Mehmetçik Kut’ül Amare nasıl başladı?

Bozdağ Yapım-Mehmet Bozdağ’ın yapımcılığını, proje tasarımı ve senaristliğini, Şakir Demirpehlivan’ın genel sanat yönetmenliğini, Alpay Göltekin ve Zeynep Alasya’nın müziklerini, Efe Kubilay’ın görüntü yönetmenliğini, Filiz Ekinci, Yıldırım Bayazıt, İhsan Yıldırım, Uhud Tekin’in senaryosunu, Mustafa Şevki Doğan’ın yönetmenliğini üstlendiği Mehmetçik-Kut’ül Amare perşembe akşamı TRT 1’de başladı. Kaan Taşaner, İsmail Ege Şaşmaz, İlker Aksum, Gamze Özçelik, Özgü Kaya, Eva Dedova, İsmail Hakkı, Semih Ertürk, Uğur Karabulut, Polat Bilgin Emre Başer, Mirza Bahattin Doğan, Yiğit Uçan, Muhammet Raşit Baran, Burak Yenilmez, Atakan Yarımdünya ve Serdar Gökhan’ın rol aldığı dizi Tüm Kişiler’de 7.45 reytingle 2’nci, AB’de 9.57’yle 1’inci, ABC1’de 8.70’le 1’inci oldu. Mehmetçik’in perşembe akşamı sıkı bir rakip olacağı belliydi. Ama Vatanım Sensin’in bu kadar hızlı bir düşmesi şaşırtıcı oldu. İkinci sezonun başından beri hikaye anlamında ciddi kan kaybeden Vatanım Sensin, tahtını ilk haftadan Mehmetçik’e kaptırdı. Bundan sonra işi çok daha zor! Gelelim Mehmetçik Kut’ül Amare’ye... Dizi, 1. Dünya Savaşı’nın neden başladığını ve Kut’ül Amare’nin 1914-1916 dönemindeki zaferi anlatacağı bilgisiyle başladı. Ardından da Süleyman Askeri Bey’in konuşmasını dinledik. Aradan birkaç dakika geçmemişti ki, bu defa Mehmet’in meydandaki konuşmasını dinledik. Görüntüler harikaydı, reji hikayeye kuş konduruyordu ama müzik kullanımı çok fazlaydı. Dizinin ilk bir saati ne yazık ki her şeye rağmen didaktik anlatım tarzından vazgeçmedi. Son bir saati ise hızlandı.

Haberin Devamı

Mehmetçik Kut’ül  Amare nasıl başladı

Kahraman da hasta oldu

Aksiyon sahneleri, sanat yönetmenliği dikkat çekiciydi. Ama maalesef ilk bölümde ortada gerçek bir kahraman yoktu. Mehmet kahramanlığa adaydı, hatta ilk sahnesinde Batı’nın hasta Osmanlı benzetmesine tepki göstermişti. Ancak daha bir saat geçmeden ayağından vurularak o da hasta yatağına düştü. Kahramanda hasta oldu. Oysa o iki kardeş çatışması aksında bir hikaye başlasaydı, biz Mehmetçik Kut’ül Amare’yi bu iki kardeşin çatışmasıyla izleseydik ortaya tadından yenmez bir drama çıkardı. Mehmetçik Kut’ül Amare’yi prodüksiyon, reji, sanat yönetimi açısından oldukça yüksek bir çıtada olduğunun altına imza atarım. Ancak ilk bölümünde bir drama değil, Türkiye’de çekilmiş en iyi dökü-dramayı izlediğimi düşünüyorum. Malzemesi bol, çatışması sağlam, profesyonel ellere teslim bu işin ilerleyen bölümlerde didaktik anlatım biçimden dramaya geçiş yapmasını dilerim. Herkesin eline sağlık!

Haberin Devamı

Anıtkabir’de çekilen ilk dizi

Savaşçı’nın yarın akşam ekrana gelecek olan bölüm tanıtımına denk geldim dün akşam. Televizyonun sesi kısıktı, dalgalanan bir Türk bayrağı ve Anıtkabir’i gördüm. Başa alıp tanıtımı sesini açarak dinledim. Tüylerim diken diken oldu. İlk defa bir Türk dizisini Anıtkabir’de gördük. Mustafa Kemal Paşa’ya selam gönderiyordu dış ses... altı üstü bir bayrak ve Anıtkabir vardı ama insanın gözü doluyordu. Çünkü o gösterilen taş parçasından bu ülkenin kurucusu, o Türk bayrağında binlerce yiğidin kanı vardı. Yarın akşam Savaşçı’yı izleyeceğim. Mustafa Kemal Paşa’ya bizden de selam et olur mu Kılıç Timi!

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR