Gazete Vatan Logo

ÖTV iadesi için Rato'dan habersiz yeşil ışık yaktı

Başbakan, ihracatçıya enerji maliyetlerinde indirim için yeşil ışık yaktı. Ancak bu sırada IMF Başkanı Rato'nun çıkışından haberdar değildi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sanayicilerin yüzünü güldürürken, Uluslararası Para Fonu'nu (IMF) karşısına aldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yürütme Kurulu'nun dünkü Ankara çıkarmasında Erdoğan, ihracatçıya 'enerjide ÖTV iadesi' sözü verirken, aynı sıralarda Meksika'da bir toplantıya katılan IMF Başkanı Rodrigo Rato, Türkiye'nin ekonomik programa bağlı kalmadığını açıkladı.

Program müjdesi
Başbakan Erdoğan ile TİM Yürütme Kurulu'nun Ankara zirvesi sanayicileri umutlandırdı.

Yaklaşık üç saat süren toplantıyı değerlendiren Oğuz Satıcı, ihracatçıların sorunlarını farklı başlıklar altında ortaya koyduğunu hatırlatarak, toplantıda Türkiye'nin avantajlı ve zayıf yönlerini dikkate alacak analiz yaptıklarını söyledi.

"Başbakanlık Müsteşarlığı ile birlikte Güçlü Sanayiye Geçiş Programı ve ihracat vizyonunu hazırlama kararı aldık" diyen Satıcı, şunları kaydetti: "Sadece bugünü değil, geleceği de kurmak için düğmeye bastık. Hükümete Güçlü Sanayiye Geçiş Programı'nda ihracatçı birlikleri ve HM olarak beraber hareket etmek istediğimizi belirttik. Bu konuda Başbakan Erdoğan bizden ve bürokratlarından bir çalışma istedi. Bunu hazırlayıp tekrar bir araya geleceğiz."

ÖTV iadesi geliyor
Toplananın en önemli gündem maddesini ise, ihracatçıya uluslararası pazarda rekabet avantajı sağlaması için ÖTV iadesi verilmesi oluşturdu. Vergilerin de toplantı gündemine taşındığını söyleyen TİM Başkanı Oğuz Satıcı, "Hem imalat, hem ihracat yapanlara enerji açısından destek verilecek. Özel Tüketim Vergisi'nde iade söz konusu olacak" dedi. TİM Başkan Vekili Mehmet Büyükekşi de, "İhracatçının enerji maliyetlerindeki ÖTV payı uluslararası rekabette önünü kesiyor. Bu nedenle ihracatçıya enerjideki ÖTV'sinin iadesini istedik" diye konuştu.

Teşvikler artıyor
Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: "ÖTV oranı LPG'de yüzde 43.6, motorinde yüzde 50.6, fuel-oilde yüzde 35.4 ve doğalgazda yüzde 4.6 düzeyinde. Bir çok ilde sanayici doğalgaz bulunmadığı için gereksinimi olan enerjiyi fuel-oilden karşılıyor. Başbakan da ihracatçıya ÖTV iadesi için çalışma başlatılması yönünde talimat verdi. Bu son derece olumlu bir gelişme."

Teşvikleri de masaya yatırdıklarını söyleyen Büyükekşi, "İhracatçıya tanınan ihracat teşvik bütçesi 500 milyon YTL'ydi. Bunun yeterli olmadığını ve daha söyledik, onlar da bizi haklı buldu" dedi.

Toz pembe bir tablo çizemem
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk ekonomisinin önemli aşamalar kaydetmesine karşın sıkıntıları bulunduğunu söyledi. Erdoğan, şunları kaydetti: "Türkiye'nin nerelere geldiğini gösteren reel tabloya rağmen, büyürken karşılaştığımız sorunlar vardır, olmaya da devam edecektir. Ben size toz pembe bir tablo çizmeye niyetli değilim. Her büyümenin sancısı vardır. Türkiye hangi sıkıntıları aştı bunu çok net görüyoruz. Ve bugün karşılaştığımız sorunları da inşallah Türkiye rahatlıkla aşacak."

İhracatta 2023 hedefimiz 500 milyar $
Türkiye'de ihracatın ve dış ticaretin paralel bir büyüme gösterdiğini belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2002 sonunda 36 milyar dolar civarında olan ihracatın geçen yıl 73 milyar dolara yükseldiğini söyledi. Türkiye'nin, ihracatta dünyada 22'nci sıraya çıktığını belirten Erdoğan, büyümede bütün hedefleri aşan rakamlar elde edildiğini ifade etti. Erdoğan, "2010 yılında ihracat hedefimiz olan 100 milyar doları yakalamak istiyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında ise inşallah elele vereceğiz, omuz omuza vereceğiz ve ihracatta 500 milyar dolara Türkiye'yi ulaştıracağız" diye konuştu.

Haberin Devamı