Frankfurt Türk Film Festivali sona erdi

Frankfurt Türk Film Festivali’nden uzun zamandır haberdarım. Ancak bu yıl aldığım jürilik teklifi nedeniyle ilk kez katıldım. Festivalin en önemli özelliği başvuran filmleri Türkiye’den oluşturulan ön jürinin izlemesi ve seçtiği filmleri Almanya jürisine iletmesi. Sonuçları Almanya jürisi belirliyor. O nedenle onlarca film izleyip bir süre önce sonuçlarımızı Alman jürisine ilettik. Kendi adıma dizilerden sıyrılıp 10 gün boyunca sanat filmlerine kendimi adadığım bir haftaydı. Perşembe günü de festivalin kapanışı için soluğu Frankfurt’ta aldım. Festival başkanı Hüseyin Sıtkı, Türkiye festival koordinatörü Serap Gedik, danışman Sayım Çınar tarafından oldukça iyi ağırlandığımı belirtmeliyim. Sanatı ve Türkiye gündemi nedeniyle siyaseti konuştuğumuz iki gün yaşadım. Türk filmlerine olan ilgi, sinemaların dolu olması da insanı mutlu ediyor.

Frankfurt Türk Film Festivali sona erdi

En iyi kadın oyuncu Nazan Kesal oldu

Ödül töreni CineStar Metropolis sinemasında gerçekleşti. Türkiye’den ve Almanya’dan konuklar katıldı. Korhan Abay’ın sunuculuğunu üstlendiği gecede en iyi film ödülünü Emin Alper’in yazıp yönettiği Abluka aldı. En iyi kadın oyuncu ödülünü Toz Bezi filmindeki performansıyla Nazan Kesal aldı. Kesal, ödülünü topraksız kalmak zorunda kalan mültecilere adadı. En iyi erkek oyuncu ödülünü ise Sarmaşık filmindeki performansıyla Nadir Sarıbacak aldı. Ancak Amerika’da olduğu için çektiği videoyla festival komitesine teşekkür etti. En iyi senaryo ödülü Yarım filmiyle Özge Aras Yiğit’e, en iyi yönetmen ödülü ise Çırak filmiyle Emre Konuk’a gitti. 16’ncı Frankfurt Türk Film Festivali herkesin kendisini evine hissettiği bir samimiyetle sona erdi. Festival başkanı Hüseyin Sıtkı ve danışman Sayım Çınar’la uzun süre sohbet etme şansımız oldu. Gelecek yıl düzenlenecek olan festivalde büyük sürprizler var. Sanatın konuşulacağı ve Avrupa’yla Türk sinemasını daha da yakınlaştıracak bir hazırlık içindeler... Avrupa’da düzenlenen bu tip festivallere ekiplerin katılması da oldukça önem taşıyor. Zira, Almanya gibi Türk nüfusunun çoğunlukta olduğu bir ülkede filmler mesafeleri ortadan kaldırıyor ve sanat kültürleri yakınlaştırıyor.

Haberin Devamı

Frankfurt Türk Film Festivali sona erdi

Haberin Devamı

Abluka Fransa’da

Emin Alper’in yazıp yönettiği Abluka filminin yapımcıları Nadir Öperli ve Cem Doruk’la festivalde sohbet etme şansımız oldu. Şu anda Alper’in yeni filmine hazırlanan yapımcılar Abluka filminin önümüzdeki hafta Fransa’da 40 kopyaya vizyona gireceğini söylediler. 40 kopya bir Türk sanat filmi için iddialı bir sayı... Ancak diğer taraftan oldukça sevindirici bir haber! Ne yazık ki, Türkiye’de sanat filmlerine bu kadar ilgi gösterilmiyor. Umarım Abluka filmi Fransa’da hak ettiği seyirciye ulaşır. Yolu açık olsun!

DİĞER YENİ YAZILAR