Güzel Köylü rakiplerini neden eziyor?

Bu sezonun en zor günlerinden biri çarşamba. Çünkü kanallar iddialı projelerini bugün etrafında topladılar. Kanal D Benim Adım Gültepe, TRT 1 Zengin Kız Fakir Oğlan, Show TV Yılanların Öcü, atv Kara Para Aşk ve Star TV Güzel Köylü’yle reyting yarışına katıldı. Fakat Güzel Köylü beklenenin aksine tüm rakipleriyle arasına yarıya yarıya bir fark koyarak zirveye yerleşti. Sonuçlara bakarsak, çarşamba akşamı Tüm Kişiler’de Güzel Köylü 6.19, Yılanların Öcü 3.63, Güzel Köylü özet 3.56, Kara Para Aşk 3.51, Benim Adım Gültepe 3.35 reyting aldı. AB’de Güzel Köylü 5.41, Kara Para Aşk 4.78, Benim Adım Gültepe 4.01, O Ses Çocuklar 3.41, Güzel Köylü özet 3.33 reytinge ulaştı. Sonuç şaşırtıcı. Güzel Köylü hem bölümü, hem de özetiyle ilk 5’te yer alıyor. Yani özetle hesaplarsak yaklaşık 9 reyting Güzel Köylü hanesine yazıyor. Peki, nasıl oluyor da başrolünde star isimlerle yola çıkmayan, basit bir hikâyesi olan, neredeyse hiç tanıtımı yapılmayan, prodüksiyonu rakipleriyle kıyaslanmayacak olan Güzel Köylü zorlu rakiplerini eziyor?

Haberin Devamı

Kanal doğru hamle yaptı

Öncelikle bu doğru bir stratejinin sonucu. Star TV, çarşamba akşamlarını Muhteşem Yüzyıl’la zaten zirvede kapatıyordu. Muhteşem Yüzyıl’ın final yapmasının hemen ardından Güzel Köylü’yü yayına verdi. Sentetikle organik arasındaki çatışmanın işlendiği dizi, ilk bölümde hem metropol insanının en büyük derdini ve hayalini, hem de köylünün derdini ve hayalini harmanladı. Yani iki kitleyi de bir potada eritmeyi başardı. Tüm yazı zirvede kapattı. Ama eylül gelince iddialı rakipler karşısında kan kaybedeceği konuşuluyordu. Fakat beklenen olmadı. Tarih 12 Eylül’ü gösteriyor ama sonuç Güzel Köylü yine zirvede. Star TV, tüm yazı zirvede geçirmesini sağlayan Güzel Köylü’nün yerine Reaksiyon dizisini koyacaktı. Böylece iki diziye de yazık edecekti. Ama yine doğru bir hamle yaparak Güzel Köylü’yü çarşambada bıraktılar. Matematiksel bakmayı bırakıp duygulara girersek bu reyting sonuçları başka bir gerçeği ortaya koyuyor.

Benim Adım Gültepe’nin kafası karışık

Haberin Devamı

Güzel Köylü en yakın rakibinin iki katı reyting almış. Çünkü Benim Adım Gültepe şahane bir proje olmasın rağmen kafası karışık bir iş olmuş. Çünkü ilk iki bölümde onlarca hikâye, karakter ve olay anlatayım derken ana konusunu kaçırmış. Bu dizi ne anlatıyor? Eğer Gültepe’yse cevap geçmiş olsun. Çünkü bir bölümde bu kadar olay ve kasveti henüz hava sıcakken izlemek isteyecek bir kitle yok artık. Keşke Benim Adım Gültepe her bölüm bir olaya odaklanıp yan hikâyelerini katman katman açan bir iş olsaydı ve kasım ayında yayına girseydi. İddia ediyorum, o zaman sonuç farklı olurdu. Bir de Benim Adım Gültepe’deki karakterler size de fazla entelektüel gelmedi mi? Bu da gerçek karakter duygusundan uzaklaştırmıyor mu?

Kara Para Aşk AB’de yükselir

Kara Para Aşk AB’de reytingini daha da yükseltecektir. Çünkü Engin Akyürek ve Tuba Büyüküstün ikilisi çok iyi bir çift oldular. Bir de polisiye bir sorunun içine düştüler. İmkânsız aşkla da beslenince tadından yenmez bir işe doğru gitmeye başladı. Tüm Kişiler’de zirve şansı çok zor. Çünkü o da bulmaca çözdüren bir iş olarak başladı. Yılanların Öcü, ilk bölümünü ağustos sonunda yayınladı. Geçen hafta maç olduğu için yoktu. Bu hafta Tüm Kişiler’de ikincilik aldı. Demek ki, maç izleyen kitle yine Show TV’de kaldı.

Haberin Devamı

Bulmaca çözmek istemiyor

Bu haftanın reyting sonuçları bize bu sezon neleri izleyip izlemeyeceğimizi aslında gösteriyor. Bu yıl izleyici sektörü şaşırttı. Çünkü eylül drama demekti. O nedenle kanallar en büyük yatırımını dramalara yaptı. Fakat Güzel Köylü’nün rakiplerini ezmesi bize, seyircinin gerçek, yaşayan karakter izlemek istediğini, bulmaca çözmek istemediğini ve eğlenmek istediğini gösteriyor. Aslında işin özü şu, izleyici artık büyük insanların küçük dertlerini, küçük insanların büyük dertlerini izlemek istemiyor. Seyirci ekranda küçük insanların büyük hayallerini görmek istiyor. Güzel Köylü’de samimiyeti, anlatım dili, oyunculuklarıyla bu isteği fazlasıyla karşılıyor. O nedenle rakiplerini reytinglerde eziyor.

DİĞER YENİ YAZILAR