Gazete Vatan Logo

Pakette fiyat yükseliyor

Rus turistlerin satın aldığı paket tur fiyatları yükselişe geçti. 2016’daki krizde 2 bin 200 liraya gerileyen ortalama fiyatlar 2018’de 2 bin 400 liraya çıktı. Fiyatların kısa sürede 3 bin liraya yükselmesi bekleniyor.

Pakette fiyat yükseliyor

24 Kasım 2015 Türkiye-Rusya ilişkilerinin çıkmaza girdiği gün olarak tarihe geçti. O gün şüphesiz bu olaydan en büyük endişe duyan Türkiye’nin turizm sektörü oldu. Türkiye turizmdeki en büyük pazarı olan Rusya’yı siyasi gerilimin gölgesinde kaybederek kendini bir dar boğazın içinde buldu. Rusya ile yaşanan uçak krizini çeşitli terör olayları takip etti ve Türkiye’nin Avrupa’dan gelen zengin turistleri de pazardan ayağını çekmeye başladı. Türkiye aradan geçen 2 yılda siyasi gerilimleri normalleştirip 10 milyon turist kaybeden turizm sektörünü toparlamayı başardı. Turist sayısı 24 milyondan 32.4 milyona, turizm gelirleri de 22 milyar dolardan 26 milyar dolara çıktı.

Yüzde 30 düşmüştü

Türkiye bu başarıyı yakalarken otel odalarındaki fiyatların yanında da yurt dışındaki fiyatlarını da rekabetçi gücünü korumak için çok aşağılara çekti. Özellikle en büyük pazar konumundaki Rusya’da paketler önceki yıllara göre yüzde 30 düşük fiyattan satıldı. 2017’de turist sayısında istenilen düzeyi bulan sektörde 2’nci hedef de hem ortalama harcamaların hem de satılan paketlerde yüksek fiyatı yakalamak. İşte tam da bu noktada Rusya’dan gelen ilk veriler bu hedefin gerçekleşmesi için turizmciyi umutlandırdı. Zira paket fiyatlardaki düşüş gelen turist profilinin harcama alışkanlıkları ile doğru orantılı.

Haberin Devamı

İvme kazandı

Rusya’dan tatil amaçlı çıkışlarda turlara ödenen ortalama fiyatlar 2018 başında artmaya başladı. Rusya İstatistik Ofisi (GKS) verilerinden yapılan derlemeye göre 2018’de Rusya’da satılan tatil paketlerinde Yunanistan’da yüzde 7, İspanya’da yüzde 2.5 ve Fransa’da yüzde 3 dolayında artış gerçekleşti. Türkiye fiyatı da yüzde 5 yükseldi.

1 haftalık tatil 2 bin 180 lira
2016’da Ruslara satılan bir haftalık paketler 32 bin ruble yani 2 bin 180 liraya gerilemişti. Pazar araştırmalarına göre 2018’in ilk 2 ayında paket fiyatları 2 bin 400 liranın üzerine çıkmaya başladı ve yakın dönemde bunun 3 bin liraya yaklaşması hedefleniyor. Aynı dönemde Ruslara satılan İspanya tatilinin fiyatı 55 bin ruble (3 bin 750 lira), Yunanistan tatilinin fiyatı da 47 bin ruble (3 bin 205 lira) oldu. Türkiye’ye turist getiren firmaların fiyat politikalarının verilen uçak destekleri ile yukarı yönlü hareket etmesi bekleniyor.

Haberin Devamı