2014 yılında dizi dünyasında neler yaşandı?

2014’te neleri konuştuk, kimlere ağladık, kimlere güldük, nelere sinirlendik? Bugün ve yarın size hazırladığım dizi almanağını okuyacaksınız. Hadi başlayalım...

Yılın skandalı: 2014’te dizi sektöründe adeta açık büfede aç kaldık. Çünkü aşktan sit-com’a, aile hikâyesinden dönem dizisine 75 dizi yayından kaldırıldı. Üstelik bu defa Beren Saat, Kıvanç Tatlıtuğ, Timuçin Esen, Burak Özçivit, Gülse Birsel gibi starlar sezon ortasında işsiz kaldı. Onlar birkaç sezon seyirciyi peşinden sürükleyecek isimlerdi. Ama bu yıl başrol senaryoydu. Değişen denek yapısı, hikâyelerin açılmaması ve gerçeklik duygusundan uzaklaşılması ekranda kısa sürede yayından kaldırılan dizilerin sahnelenmesine neden oldu. Yaşanan rekabette büyük kıyım yaşandı. Ama en büyük zararı sektör gördü. 75 dizinin vedası 2014’ün en büyük skandalıydı.

Yılın kıyımı: Muhteşem Yüzyıl dizisinde Kanuni Sultan Süleyman’ın şehzade Mustafa ve Beyazıd için çıkardığı ölüm fermanı 2014’e yılın kıyımı olarak geçti. Süleyman önce Mustafa’dan vazgeçti. Mustafa’nın boğulduğu sahne sadece reytinglerde değil, izleyicinin en çok ağladığı sahne olarak da rekora imza attı. Mustafa’nın katli Bursa’daki türbesine ziyareti artırdı. Şehzade Beyazıd’ın ölümüyle de Kanuni Sultan Süleyman hem en zalim baba, hem de yılın kıyımı olarak 2014’e damgasını vurdu.

Haberin Devamı

Yılın babası: Süper Baba’dan sonra gönlümüzü fetheden ikinci bir baba olmamıştı. Ta ki yılın son ayında Paramparça gelene kadar... Erkan Petekkaya’nın canlandırdığı Cihan karakteri kızlarıyla o kadar gerçek bir duygu yaşadı ki, insana “Cihan gibi baban olsun, milyonlarca borcun oldun” dedirtti.

Yılın baskını: Siyasetteki gerilim Kaçak dizisininde patladı. Gürkan Uygun, Hasan Küçükçetin, İnanç Konukçu ve Begüm Birgören’in başrollerini oynadığı diziye Kandilli’deki seti sırasında IŞİD yanlıları saldırdı. Hastane ve karakolda sonuçlanan kavgada ne yazık ki, kazanan şiddet oldu. Ama yaşanan bu olay setlerde güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiğini bir kez daha ortaya koydu.

Yılın protestosu: Roman Havası başlar başlamaz yılın protestosuna imza attı. Romanlar yol kapatma eylemi yaparak, bitirilmesini ya da formatının değiştirilmesini talep etti.

Haberin Devamı

Yılın ertelemesi: Muhteşem Yüzyıl’ın finalinin ardından aynı yapım şirketinin Kösem Sultan dizisini 2014’te yapacağı konuşulurken yapımcı Timur Savcı’nın iki yıl sektörden çekilme kararı alması yılın ertelemesi. Ancak Kösem Sultan 2015’te ekrana gelecek.

Yılın dizi finali: Vicdan dizisi 7’nci bölümde paldır küldür yayından kaldırıldı. Başrollerini Ahu Türkpençe ve Timuçin Esen’in paylaştığı dizinin finalinde Keriman Yunus’un evindeydi. O sırada Elif geldi ve Yunus evde kimse yokmuş gibi davrandı. Tuvallette olan Keriman’da orada olduğunu belli etmek için sifonu çekti ve dizi ekrana veda etti. Aslında bu final sektöre büyük bir eleştiriydi. Yapılan işe gösterilen muamelenin ne olduğunu bu gizli mesajla vermiş oldular. Anlayan anladı!

Yılın hayal kırıklıkları: Kurt SeyitveŞura, Benim adım Gültepe ve Reaksiyon çok iddialı başladı ama kanaldaki hesap reytinge uymadı. Üçünü de Türkiye’nin en iyi yönetmenleri çekti, en iyi senaristler kaleme aldı ve çok iyi oyuncular rol aldı. Ancak kısa sürede vedalarıyla yılın hayal kırılıkları oldular.

Haberin Devamı

-YARIN DEVAM EDECEK-

Not: Bugün 10.45’te Kanaltürk ekranında Dizi Doktoru’nda da 2014 dizi almanağı var. 2014’ün dizi şeceresini görsel olarak izlemek isteyenler kaçırmasın!

DİĞER YENİ YAZILAR