Ulan İstanbul TV’de bitiyor

2014 yazında başlayan ve kısa sürede oyunculukları, senaryosu, esprileri, şarkıları ve anlayışıyla fenomene dönüştü Ulan İstanbul. Hatta 2014 yılın pek çok ilkine de damgasını vurdu. Ancak Paramparça’nın gelişi Ulan İstanbul’u vurdu. Her geçen gün kan kaybedince dizinin sonu da yaklaşmaya başladı. Ama işin ilginç yanı, Ulan İstanbul izleyicisi diziyi hiç bırakmadı. Sadece televizyondan izlemek yerime internetten izlemeyi sürdürdü. Buna ben de dahilim. Hal böyle olunca, Kanal D yönetimi bugüne kadar hiç denenmemiş ama bu sektörde olan herkesin rüyası olan bir işe soyundu.

Bu fikrin önünde eğiliyorum

Ben bir süredir Ulan İstanbul’un internetten devam edeceğini duyuyordum ama geçtiğimiz gün D Productions yapımcısı Ayşe Durmaz ve Kanal D danışmanı Pelin Diştaş Yaşaroğlu’yla yeni heyecanlarını konuşmak üzere bir araya geldik. İlk sözüm, “Eğer böyle bir şey yapıyorsanız önünüzde saygıyla eğiliyorum” oldu. Çünkü çalışan ya da ekran karşısında vakit geçiremeyen herkesin yaptığı şey internetten dizi izlemek. Ama en önemlisi tüm izleyicilerin özgür bir içerik hayal etmesi. Bugüne kadar 90 dakikayla başlayıp 140 dakikalara çıkan, birbirinin benzeri ve özgür oluşturulamayan içerikler izledik, izliyoruz.

Haberin Devamı

Özgür içeriğe ulaşabileceğiz

Sıkı durun, şimdi yeni bir dönem başlıyor. Söze önce Pelin Diştaş Yaşaroğlu başladı: “Reytingler düşünce aklımıza böyle bir fikir geldi. Bugüne kadar hiç yapılmamış bir şeye cesaret ediyoruz ve ne olacağını bilmiyoruz. Sıfırdan bir şeyle başlayacağımıza doğru bir içerikle ilerleyelim istedik. Türkiye’de bir projede bunu deneyeceksek Ulan İstanbul olmalıydı. Çünkü internet için doğru bir proje. Ayrıca www.kanald.com.tr’de ortalama 6 milyona yakın izleyicisi var.”

1.99 TL’ye kiralanacak

Bu akşam Ulan İstanbul televizyonda final yapacak. Ama nasıl devam edecek diye merak ediyorum. O merakımı da Ayşe Durmaz cevaplıyor: “Bu adım daha özgür bir içeriğe ulaşmak adına herkes için bir umut. 16 Şubat’ta Ulan istanbul’un ilk internet bölümü yayınlanacak. Kendi saatinde yani 20.00’de sadece www.kanald.com.tr’de olacak. Dizi 45 dakika yayınlanacak. İlk bölümü izleyicilere hediye edeceğiz. Ama sonraki her bölüm 1.99 liraya kiralanacak.” Beni bu tip durumlarda nasıl ödeme yapacağımız ilgilendiriyor. Çünkü tam bir teknoloji cahiliyim. Yaşaroğlu, “Mobil ödeme olacak. Cep telefonunu gireceksin, bir şifre gelecek ve faturanıza yansıyacak” diyor.

Haberin Devamı

Seyirci sahip çıkacak mı?

Bir dizi yayından kaldırıldığında izleyicilerinden aldığım mail, sosyal medyada kopardıkları fırtınayı düşününce bu iş tutar diye umutlanıyorum. Çünkü izleyici kelimenin tam anlamıyla işine sahip çıkıyor. Ama işin içine 1.99 lira girince bakalım dizimiz yayından kalkıyor diye ayağa kalkan kitle arkasında duracak mı? Bu o kadar büyük bir cesaret ve adım ki, düşünsenize bu iş tutarsa herkes özgür içeriğini paraya dönüştürebilecek.

Reklamcılar dikkat!

Bu işin senaristi, yönetmeni ve oyuncuları da çok şanlı. Türkiye için çok önemli bir işin öncüsü olacaklar. Tabii yine her şey ekranda olduğu gibi reklama bağlı. Türkiye’de reklamcıların da en büyük derdi uygun içerik bulamamak. O nedenle onlar için inanılmaz bir mecra geliyor. Bunu fark eden reklamcılar da Türkiye’de yeni işin öncüsü olacaklar. Çünkü bu mecra altın yumurtlayan tavuk! Bu adımın başarıyla sonuçlanması hepimizin yararına olacak. Düşünsenize, o zaman biz de hak ettiğimiz içeriğe ulaşacağız. Umarım bu adım için izleyici ve reklamcı da üzerine düşen görevi yapar.

Haberin Devamı

Sinema filmi geliyor

Tekrar hatırlatayım, Ulan İstanbul bu akşam bir çengel atarak TV hayatını sonlandıracak. Reklam kuşaklarında “Bizi tıklayacaklarmış” filmi girecek. Bu akşam sosyal medyada #devametsinulan diye bir hashtag olacak. İlk internet bölümü de 16 Şubat’ta kanalın internet sitesinde yayınlanacak. Bombayı sona sakladım. Yazın Ulan istanbul’un filmi çekilecek.

DİĞER YENİ YAZILAR