Gazete Vatan Logo

Öyle referandum yapıp ayrıldım demekle olmaz

İngiltere’nin Brexit süreci için müzakereler başladı ancak belirsizlikler devam ediyor. Brexit, 2019’a yetişmezse Avrupa Parlementosu’ndaki temsiliyet, AB bütçesi ve İngiltere’nin bütçeye ne kadar katkı sağlayacağı gibi konular AB içinde karışıklık yaratacağa benziyor

Öyle referandum yapıp ayrıldım demekle olmaz

Yaklaşık 1 yıl önce yapılan referandum ile Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararı alan İngiltere’nin Brexit süreci geçtiğimiz günlerde resmen başladı. İngiltere ile Avrupa Birliği arasında Brexit müzakereleri sürerken, sürecin zorlukları da yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Müzakerelerdeki ilk hedef, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararının yarattığı belirsizlikleri kaldırmak. İlk etapta vatandaş hakları, bütçe düzenlemeleri ve İrlanda sınırı ele alınıyor. Ancak bu süreçte iki tarafı da zorlu görüşmeler bekliyor.

29 Mart 2019’da bitecek

Brüksel’in en önemli düşünce kuruluşlarından Bruegel’in kıdemli uzmanı Zsolt Darvas, Brexit sürecine ilişkin değerlendiremelerde bulundu. Brexit müzakerelerinin resmi olarak geçen hafta başladığını anımsatan Darvas, AB tarafından gerekli onayların alınabilmesi ve Brexit’in 29 Mart 2019’da gerçekleşmesi için pratikte müzakerelerin 2018 sonuna kadar tamamlanması gerektiğini anlattı. Darvas, bu sürecin 27 AB üyesi ülke ve İngiltere tarafından ortak alınacak bir kararla uzatılabileceğini belirterek, “Eğer İngiltere yapıcı bir şekilde bu müzakereleri sürdürürse ben sürecin uzatılmasında ve ayrılış tarihinin ertelenmesinde bir engel çıkmasını beklemiyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Darvas, AB Konseyi’nin aldığı karar doğrultusunda Brexit müzakerelerinin iki aşamalı olarak gerçekleşeceğini, ilk aşamada İngiltere’nin mevcut üyeliğinin sonlandırılması ile ilgili konuların ele alınacağını, bu alanda AB Konseyi’nin “yeterli ilerleme” sağlandığına karar vermesi halinde ilişkilerin geleceği ile ilgili konulara geçileceğini belirtti.

AVRUPA PARLAMENTOSU

Brexit sürecinin uzaması ve İngiltere’nin AB üyeliğine devam etmesi halinde 2019’da gerçekleşecek Avrupa Parlamentosu seçimlerine dahil olması gerekecek. Bu durumda seçilecek İngiliz parlamenterlerin görev sürelerinin ne olacağı belirsiz.

AB bütçesi

Üyelikten çıkma süresi hedeflenenden uzun sürerse, AB bütçesi konusunda da sıkıntılar yaşanabilir. AB bütçesi 7 yıllık bir mali çerçevede hazırlanıyor. Mevcut bütçe 2014-2020 yıllarını kapsıyor. İngiltere’nin üyeliğinin devamı durumunda 2021-2027 dönemini de kapsayacak. AB bütçesinin 2019-2020 yılında planlanmış ve onaylanmış olması gerekiyor. Bu durumda bütçe planlamasında İngiltere’nin üyeliğe ne kadar devam edeceği ve katkısının ne miktarda olacağı karmaşık bir durum ortaya çıkarabilir.
ÜYE ÜLKELER
İngiltere AB bütçesine yüzde 12 katkı sağlıyor. İngiltere’nin ayrılması durumunda ya AB kesintilerle daha az harcama yapacak ya da ülkelerin katkı payları yükseltilecek.
AYRILIK ÜCRETİ
Müzakerelerde öne çıkan konuların başında ayrılık ücreti geliyor. Ayrılık ücretinin hesaplama metodu ortaya kondu. İngiltere’nin AB’den ayrılmak için 110 milyar euro toplu ön ödeme yapması gerekebilir.
İADELER
AB de İngiltere’ye bazı iadeler gerçekleştirecek. AB bütçesinden İngiltere’ye harcanacak rakamlar ve İngiltere’nin AB’nin diğer ülkelere verdiği borçlardan alacakları ödenecek. Yani 110 milyarlık bir ön ödeme sonrasında İngiltere, vereceği paranın büyük çoğunluğunu geri alacak. Bunun 25-40 milyar euro arasında olması bekleniyor.

Haberin Devamı