Müziksiz Evin Konukları’nı misafir edin!

Haberin Devamı

Geçtiğimiz pazar gününü kendime kültür-sanat etkinliği günü ilan ettim. Saat 15.30’da soluğu Tiyatrokare’de aldım. Uzun zamandır gitmek isteyip başımı bir türlü dizilerden kaldıramadığım için ertelediğim Müziksiz Evin Konukları’nı sonunda izleyebildim. Oyun çıkışında kendimden utandım. 22 yıl sonra oyunun sahneleneceğini ilk duyuran olmama rağmen neredeyse sezon sonunda geldiğim için… Gelelim Müziksiz Evin Konukları’na… Oyunun yazarı Neil Simon’un 1990 yılında kaleme aldığı ve Lost In Yonkers adıyla tüm dünyada sahnelenen oyun, 1991’de Pulitzer ödülünü kazanmış. 1992’de de Nedim Saban’ın kurucusu olduğu Tiyatrokare’nin ilk oyunu olarak sahnelenmiş. Bir aile komedisi olarak tanıtılan Müziksiz Evin Konukları 1992’de yıllar sonra Macide Tanır’ı tiyatroya döndüren oyundu. 22 yıl sonra bu kez Tanır’ın anısına oynanıyor. Oyunun kadrosunda; Serpil Tamur, Özge Özder, Asuman Çakır, Abdül Süsler, Emrah Düzkaya, Abdullah Semercioğlu, Selim Tezin var.

Özge Özder’e hayran olacaksınız

Müziksiz Evin Konukları’nın yönetmenliğini Nedim Saban, dekorunu Barış Dinçel, kostümünü Serpil Tezcan üstleniyor. Oyunun konusuna gelince; 2. Dünya Savaşı sırasında, ekonomik durumu iyice kötüye giden ve tefeciden borç alan bir babanın, iki erkek çocuğunu, geçmişte yaşadığı olaylar yüzünden sevgisizleşen annesi ve zekâ yaşı küçük ama gönlü kocaman kız kardeşi Bella’ya emanet etmesi üzerine gelişen olayları anlatıyor. Bir aile komedisi dediklerine bakmayın, yanınıza mutlaka bir mendil alıp gidin oyuna. Kendinizi gülerken ağlar halde bulacaksınız. Duygularınızı bir mikserle karıştırdıklarını hissedeceksiniz. Ve mutlaka Özge Özder’e bakın. Bella’yı üzerine öyle giymiş ki, beden dilinden ses tonuna, kahkahasından isyanına sizi kendisine hayran bırakıyor. Aile olmak, güçlü olmak ve aslında en temelinde sevginin önemini anlayarak çıkıyorsunuz oyundan. Müziksiz Evin Konukları’nı benim gibi erteleyenler varsa hata ediyorsunuz. Oyunu 2 Mayıs’ta Cevahir Alışveriş Merkezi’nde, 4 Mayıs’ta Kozyatağı Kültür Merkezi’nde, 24 Mayıs’ta tekrar Cevahir’de izleyebilirsiniz. Son 4 oyun. Kaçırmayın derim…

Raci Şaşmaz sektörden çekildi

Bilenler bilir. Türkiye’de izlenme rekorları kıran Deli Yürek’te de, Kurtlar Vadisi’nde de az görünen ama gizli kahraman Raci Şaşmaz’dır. Ortada olmayı sevmez ama kalemi kıymetlidir. Onun yazdığı bir senaryo hem kanallar hem de oyuncular arasında ekstra önem görür. Zaten Kurtlar Vadisi’nin yapılma sebebi de odur. Ekip arkadaşları da Bahadır Özdener ve Cüneyt Aysan’dır. Yakından tanıdığım için biliyorum. Neredeyse 10 senedir hayatı yoktu. Sürekli bölüm yetiştirme derdindeydi. Sonunda isyan bayrağını çekti ve yaklaşık üç sene önce Pana Film’deki ortaklığı devam etmesine rağmen senarist olarak şirketle yollarını ayırdı. Kendisine bir inşaat şirketi kurdu. Dizinin yükünü de ekip arkadaşları Özdener ve Aysan’a bıraktı. Geçtiğimiz yıl Özdener ve Aysan’da Pana Film’le yollarını ayırdı. Aldığım duyumlar, ikiliye bir haksızlık yapıldığı ve yollarının o nedenle ayrıldığı yönünde… Hatta Raci Şaşmaz’ın da ekip arkadaşlarına yapılan bu haksızlık karşısında Pana Film’le tüm ortaklık anlaşmasını fesh ettiği ve kardeşi Necati Şaşmaz’la hem iş hem de gönül bağını kopardığı sektörde konuşuluyor. Zaten pazartesi günü Cengiz Semercioğlu, bu ayrılığın perde arkasını kaleme aldı. Gelelim, şimdi ne olduğuna… Bahadır Özdener ve Cüneyt Aysan Reaksiyon adında bir şirket kurdu. Geçtiğimiz gün yazmıştım, Star TV’ye bir istihbarat dizisi yapıyorlar. Raci Şaşmaz, Pana Holding diye bir şirket kurdu ve kendini inşaat sektörüne verdi. Geçenlerde karşılaştık, keyfi yerindeydi. Necati Şaşmaz, Pana Film’in sahibi. Kurtlar Vadisi’nin hem senaryosunu yazıyor, hem de başrolünü üstleniyor. Ama ortada kocaman bir gerçek var. Raci Şaşmaz ve ekibinin ayrılığı Kurtlar Vadisi’ne yaramadı. Senaryonun gidişatı seyirciyi memnun etmiyor. Kimi görsem, bana “Neden dizinin gidişatı bozuldu?” diye soruyor. Umarım en kısa zamanda sorunlar çözülür ve Kurtlar Vadisi eski günlerine kavuşur.

DİĞER YENİ YAZILAR