Gazete Vatan Logo

ÖTV operasyonu otoyla sınırlı değil devamı yolda

Cari açık endişesi ile ekonomiyi soğutmayı hedefleyen ÖTV zamları, 2004 bitmeden tamamlanacak. Sırada alkol, sigara ve dayanıklı tüketim malları bulunuyor. İlk adımda sigaradaki maktu vergi korunacak, nisbi ÖTV oranı ise yüzde 28'den 34'e çıkacak. Daha sonra dayanıklı tüketim mallarının ÖTV'si artırılacak

Hükümetin cari açığı frenlemek ve gelir hedeflerini tutturmaya dönük vergi operasyonu otomobil vergisi ile start aldı. IMF'nin isteğine uygun hareket eden hükümet cari açıkla ilgili sok önlemler paketini açmaya alkol ve sigara ile çamaşır makinesi ve buzdolabı gibi dayanıklı tüketim mallarında ÖTV artışıyla devam edecek. ÖTV oranları üzerinde çalışan Maliye Bakanlığı uygulamanın 2004 yılı sonuna kadar yürürlüğe girmesini planlıyor.

Sigaracılara yeni ÖTV şoku geliyor
Sigara üreticilerinin şark tipi tütün oranını artırarak daha düşük ÖTV'den yararlanma yoluna gitmesi nedeniyle Maliye, Ağustos ayı sonunda getirilen ÖTV'deki yeni sistemde aradığını bulamadı. Bu nedenle Bakanlık, düşük ÖTV'den yararlanmak amacıyla tütün oranlarını değiştiren sigara firmalarıyla ilgili Tütün Üst Kurulu'nun devreye girmesini istedi. Ancak Kurul'un yaklaşık iki aydır konuyla ilgili herhangi bir müdahalede bulunmaması üzerine Bakanlık yeni yöntem üzerinde çalışmaya başladı.

Maliye Bakanlığı'nın gündemine aldığı yeni düzenlemenin ise halen yüzde 28 oranında uygulanan nispi ÖTV oranının artırılması yönünde olduğu öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Maliye, içerdiği tütün oranına göre alınan maktu verginin korunması ancak yüzde 28 oranındaki nisbi ÖTV'nin yüzde 34'e çıkarılması yönünde bir hazırlık yapıyor. Bu yönde bir ÖTV artışının fiyata zam olarak yansıyıp yansımayacağı, sigaracıların maliyet artışını fiyata yansıtma kararına göre şekillenecek. Sigara üreticisi firmalara göre, nisbi ÖTV de 6 puanlık bir artış, fiyata mutlaka yansıyacak ancak fiyat zammında oranın ne olacağı henüz belli değil.

Sonra sıra beyaz eşyaya gelecek
ÖTV artış operasyonunda, buzdolabı ve çamaşır makinesi gibi dayanıklı tüketim malları da listeye alındı.

Otomobilden sonra cari açığın en önemli nedenlerden biri olarak görülen dayanıklı tüketim mallarında talebi kısmak ve dolayısıyla ithalata fren getirmek amacıyla ÖTV artış oranları üzerinde çalışılıyor. Ekonomi yönetiminden alınan bilgiye göre, yılın son iki ayında bekletilmiş talep nedeniyle harcama eğiliminin artacağı öngörüsü yapılıyor. Dayanıklı tüketim mallarında ÖTV şu anda yüzde 6.7 olarak uygulanıyor. Artış oranına henüz karar verilmezken, oranın yüzde 10 ila 13'e çıkarılabileceği spekülasyonları yapılıyor.

Soğutma operasyonu satışları % 20 etkiler
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Mermer, binek otomobillerde ÖTV oranlarının artırılmasının yersiz ve yanlış bir karar olduğunu savunurken, artışın otomobil fiyatlarına yansıyacağını ve satışları düşüreceğini söyledi. Yüksel Mermer, ÖTV artışına iyi bakmadıklarını ifade ederken, otomotiv sektörünün çok sık değişiklikle karşılaştığını, bu tür değişikliklerin Avrupa'da 3-5 yılda bir gerçekleştirildiğini anlattı.

Mermer, otomotivin Türkiye'de örnek sektör olduğunu belirterek, "Kayıtiçi olması nedeniyle birşey olduğunda hükümetimiz (cari açığı otomotiv sektörü yaratıyor) diye bizi rahatsız ediyor. Alınan karar güzel bir karar değil, yersiz ve yanlıştır" diye konuştu.
Hiçbir ülkede vergi rakamları artırılarak fazla vergi tahsil edilmediğini savunan Yüksel, "Bu karar, Avrupa'da Türkiye'ye yatırım yapmak ve burada yatırımlarını büyütmek için sıra bekleyen markaları da etkileyecektir" dedi.

Vergide her 1 puanlık artış satışı % 3 azaltır
İbrahim Aybar (Renault Mais Genel Müdürü): Vergi oranında yapılan her 1 puanlık artış pazarın yüzde 3 oranında daralmasına neden oluyor. Bu uygulama satışların azalmasına neden olacaktır. Yapılan son düzenlemenin, Türkiye otomotiv sektöründe genellikle satış rakamlarının olumlu gelişmeler göstermesini ön gördüğümüz yılın son iki ayını olumsuz yönde etkileyeceğini düşünmekteyiz.

Tüketiciler artıştan zarar görecek
Müfit Ataseven (Tofaş Ticari Grup Direktörü): ÖTV'de gerçekleştirilen artış kısa ve orta vadede piyasaları etkileyeceği gibi tüketici de bu artışla zarar görecek. Uygulamanın etkilerinin boyutu konusunda çalışma yapıyoruz ve konuyla ilgili kısa süre içinde bir strateji belirleyeceğiz.

Boynumuz kıldan ince diyoruz
Ali Kibar (Hyundai Assan Yön. Kur. Başkanı): ÖTV artışını değerlendiriyoruz. Vergiyle ilgili oynamaların piyasaya yansıyacağını düşünüyorum. Biz bir şey demiyoruz. 'Boynumuz kıldan ince' diyoruz. Boynumuzu sürekli bıçağın altına koyuyoruz.

Üst segment daha çok etkilenir
Aydın Böke (Audi Satış Müdürü): ÖTV artışı satışları etkileyecek. Satışlar zaten bir iki aydır düşüş içinde. Ramazan ayıyla durgunluğun arttığını görüyoruz. Son zamla birlikte insanlar yine bir bekleme sürecine girecek. Bu son gelişmelerin toplam pazarı yüzde 20-25 oranında etkileyeceğini düşünüyorum. Cari açığı kapamak için yapılan bu uygulama ithal otomobilleri hedeflemekle birlikte yerli üreticiyi de etkileyecektir. Ama en çok yüksek hacimli motorlara sahip modeller etkilenecektir.

Unutulmasın burada ciddi istihdam var
Bora Koçak (Kia Marka Direktörü): Vergi artışında ölçüyü kaçırmamak gerekiyor. Beklenen oldu. Bu uygulama vergi gelirini artırmak için değil cari açığı azaltmak ve ithalatı bastırmak maksadı ile yapıldı. Ama ölçüyü kaçırmamak lazım çünkü unutulmamalıdır ki otomotiv büyük bir isdihdam yaratıyor.

Sabancı'dan ÖTV artışına destek
Sabancı Holding CEO'su Celal Metin otomotivde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarının artırılmasıyla ilgili olarak, "Bizim cari açığımızı mutlaka kontrol altına almamız lazım, o bakımdan herşeyi, her Türk desteklemelidir, doğru buluyorum" dedi.

Binek otomobillerdeki ÖTV oranlarının artışına ilişkin bir soru üzerine Metin, şunları söyledi: "ÖTV'lerin artacağı önceden belliydi. ÖTV, devletin belli gelirlerinin belli bir parçası. Belli motor hacminin altındaki arabalarda ithalat miktarları çok yüksek. ÖTV artışıyla hükümet herhalde bir tedbir almaya çalışıyor. Bizim cari açığımızı mutlaka kontrol altına almamız lazım. O bakımdan herşeyi, her Türk desteklemelidir."

Haberin Devamı