Tabii ki darbeye hayır!

1980 sonrası doğanlar için darbe ailelerimizden dinlediğimiz, kitaplardan okuduğumuz, film ve belgesellerden izlediğimiz bir kavram. Üniversitede siyaset bilimi okuduğum için darbenin ülkelere verdiği zararlar üzerine de fazlasıyla okuma yapmış biriyim. Ancak zamanın ruhuna inanırdım ben. Sene 2016 olmuş. Tek tuşla dünya elimizin altında. Siyasetten modaya, teknolojiden eğlence dünyasına her şeye erişimimiz varken, kim demokrasiden vazgeçmeyi göze alabilirdi ki? En azından ben böyle düşünüyordum. 15 Temmuz gecesi de TRT 1’den bildiri okunana kadar olayın bir darbe girişimi olamayacağına dair iddiaya giriyordum ablamla... Meğer ben Pollyanna’ymışım. Bu ülkenin bazı askerlerinin gözünü güç öylesine boyamış ki; kendi vatandaşını ve polisini öldürmeyi, meclisini bombalamayı, medya kuruluşlarını basmayı, ülkeye zarar vermeyi göze almışlar. Yazık!

Sokaklarda nöbete devam

Şükür ki, bu darbe girişimi engellendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın CNN Türk’e bağlanıp Hande Fırat aracılığıyla halkı sokaklara çağırması çok önemliydi. O dakikadan sonra işin rengi değişti. 1960 ve 1980’de sokağa çıkmayan halk, demokrasi için mücadele vermeye başladı. Hala da sokaklarda sabahlamaya ve nöbet tutmaya devam ediliyor. Bu ülkenin tarihinde çok acı bir leke var. Eski başbakan Adnan Menderes 1960 darbesi sonrası idam edilmişti. Türk siyaset tarihinin en kara lekelerinden biridir. Bir daha aynısı olmasın diye, demokrasiye sekte vurulmasın diye bu defa halk da elini taşın altına koyuyor. Bu ülke demokrasiye darbe vurulduğunda öyle büyük acılardan geçti ki, bir daha o günlere geri dönmemek için mücadele veriyor.

Haberin Devamı

Yapımcılardan açıklama

Geçtiğimiz gün Diriliş ekibi bir video hazırladı. Diriliş oyuncuları, yönetmeni ve yapımcısı “Darbeye hayır” diyor ve demokrasiyi savunuyor. Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizisinin yapımcısı Raci Şaşmaz’dan sert bir açıklama geldi: “Darbeye açık şekilde karşı çıkmayan, demokrasiden yana net bir tavır almayan, FETÖ’nün kanlı kalkışmasının ve Türkiye’nin geleceğine kasteden bu terör örgütünün idrakinde olmayan hiçbir oyuncu ile çalışmayacağımızı ve diğer yapımcılarla da çalışmalarına engel olacağımızı bildirmek istedim. Tüm ekip ve oyuncularımızdan bu konuyla ilgili net açıklamalar yapmalarını istiyorum.”

Haberin Devamı

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinin hem yapımcısı, hem de başrol oyuncusu Necati Şaşmaz da sosyal medyadan bir açıklama paylaştı: “15 Temmuz 2016 Cuma gecesi yaşanan elim hadiselerde demokrasiden taviz vermeyip, göğsünü siper eden milletimiz bu süreçten alnının akıyla çıkmayı başarmıştır. Bu menfur teşebbüse karşı duran peygamber ocağımızın asil askerlerine, şerefli istihbarat mensuplarımıza, kahraman polislerimize ve bir ferdi olmaktan gurur duyduğum aziz milletimize şükranlarımı sunar, şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dilerim.”

Tek yol demokrasi

Bir girişim yanına yandaşlar topladığında başarıya ulaşma şansı artar. Gazetecilere ve sanatçılara bu süreçte en büyük görevlerden biri düşer. Çünkü kitleleri etkileyebilecek güce ve sevgiye sahiptirler. O nedenle tabii ki darbeye hayır! Tek yol demokrasi!

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR