Gazete Vatan Logo

Öyle bir isim de geldi ki

İstanbul’da dün vefat eden Ülker’in kurucusu Sabri Ülker (92), son yolculuğuna uğurlandı.

Ülker Grubu'nun kurucusu 'bisküvi dede' Sabri Ülker için gazeteler başsağlığı ilanları ile doldu. İş dünyası, aile yakınları, çeşitli kurum ve kuruluşların ilanlarının arasında bir tanesi ise çok dikkat çekiciydi. O ilan, Ülker'in en büyük rakibi Eti Grubu'nun kurucusu Firuz Kanatlı'nın son derece duygusal ilanıydı...
Eti Şirketler Grubu Onursal Başkanı Firuz Kanatlı imzası ile gazetelerde yayınlanan başsağlığı mesajı 'Büyük insan, Türk sanayinin büyük öncüsü Sabri Ülker'i kaybettik' diye başlıyor.

Mesajın devamı ise şöyle:

"Hayatın boyunca ne büyük şeyler, ne büyük işler yaptın...
Türk insanı müteşebbisliği, sanayiciliği ve cesareti en çok senden öğrendi

Çok zeki, çok inançlı, çalışkan ve yaratıcı idin,
Verdiğin emsalsiz örnekten dolayı
Vatan sana minnettardır

Huzur içinde yat uyu,
Mekanın cennet olsun

Aziz hatıran önünde saygıyla eğiliyorum."

TÜRKİYE'NİN İKİ GIDA DEVİ: ÜLKER VE ETİ

Ülker ve Eti Türkiye'nin en büyük iki gıda devi. Ülker'in 1944 yılında Nohutçu Han'da başlayan hikayesi bugün gıda dışı şirketleri ile birlikte 11.6 milyar liralık bir büyüklüğe ulaştı.

Ülker 10 ülkede 54 fabrika ve 300 marka ile üretim yapıp 80'den fazla ülkeye ihraç ediyor.

SABRİ ÜLKER'İN CENAZE TÖRENİNDEN KARELER

Ülker dünyadaki çikolata-şekerleme şirketleri arasında 10'uncu sırada bulunuyor.

Ülker'in gıda haricinde kişisel bakım, ambalaj, gayrimenkul, finans ve toptan ticaret alanlarında yatırımları bulunuyor.

1962 YILINDA BAŞLADI

Türkiye'nin bir diğer gıda devi olan ETİ, Firuz Kanatlı'nın projesini kendi elleriyle çizdiği ilk tesisle 1962 yılında üretime başladı.

Firuz Kanatlı, Ülker'in cenaze törenine katıldı.

Kurulduğu tarihte 20 çalışanı ile birlikte günlük 3 ton gibi küçük bir kapasiteyle üretime başlayan ETİ'nin bugün 5 fabrikası, 45 marka altındaki 300'e yakın ürünü bulunuyor.

Dünyanın ilk 10 bisküvi ve çikolata üreticisi arasında yer alan Eti, 4 bin çalışanı ile 50'den fazla ülkeye ihracat yapıyor.





Namaz öncesi camide Kur’an okundu. Başbakan Erdoğan camiye geldikten sonra Ülker ailesine taziyelerini iletti. Daha sonra öğle namazı kılındı. Cenaze namazını İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran kıldırdı. Cenaze namazının ardından, katılanlardan helallik istendi. Ardından, Ülker’in tabutu omuzlara alındı. Başbakan Erdoğan da tabuta omuz verdi. Yıldırım Demirören, Tuncay Özilhan, Muharrem Yılmaz, İdil Yiğitbaşı, Süreyya Ciliv, Erdal Bahçıvan, Tanıl Küçük, Hamdi Akın, Rifat Hassan, Abdülkadir Konukoğlu, Murat Yalçıntaş, Varol Civil, Vahit Kiler, Mahmut Ünlü, Temel Kotil, Mehmet Yıldırım, Turgay Demirel, Harun Erdenay, Birol Altınkılıç, Halis Komili, Şemsi Kopuz, Yılmaz Ulusoy, İhsan Kalkavan, Erol Evgin, Mümtaz Tahincioğlu, Özcan Tahincioğlu, Nihat Özdemir, Sezen Cumhur Önal, iş, sanat ve spor dünyasından cenazeye katılan isimler oldu.

Sabri Ülker’in cenaze namazına Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ile Beşiktaş Kulübü Başkanı Fik-ret Orman da katıldı.

Ülker Ailesi’ne taziyelerini ileten Başbakan Erdoğan, Sabri Ülker’in tabutuna da omuz verdi Sabri Ülker’in oğulları Murat Ülker ve Ali Ülker, hem cenaze namazı öncesinde Fatih Camii’nde, hem de mezarlıkta taziyeleri kabul etti.

Taziye kuyruğu oluştu

Sabri Ülker’in oğlu Murat Ülker ve ailenin diğer üyeleri namaz öncesi cenazeye gelenlerin tek tek taziyesini kabul etti. Caminin avlusunda kuyruğa giren yüzlerce insan, Ülker Ailesi’ne taziyelerini iletmek için uzun süre bekledi.

HAYIR İŞLERİYLE TANINMIŞ DEĞERLİ BİR BÜYÜĞÜMÜZDÜ

Törene katılan Binali Yıldırım, "Sabri Bey ömrü boyunca çalışan, çabalayan, bu ülkenin insanına iş, aş sağlamak, ülkenin kalkınması, refahı için üreten bir insandı. Hayırsever bir işadamımızdı. Dolu dolu bir iş hayatı ve hayır hasenatı birlikte gerçekleştirdi" derken, Ertuğrul Günay, "Türk iş dünyasında çevresine yardımla, hayır işleriyle tanınmış değerli bir büyüğümüzdü" dedi. HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş da, Türkiye’nin büyük bir insanı kaybettiğine söyleyerek, "Sabri amca, benim rahmetli babam İsmail Niyazi Kurtulmuş’un da İlim Yayma Cemiyeti’nden dostuydu, arkadaşıydı. Sabri Ülker, Türkiye’de nerede bir hayır faaliyeti varsa, oradaydı. Bütün camiamızın gönlünde taht kurdu, elinden tuttu" diye konuştu.

SANAYİ VE SEKTÖRÜMÜZ İÇİN BÜYÜK BİR KAYIP

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, "Tahmin ediyorum Hacı beyin de iyi bir sedası var Türkiye çapında. İyi bir insandı Allah rahmet eylesin" dedi. Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil de, "Türkiye en önemli işadamlarından birini kaybetti" şeklinde konuştu. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören de, "Türk sanayisinin, Türk milletinin başı sağolsun. Çok değerli bir sanayiciyi kaybettik" diye konuştu.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, Sabri Ülker’in önemli bir sanayici olduğunu vurgulayarak, "Ben sektöre 24 yaşında girdim. İlk tanıdığım şahsiyetlerden biri olmuştu rahmetli. Son derece farklı, çok mütevazi bir insandı. Sanayi ve sektörümüz için büyük bir kayıp. Ama özellikle güzel tarafı şu, bıraktığı eser emin ve güçlü bir şekilde yoluna devam ediyor" dedi.

A Milli Basketbol Takımı Genel Menajeri Harun Erdenay da "10 sene Ülkerspor forması giydim. Çok üzüntülü bir günümüz. Sporda her zaman gerek Murat Bey olsun, gerek Orhan Bey olsun her zaman destek oldular. Sabri Bey de elinden geldiğince bir-iki tane maçımıza gelmişti. Bütün ailesine ve ülkemize başsağlığı diliyorum" diye konuştu. Dünya Ehlibeyt Vakfı Başkanı Fermani Altun ise "Sabri Ülker Bey aynı zamanda bizim vakfın onur üyesiydi. İnsanların hayırlara ve hizmetlere zaman ve imkanını ayırması açısından büyük bir örnektir Sabri Ülker" dedi.

İSTANBUL ALARMA GEÇTİ

Sirkeci-Harem seferini yapan arabalı vapurda 'uzun namlulu silah' taşıyan bir kişinin olduğu ihbarı polisi alarma geçirdi. İhbarın, aynı vapurdaki sivil bir polis tarafından yapılması heyecanlı dakikaların yaşanmasına neden oldu.

Olay saat 13.00 sıralarında, Sirkeci'den hareket eden arabalı vapurda yaşandı. Harem İskelesi'ne gelmek üzere vapura binen sivil polis memuru, birlikte yolculuk ettiği bir yolcudan ve yolcunun koltuğunun altında taşıdığı uzun namlulu silah görünümlü kutudan şüphelendi. Durumu cep telefonuyla 155 polis ihbar hattına bildiren sivil polis, Harem İskelesi'ne ekip gönderilmesini istedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İş adamı Sabri Ülker'in cenaze namazına katılmak için İstanbul'a geldiği saate denk gelen ihbar nedeniyle Harem İskelesi'ne birden fazla ekip gönderildi. Kısa sürede olay yerine ulaşan ekipler, ihbarda belirtilen şahsın vapurdan inmesini bekledi. Gişe çıkışında durdurulan eşkale uygun şahsın elindeki 1.5 metre uzunluğunda karton kutu içinde gazete kağıdıyla sarılmış cisim dikkat çekti. Harem İskelesi'nde kimlik kontrolü yapılan ve ismi Onur D. olduğu görülen şahsın 2 defa adam yaralamaktan sabıkalı olduğu öğrenildi. Onur D. ve yanındaki cisim incelenmek üzere polis merkezine götürüldü. Karakolda ifadesi alınan şahsın taşıdığı kutunun içinde pompalı av tüfeği olduğu anlaşıldı.

Haberin Devamı