Gazete Vatan Logo

Panik ataktan önce uyarıyı gönderecek

Xerox PARC, panik atak hastalarının kalp ritmi, nabız, solunum gibi değerlerini izleyerek atak geçirmeden önce kişiyi uyaran bir giyilebilir akıllı cihaz ve mobil uygulama teknolojisi üzerinde çalıştığını duyurdu. Bu teknoloji panik bozukluk yaşayanların sağlığını korumasına yardımcı olacak.

Panik ataktan önce uyarıyı gönderecek

Xerox PARC, panik atak hastalarının kalp ritmi, nabız, terleme, solunum, vücut sıcaklık değerlerini izleyerek, atak geçirmeden çok önce kişiyi uyaran bir giyilebilir akıllı cihaz ve mobil uygulama teknolojisi üzerinde çalıştığını duyurdu. Xerox PARC’ın üzerinde çalıştığını açıkladığı giyilebilir elektronik cihaz, panik atak hastaları için kriz belirtilerini önceden tespit ederek, kişiyi uyaracak ve panik atak krizinden kolayca çıkılmasını sağlayacak. Geliştirilecek teknoloji, panik bozukluk yaşayan kişilerin vücut ve mental sağlığını korumasına yardımcı olacak.

Xerox PARC, panik atak belirtilerinin doğru tahmin edilebilmesi için bir grup panik atak hastası ile iş birliği yaptı. Xerox PARC uzmanları bu kişilerden, birkaç hafta boyunca hayati bulgularını her an takip edebilecek giyilebilir cihazlar kullanmalarını ve panik atak geçirdikleri esnada mobil cihazları ile bildirimde bulunmalarını talep etti. Böylece panik atak öncesi, esnası ve sonrasını tanımlayan fizyolojik bulgulara dair bir veri tabanı oluşturmayı başaran bilim insanları, panik atak gelişim sürecini kayıt altına almayı sağladı. Xerox PARC uzmanları, elde ettikleri veriler ışığında geliştirdikleri algoritma ile yüzde 93.8 oranında doğru öngörüde bulunmayı başardı.

Haberin Devamı

3 ana bileşen var

Xerox PARC’ın panik atak belirtilerini tespit eden ve kişiyi uyaran çalışması şu 3 ana bileşenden oluşuyor:

1) GİYİLEBİLİR CİHAZ:

KİŞİNİN fiziksel belirtilerini anlık takip edecek ve ölçümleyecek cihaz olarak göğüs bölgesine takılan paraşüt kemeri benzeri bir aparat kullandı. Uzmanlar diğer giyilebilir cihazların da ölçüm aracı olarak kullanılabileceğini söylüyor.

2) UYGULAMA:

Bluetooth teknolojisi ile giyilebilir cihazla bağlantı kuran uygulama, cihazın topladığı tüm verileri anlık olarak sunucusuna aktarıyor, atağı tespit ettiği an kişiyi uyarıyor.

3) MÜDAHALE:

KULLANICININ panik atakla kendi kendine başa çıkamayacağı düşünülüyorsa, ilk panik atak belirtilerinin saptanmasının ardından kişinin akıllı telefonu üzerinden yakınlarına ve doktoruna yardım çağrısı gidiyor.

Haberin Devamı

Farklı çalışmalara ışık tutabilecek

Panik atak sırasında kişide nefes darlığı, kalp ritminde artış, göğsünde ağrı, terleme ve ölüm korkusu gibi belirtiler görülebiliyor. Hasta vücudundaki değişimleri atak geçirdiği ana kadar fark edemiyor. Halbuki solunum sıklığı, kalp ritmi, terleme ve vücut sıcaklığı günümüzde giyilebilir ölçüm cihazları ile tespit edilebiliyor. Xerox PARC bilim insanlarına göre, üzerinde çalıştıkları bu proje, panik atakların önceden tespit edilebilmesi için yapılacak diğer çalışmalara da ışık tutacak.

Xerox PARC, günlük hayatımızda kullandığımız bilgisayar, lazer yazıcı, Grafik Arayüz Kartı, mouse gibi binlerce buluşun ilk ortaya çıktığı, buluşları ile yeni endüstriler yaratan Ar-Ge merkezi olarak biliniyor.