Gazete Vatan Logo

Oyun bitti

Oyuncak devi Toys ‘R’ Us e-ticarete yenik düştü. İnternetten satışa geçen yıl başlayan ve bir türlü toparlanamayan 61 yıllık dev son gününde müşterileri tarafından adeta talan edildi

Oyun bitti

Dünyanın en büyük oyuncak devi Toys ‘R’ Us, 61 yıllık macerasının sonuna geldi. Eylül’de iflas koruma başvurusu yapan Toys ‘R’ Us, yarın son 200 mağazasına daha kilit vuracak .

Kâr edemiyordu

2005’te ABD’li yatırım şirketleri KKR&Co., Bain Capital ve Vornado tarafından satın alınan şirketin, borçlarının tamamı 5 milyar doların üzerinde. 2013’ten bu yana kâr açıklayamayan şirketin borçlarının 400 milyon dolarını 2018’de, 1.7 milyar dolarını da 2019 yılında ödemesi bekleniyordu.

38 ülkede 1.600 mağazaya sahip firma, Mart’ta ABD’deki 800 mağazasının tamamı, sonrasında da Avrupa mağazaları için tasfiye kararı almış, Asya şubeleri için alıcı arayışına girmişti. Ancak bir sonuç çıkmadı.

e-ticaret bitirdi

Özellikle 80’lerde ABD’nin her eyaletinde şube açarak büyük bir zincir haline gelen dev firma büyük bir hızla dünyaya yayılmaya başlamıştı.Oyuncak devi 2000’li yıllardan itibaren e-ticaret devi Amazon ve Walmart gibi perakende devleri ile yarışamayarak güç kaybetti. Şirket 2017’de internet üzerinden satışlara başladıklarını duyurmuştu.

Haberin Devamı

Ayak uyduramadı

GlobalData Retail’ın araştırmasına göre 2010’da internetten oyuncak satışları yüzde 6 iken 2016’da yüzde 14’e ulaştı. Araştırmada, “Yeni teknolojiler pazarın yapısını değiştirirken Toys ‘R’ Us zorluklara cevap veremedi. Yıkıcı bir etkiden kendini koruyamadı” denildi.

Maskotunu bile sattı

Toys ‘R’ Us, Mart’ta varlıklarını satışa çıkarmaya başlamış ve satışı en fazla ses getiren varlığı şirketin maskotu zürafa Geoffrey olmuştu.