Diriliş nasıl başladı?

Tekden Film-Mehmet Bozdağ’ın yapımını, Mehmet Bozdağ ve Atilla Engin’in senaristliğini, Metin Günay’ın yönetmenliğini üstlendiği Diriliş Ertuğrul, çarşamba akşamı ilk bölümüyle ekrana geldi. Engin Altan Düzyatan, Kaan Taşaner, Hülya Darcan, Serdar Gökhan, Hakan Vanlı, Didem Balçın, Esra Bilgiç, Hande Subaşı, Burcu Kıratlı, Levent Öktem, Serdar Deniz, Turgut Tunçalp, Mehmet Çevik ve Cengiz Coşkun’un başrolleri üstlendiği dizi, izleyiciden tam not aldı. Özellikle kostüm tasarımını yapan Serdar Başbuğ ve sanat yönetmeni Özüdoğru Cici’nin eline sağlık. Ortaya inanılmaz bir iş çıkarmışlar. Gelelim dizinin atmosferine… Metin Günay, tarihin belki de en zor dönemlerinden birini tertemiz yaratmış. Görsel estetikle gerçekçiliği buluşturmayı başarmış. Görüntü yönetmeni Veysel Tekşahin kelimenin tam anlamıyla 10 numara bir iş çıkarmış. O nedenle işin prodüksiyonuna söyleyecek söz yok. Herkese kocaman alkış.

ERTUĞRUL'A KUDRET GEREK!

İşin senaryo ayağına gelince… İlk bölüm tabii ki herkesi tanıtmak ve olayları göstermek açısından biraz dağınık olmuştu. Dili didaktiklikten uzak kalmaya çalışsa da yer yer tarih kitaplarının etkisinde kalmıştı. Kullanılan dil fazlasıyla günümüze aitti. Geçmişi bugünün diliyle anlatmak bir tercihtir. Söyleyecek söz yok ama yer yer eski kelimeler kullanılabilir. Milliyetçilik söylemi biraz fazlaydı. Fakat genel olarak bu kadar zor bir projenin altından kalkmayı başarmıştı. Oyunculuklar da dikkat çekiciydi. Kaan Taşaner, dördüncü dizisinde de boş geçmedi. Fatmagül’ün Suçu Ne, Kuzey Güney ve Kayıp’ın ardından bu kez Gündoğdu olduğuna da hepimizi inandırdı. Hülya Darcan, Didem Balçın, Levent Öktem, Serdar Gökhan çok iyilerdi. Hande Subaşı Aykız rolünde su gibiydi. Engin Altan Düzyatan Ertuğrul rolünde olmamış dersem yalan söylerim ama tam olarak olmuş kelimesini de kullanamadım. Bir şey eksik gibi hissettim. Sonra aklıma Muhteşem Yüzyıl’ın ilk bölümü geldi. Aynı hissi Halit Ergenç’te de hissetmiştim. Aradığım his kudret. O da tarihi kişilikleri oynayan oyuncuların en büyük handikabı. Çünkü biz tarih kitaplarından ne kadar kudretli olduklarını okuyoruz. Sadece o kısımları öğretiliyor. Şimdi karşımızda okuduğumuz bir karakteri, bildiğimiz bir oyuncu da izleyince örtüştüremiyoruz. Onun için oyuncunun da, bizim de zamana ihtiyacımız var. Çünkü Kanuni güçlendikçe Ergenç’in oyunculuğunu nasıl konuştuysak, Ertuğrul’da aynısını yaşayacağız.

Haberin Devamı

ZİRVEDE BAŞLADI

Haberin Devamı

TRT 1, Ertuğrul Gazi’nin hayatını çok uzun yıllardır dizi yapmak istiyordu. Türkiye’de neredeyse her senariste bu iş sipariş edildi. Ancak bir türlü hayata geçememişti. Geçtiğimiz yıl Tekden Film işe talip oldu. Yapımcı ve senarist Mehmet Bozdağ işi hayata geçirmeye başladı. Projeye katılan bazı isimleri duydukça iddiasının düşük olacağı izlenimi yarattı. Ancak ilk tanıtımı yayınlandığı günden beri merak uyandırıyordu. Çünkü proje kostümünden sanatına, makyajından kadrajına dikkat çekiyordu. Dizinin çarşamba başlayacağını duyduğumda da çok doğru bir strateji yaptıklarını düşündüm. Çünkü Güzel Köylü, Kara Para Aşk, Hayat Yolunda gibi diziler yayınlanıyor ama çarşamba 4 yıl boyunca Osmanlı demekti Türk izleyicisi için… Bu da yapılacak iyi bir dönem dramasının seyirciyi çekeceği anlamına geliyordu. Diriliş Ertuğrul ilk haftadan bu iddiasını ortaya koydu. Dizi, Tüm Kişiler’de 5.54 reytingle 3’üncü, AB’de 8.42’yle birinci, ABC1’de 8.07’yle yine zirveye oturdu. Peki, bundan sonra ne olur? İlk bölüme hepimiz meraktan baktık. Ama çok sıkıcı olsaydı kanal değiştirirdik. Eğer ikinci bölümde izleyiciyi ana hikâyesini açıp bir olay takibine gidersek reytingini artırır. Aksi takdirde hızlı başlayıp çabuk söner.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR