Gazete Vatan Logo

OVP’de revizyon

Hükümet, OVP’yi Yunanistan ve İtalya başta olmak üzere AB ülkelerini dikkate alarak belirleyecek

Hükümet, OVP’yi borç krizindeki Yunanistan ve İtalya başta olmak üzere AB ülkelerini dikkate alarak belirleyecek. 2012-2014 dönemini kapsayacak OVP önümüzdeki aylarda açıklanacak. Program, mevcut küresel ekonomik gelişmeler ışığında, krizin etkilerinin özellikle gelişmiş ülkelerde bir süre daha devam edeceğini dikkate alarak ihtiyatlı yaklaşımla hazırlanacak .

Meclis’ten önceki gün güvenoyu alan 61. Hükümet, ekonomi politikalarında Avrupa Birliği’nde yaşanan ve çığ gibi büyüyen borç krizini dikkate alarak temkinli davranacak. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın önceki gün açıkladığı üzere 3 ay önceden AB’deki krizi gören hükümet, Avrupa’da yaşanan depremden en az zararla etkilenmek için Orta Vadeli Programı’nı ona göre belirleyecek. Hükümet, ekonomi alanındaki hedeflerine ulaşmak için belirleyeceği politikalarında, mali disiplin, enflasyonla mücadele ve istihdam esaslı sürdürülebilir büyüme konusundaki kararlılığını sürdürecek, bu konulara ağırlık verecek.

61. Hükümet Programı’nda Türkiye’nin 2011-2015 ile 2023 dönemlerinde ekonomi alanındaki hedeflerine geniş yer verildi. Dünyanın istikrar arayışı içinde çalkantılı bir dönemden geçtiği hatırlatılan programda, küresel ekonomide toparlanma sürecinin devam ettiği ancak dünya ekonomisinde var olan kırılganlık ve belirsizlik ortamının sürdüğü belirtildi. Programda, 2012-2014 dönemini kapsayacak Orta Vadeli Program’ın (OVP) önümüzdeki aylarda açıklanacağı ve programın, mevcut küresel ekonomik gelişmeler ışığında, krizin etkilerinin özellikle gelişmiş ekonomilerde bir süre daha devam edeceğini dikkate alan ihtiyatlı bir yaklaşımla hazırlanacağı kaydedildi.

Güven ortamının korunması ve büyümenin istikrarlı bir şekilde devam etmesi için en küçük bir taviz verilmeyeceği, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da gereken tedbirlerin kararlılıkla hayata geçirileceği, bütçe dengelerinin kalıcı bir şekilde tesisi ve diğer tedbirler sonucunda cari işlemler açığının sürdürülebilir seviyelere çekileceği belirtildi. Programda bankalar ile özel sektörün güçlü bir sermaye yapısıyla çalışmasının sağlanacağı, özel sektörün ve hane halkının borçlanmalarında ise daha makul miktarları, daha uzun vadeyi ve para birimi olarak Türk Lirası’nı tercih etmesinin teşvik edileceği ifade edildi.

9 yıllık kazanımlardan hareketle, 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmenin hedeflendiği hatırlatılan programda, “2023 hedeflerine ulaşma doğrultusunda önümüzdeki 4 yıllık dönemzde mali disiplin, enflasyonla mücadele ve istihdam esaslı yüksek ve sürdürülebilir büyüme konusundaki kararlılığımızı sürdüreceğiz. Sermaye hareketlerinin ve ticaretin serbest olmasını savunmaya devam edeceğiz” denildi.

İşte hükümetin yeni programda hedeflediği başlıca konular:

Etkin vergi sistemi oluşturuluyor

- Kayıtdışılıkla mücadele kararlılıkla sürdürülecek. Daha etkin bir vergi sisteminin oluşturulması planlanıyor.

- Vergi mevzuatının sadeleştirilmesi ve anlaşılır kılınmasına yönelik çalışmalar hız kesmeden devam edecek, bu kapsamda Gelir Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanunu başta olmak üzere temel vergi kanunlarının gözden geçirilmesi çalışmaları önümüzdeki dönemde tamamlanacak.

- Kamu gelirlerinin güvenceye alınması ve vergi tabanının sağlıklı olarak tespit edilebilmesi amacıyla uluslararası alanda işbirliğinin ve koordinasyonun artırılmasına yönelik temaslar yoğunlaştırılacak.

- Kamu harcamalarında kalkınma potansiyelini destekleyici mahiyette olan altyapı yatırımlarına ve sosyal amaçlı alanlara öncelik, başta Güneydoğu Anadolu Projesi, Doğu Anadolu Projesi, Konya Ovası Projesi olmak üzere bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmayı hedefleyen ekonomik ve sosyal altyapı projelerine önem verilecek.

Enflasyon tek hanede kalacak

- Fiyat istikrarını sağlama amacıyla çelişmemek kaydıyla büyüme ve istihdam politikaları desteklenecek. Tek haneli rakamlara inmiş olan enflasyon ve faiz oranları kalıcı hale getirilecek, enflasyon oynaklığı yakından takip edilecek. Enflasyon hedeflemesi temel para politikası rejimi olmaya devam edecek. Dalgalı döviz kuru rejimi uygulaması sürdürülecek.

- Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlamak için, uygulayacağı para politikasını ve kullanacağı para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde belirlemeyi sürdürecek.

- İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesi hayata geçirilecek. İstanbul’un 2023’te dünyadaki en önemli 10 finans merkezi içinde yer alacak.

- Cari açığı daha düşük seviyelere indirmek ve enerjide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji arzı içindeki payının artırılmasına ve nükleer santrallerin kullanılmasına yönelik başlatılan çalışmalara kararlılıkla devam edilecek.

Yüksek teknolojili ürünler üretilecek

- Sektörlerin uluslararası rekabet gücünün ve Türkiye’nin dünya ölçeğinde pazar payının artırılması, dış ticaret dengesi ve cari dengenin makul seviyelerde tutulması amacıyla etkin şekilde dış ticaret politikaları uygulanacak.

- İhracatta firmaların küresel rekabet gücünü artırmak için yenilikçiliğe ve Ar-Ge’ye dayalı katma değeri yüksek markalı ürün ve hizmetlerin üretim ile pazarlama süreçleri desteklenecek.

- 2023 ihracat hedefine ulaşmak için bu dönemde üretim stratejisinin ihracat odaklı bir eksene oturtulacak. Özellikle yüksek teknolojili sektörlerde yeni yatırımların artırılmasının yolu açılacak.

- 2023’te ihracat 500 milyar dolara ulaşacak. 2015’te ise ihracat 200 milyar dolar seviyesine çıkacak. Önümüzdeki dönemde dünya ticaret hacmindeki Türkiye’nin payının yüzde 1’e yükselme bekleniyor.

İşsizlik 2023’te yüzde 5’e inecek

- Hedef işsizliği kalıcı bir şekilde azaltarak 2023’te yüzde 5 seviyesine indirmek.

- Meslek edinme, iş arama, bulma ve işte kalma konusunda birebir, kişiye özgü ve yakından takip edilen bir süreç hayata geçirilecek, bu amaçla, İŞKUR 2011’de 2 bin ve 2012’de 2 bin olmak üzere toplam 4 bin sözleşmeli ’İş ve Meslek Danışmanı’ istihdam edecek.

- Aktif işgücü programlarından 2013’ten itibaren her yıl 400 bin işsiz yararlandırılacak.

50 milyar  dolarlık turizm geliri

- Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri tutarı, 2015 yılında 50 milyar dolara çıkararak, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülke pazarlarında liderlik hedefleniyor.

- 2023 perspektifinde turizmde hedef 50 milyar doları aşan bir gelir.

Haberin Devamı