Gazete Vatan Logo

Otostop ile aşk ve macera dolu dünya turu

Emre Durmuş bir sene önce otostopla yola koyuldu. Deveyle Sahra Çölü’nü geçti hatta aşık oldu. İşte 30 ülkeyi kapsayan macera dolu dünya turu hikayesi...

Otostop ile aşk ve macera dolu dünya turu

Emre Durmuş 23 yaşında. Elektrik elektronik mühendisliği öğrencisi. Emre’nin lise zamanlarında otostopla yaptığı yolculuk zamanla tutku haline dönüştü. Durmuş, okulunu dondurdu, sırt çantasını aldı ve yola koyuldu. 1 yıl önce Fas’ta başladığı otostop yolculuğuyla 30 ülke gezdi.

23 yaşındaki Emre Durmuş, 1 yıl önce Fas’ta başladığı otostop yolculuğuyla 30 ülke gezdi.

Otostop bir yaşam biçimi

Otostopla yolculuk etmenin bir yaşam tarzı olduğunu ve arabasını bindiği kişilerin hayatlarını bir şekilde dokunmanın verdiği hazzın tarifsiz olduğunu ifade eden Durmuş, “Yola arkadaşım Bestami Köse ile çıktık. Rastgele karar verdik. Dünya haritasını açtık önümüze bir ülke seçtik. Sonra bu ülkelerde ihtiyacımız olacak vizeler için işe koyulduk. Sırt çantamızı hazırladık ve çıktık. Önce Fas’a ayak bastık. Sonra İspanya, Fransa, Hollanda, Danimarka, İsveç ve Norveç ile devam ettik. Norveç’ten sonra tekrar İsveç, Danimarka, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Romanya, Bulgaristan ve Türkiye’ye geldik. Türkiye’yi rotaya ekledik, çünkü bu serüvende bizim ülkemiz de olmalıydı. Türkiye’yi baştan sona otostopla geçerek İran’a geçtik. Daha sonra Sri Lanka ardından Hindistan.

Haberin Devamı

Bestami Hindistan’dan sonra geri döndü. Ben devam etmeliyim dedim. Param yoktu ama bu tutku beni peşinden sürükledi. Fas’ta başlayan yolculuğumda şu ana kadar 30 ülke gezdim. Fas, Romanya, İran, Sri Lanka, Hindistan, Endonezya, Malezya, Tayland, Kamboçya gibi ülkelerinin tamamını otostop ile gezdim. Trene kaçak binerek seyahat ettiğim ülkeler de oldu” diye konuştu.

Sırt çantasında ne var?

Uzun süredir kamp yaptığım için ihtiyacım olacak malzemeler konusunda zorlanmadım. Ayakkabı, ilk yardım çantası, kamera, telefon, kaz tüyü mont, yağmurluk, defter, kitap, mızıka ve uyku tulumu gibi eşyalardan oluşturdum sırt çantamı.

Paramı kaybettim aşık oldum

“Dünya turu boyunca üç kere soyuldum. Eşyalarım çalındı ve biriktirdiğim param gitti. Hindistan’da parti broşürü dağıttım, plajlarda fotoğraf çektim, Tayland’da bir ay hostelde çalıştım. Bali’de sokak gösterisi yaptım... Zor zamanlar geçirdim ama aşık da oldum. Melanie ile Hindistan’da tanıştım. Bir süre otostopla gezdik. Onun planında Varanasi’yi görüp babasıyla buluşmak vardı.. Daha sonra yollarımız ayrıldı. Kim bilir belki yine buluşuruz.

Haberin Devamı

Tanımadığım insanlar evini açtı

Gittiğim ülkelerin hemen hemen hepsinde “Couchsurfing” (Bir konukseverlik ağı) aracılığı ile tanımadığım insanların evinde barındım. Birilerini bulamadığım yerlerde ise sokakta, parklarda ATM kabinlerinin içinde uyudum. Bazen duş almak için hostellerin ortak alanlarını kullandım. Zorlandığımı hissettiğimde hostellerde kaçak olarak kaldım...

2 bin 850 lirayla 20 ülke gezdi

20 ülkeyi 2 bin 850 TL’yle gezdim. Bu benim sınavımdı. Kendi başıma neler yapabileceğimi göreceğim bir sınamaydı. Tüm içtenliğimde ‘tamamım’ diyebiliyorum. Bu süre boyunca en başta şikâyet etmemeyi öğrendim. Yolda çok insanla tanıştım. Örneğin Tayland’da gönüllü olarak çalıştığım hostelde tanıştığım Elisabeth ve Leaile ile dostluğum hâlâ devam ediyor. Şu anda Japonya’dayım para biriktireceğim ve macerama devam edeceğim.

Haberin Devamı