son olarak GM” diye cevaplarken, GM CEO’su Rick Wagoner’in yüzü kıpkırmızı oldu. İflas lafından rahatsız olan Ford CEO’su Alan Mullaly ise Wagoner’i işaret ederek “Ben buraya para için gelmedim, GM yüzünden buradayım” açıklamasını yaptı.

GM Tayland fabrikasını kapattı

GM, Tayland’daki fabrikasını kapatıyor. Tayland GM Halkla İlişkiler Müdürü Chartchai Suwanasevok, geçen yıl 100 bin araç üretilen Rayong’daki fabrikanın kriz nedeniyle 2 aylığına kapatılacağını açıkladı. Bu arada GM’in satıcılarına kredi veren en büyük kuruluş olan GMAC LLC, Hazine’nin kurtarma paketinden yaralanabilmek için banka holding statüsüne geçme başvurusunda bulundu.

‘Devler kurtulacak’ umudu doğdu

Otomotiv devlerini kurtarmaya yönelik pakete destek veren Demokrat senatör Carl Levin, bir grup senatörün çift taraflı bir anlaşma konusunda görüş birliğine vardığını söyledi. Açıklamanın ardından “kurtarılacak” beklentisiyle bir ara yüzde 39 düşen General Motors hisseleri kayıplarını geri aldı. Wall Street Journal gazetesinin anketine göre, Amerikan halkı GM, Chrysler ve Ford’un kurtarılmasını desteklemiyor. Yüzde 49’u buna karşı, yüzde 47’si ise paketi destekliyor.

Haberin Devamı