Gazete Vatan Logo

Pakistan-Hint denimini Türk malı diye satıyorlar

Murat Karadut, yerli firmaların sektöre darbe vurduğunu söyledi.

Avrupa ve ABD’li alıcıların Türk denimini tercih ettiğini söyleyen Bossa Denim ve Spor Giyim İşletmelerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Karadut, yerli firmaların sektöre darbe vurduğunu söyledi. Karadut, “6 aydır bazı firmalar ithalat yapıp Türkiye’de üretiyormuş gibi gösterip Avrupa’da 2.5 dolara mal satıyorlar. Kaçakçı olsanız bu fiyata mal satamazsınız. Bu pazarlık masasında bizi zorluyor ve Türkiye’nin imajını bozuyor” dedi

Bossa Denim ve Spor Giyim İşletmelerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Karadut, sektörün asıl sorununun Çin değil, ‘Hindistan’da ürettiği denimleri Türkiye’de üretiyor gibi gösterip Avrupa’da fiyat kıran’ yerli rakipler olduğunu söyledi. Yılda 2.2-2.5 milyar ton üretim yapan Çin, Pakistan, Hindistan gibi ülkelerin kalite açısından Türkiye ile rekabet edemediğini belirten Karadut, şöyle konuştu:

“Alıcıların tercihi Türkiye. Zaten Avrupalı denim üreticileri, özellikle İtalyanlar üretimden çıkıyor. Türkiye’nin kalitesi ve yüzde 10-15’lik fiyat avantajı üretimi Türkiye’ye kaydırdı. Çin sadece bazı firmalar tarafından fiyat pazarlığında baskı unsuru olarak kullanılıyor. Yurtiçinde ise son 6 aydır aralarında büyük firmaların da adının geçtiği bazı üreticiler, ithalat yapıp Türkiye’de üretiyormuş gibi gösterip Avrupa’da fiyat düşürüyor. 3.5-4.5 dolar fiyat aralığı varken 2.5 dolara mal satıyorlar. Kaçakçı olsanız bu fiyata mal satamazsınız. Bu hem pazarlık masasında bizi zorluyor hem de Türkiye imajını bozuyor.”

Bu arada Sabancı Holding Tekstil Grubu şirketleri, Mısır’a yatırım yapmaya hazırlanıyor. Yünsa, Bossa gibi şirketlerin bulunduğu grup, Doğu Avrupa, Uzakdoğu ve Kuzey Afrika’da üretim imkanlarını araştırdı ve yatırıma en uygun yerin Kordsa ve Temsa’nın da yatırım yaptığı Mısır olduğunu belirledi. Konuyla ilgili rapor, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’ya iletildi. Gerekli onay çıkarsa yatırım için düğmeye basılacak.

Yurtdışında yatırım üssü aranıyor

Yeni ve farklı coğrafyalarda üretim üslerine sahip olma stratejisiyle hareket edildiğini kaydeden Karadut, “Tüm tekstil grubu olarak Doğu Avrupa, Uzakdoğu ve Kuzey Afrika analiz edildi. Biz de Mısır’la ilgili fizibilite hazırladık. Şu andaki teorik rakamlar en uygun yerin Mısır olduğunu gösteriyor. Raporlar Başkanımız Güler Sabancı’ya sunuldu” dedi.

Bossa’nın son 3 yılda 110 milyon dolarlık yatırım yaptığını da belirten Karadut, yılın ilk 6 ayında 2006’ya göre yüzde 15 büyüdüklerini, yıl sonunda toplamda yüzde 20 büyüme beklediklerini de kaydetti.

Bossa, 1.5 milyar dolarlık pazarın 3 büyük oyuncusundan biri

*Türkiye’de yıllık denim kumaş üretimi 450 milyon ton civarında. Bu rakam, 6 milyar dolarlık dünya üretiminde yüzde 6-7 pay anlamına geliyor. Yine bu rakamın parasal değeri ise metresi 3.5 dolardan hesaplandığında 1.5 milyar dolara ulaşıyor.

*Pazarda 19 denim üreticisi var. Üretimin üçte birini Bossa, İsko ve Orta Anadolu şirketleri gerçekleştiriyor.

*Bossa’da gömlek, formal, denim-spor giyim olmak üzere 3 grupta üretim yapılıyor.

*2.100 çalışanı, 4 fabrikası olan şirket geçen yıl 220 milyon dolar ciro yaptı. Cironun yüzde 70’i ihracattan geldi.

*İhracatta en büyük payı yüzde 50 ile Avrupa alırken, ABD’nin payı yüzde 20. Ülke bazında İspanya ilk sırada. Bu ülkeyi Almanya, İngiltere ve İtalya izliyor.

*Diesel, Levi’s, Tommy Hilfiger, Zara, Marks&Spencer, Next, Top Shop, Oasis gibi dünya markaları ile Mavi, Red Star, Loft, Colin’s gibi yerli markalar Bossa’nın müşterileri arasında.

Haberin Devamı