Gazete Vatan Logo

ÖTV indirimi gelir mi? ÖTV indirimi 2020 ne zaman başlayacak? Araçlarda ÖTV indimi olacak mı, ne zaman?

ÖTV indirimi 2020 ne zaman gelecek? Araçlarda ÖTV indirimi ne zaman olacak? soruları, ÖTV indirimi bekleyişi sürerken sık sık sorulan soruların başını çekiyor. İkinci el fiyatların artışı beraberinde ÖTV indirimi beklentisini oluşturdu. Kamu bankalarının ekonomiyi canlandırmak için aralarında taşıt kredisi imkanının tanındığı 4 kredi desteği paketini sunması, araç almak isteyen vatandaşların ÖTV indirimi konusundaki beklentisini daha da arttırdı. İşte ÖTV indirimi hakkında merak edilenler…

ÖTV  indirimi gelir mi? ÖTV indirimi 2020 ne zaman başlayacak? Araçlarda ÖTV indimi olacak mı, ne zaman?

ÖTV indirimi uzun süredir araç almak isteyen vatandaşların gündemindeydi. İkinci el araç fiyatlarının artması üstüne kamu bankalarının aylık faizli 0.49 – 0.69 arasında taşıt kredisi imkanı sağlaması ÖTV indirimi konusundaki beklentiyi arttırdı. Araç almak isteyen vatandaşlar taşıt kredisi kampanyalarını araştırırken, ÖTV indirimi gelir mi? ÖTV indirimi 2020 ne zaman başlayacak? Araçlarda ÖTV indirimi ne zaman 2020?

ARAÇLARDA ÖTV İNDİMİ OLACAK MI?

ÖTV indiriminin yılın ilk yarısında yapılacağı belirtiliyor. Araçlarda ÖTV indirimi, ikinci el araba fiyatlarının gerçek eder fiyatlarına düşmesiyle doğru orantılı. ÖTV indirimi ile ilgili yapılan resmi bir açıklama henüz yok.

ÖTV NEDİR?

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), belirli mal veya ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme geldi ve aynı amaçla 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul edildi.

Avrupa Birliği'nde bu verginin uygulanmasındaki amaç, gelir elde etmekten ziyade sosyal fayda sağlamaktır. Bu amaçla ÖTV, lüks, sağlığa zararlı, çevreye zararlı mallara uygulanır. Motorlu taşıtlarda ise nihai tüketici adına ÖTV ödemek gerekmektedir. Verginin mükellefi ithalatçılar ve ilk satıcılar olmaktadır.

Haberin Devamı

ÖTV’NİN UYGULANDIĞI ÜRÜNLER

Özel Tüketim Vergisi;

- Lüks ürünlerde (kürk, mücevher, lüks arabalarda gibi),

- İnsan sağlığına zararlı olan ürünlerde (Tekel ürünleri olan alkol, sigara gibi),

- Çevreye zarar veren ürünlerde (fosil atık, benzin, kömür gibi) ödenir.