Gazete Vatan Logo

Otomotivi mehter takımına çevirdiniz

Mustafa Bayraktar, otomotivin cari açığın sorumlusu olarak gösterilerek vergilerin sürekli yükseltildiğini belirterek, “İki ileri bir geri giden mehter takımı gibiyiz” dedi.

Türkiye’nin yumuşak karnı cari açık konusunda günah keçisi ilan edilen otomotiv sektörü isyan etti. Piyasalardaki dalgalanma, yılbaşında gelen vergi artışı ve kredi önlemleri otomotiv pazarının ilk iki ayda yüzde 18 daralmasına neden olunca, lokomotif sektörde sesler yükselmeye başladı.

Türkiye’de 54 markayı temsil eden Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) Başkanı Mustafa Bayraktar, 2014’te 1 milyonluk otomotiv pazarını öngörürken, bugün 600-700 bin adetlik tahminleri konuştuklarını belirterek, “Sektörümüz cari açığın sorumlusu olarak görülüyor. Bu yüzden sürekli dinamikleriyle oynanıyor. Unutulmamalı ki, istikrarlı ve sürdürülebilir iç piyasası olmayan bir otomotiv sektörü ancak iki ileri bir geri mehter takımı gibi hareket eder” açıklamasını yaptı.

Pazar yüzde 20-30 daralacak

ODD’nin 28’inci Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Bayraktar, 2013’te pazarın yüzde 9.2 büyüyerek 893 binlik seviyeye ulaştığını ancak yılın son döneminde kur ve faiz artışlarının sektörde olumsuz etki yarattığını söyledi.

Mustafa Bayraktar, şu noktaların altını çizdi: “Bu olumsuzluklara ilave olarak, BDDK açıkladığı makro ihtiyati tedbirlerle Şubat 2014‘ten itibaren otomobil kredilerine ve vadelerine sınırlamalar getirdi. Yılın son dönemindeki bu gelişmeler ışığında, 2014 için zaten olumsuz bir senaryo beklentisi içerisindeyken, yılbaşında beklenmedik bir şekilde yükselen ÖTV, otomotiv pazarı için öngörülerimizin iyice küçülmesine yol açtı. Otomotiv pazarı bu yıl yüzde 20-30 daralacak.”

Büyük resme bakmıyorsunuz

Otomotiv Ticareti Yol Haritası çalışmasında 1 milyon adetlik otomotiv pazarına 2014’te varabileceklerini tahmin ettiklerini belirten Mustafa Bayraktar, bu hayale nasıl ulaşamadıklarını şöyle özetledi:

“Otomotiv son 8 yılda 13 milyar dolar dış ticaret fazlası vermesine rağmen, ya cari açık ya da bütçe performansı gibi nedenlerle vergi artışı yaşadı, kredi imkanları sınırlandırıldı. Türkiye gibi enerji ve hammadde ithalatçısı olan ülkelerin makus talihi, her büyüme yılından sonra artan cari açıktır. Ülkemizin ve sektörümüzün içinde bulunduğu durumu bilimsel olarak değerlendirmeden ve büyük resme bakmadan sektörümüzü cari açığın müsebbibi olarak görüp çok sık dinamikleri ile oynamak bu sektörün oyuncularının karar almasını imkansızlaştırıyor ve daha da ötesinde yeni yatırımlar çekmeyi de zorlaştırıyor.”

5 yılda otomobil fiyatı kadar vergi ödüyoruz

Mustafa Bayraktar, “Otomobilin satışından ve kullanımından doğan vergilerin 5 yıl sonundaki toplamı yaklaşık olarak o aracın vergiler dahil satış fiyatına ulaşıyor” eleştirisinde bulundu. Bayraktar’ın verdiği örnek ÖTV, KDV, akaryakıt vergisi, kasko, trafik sigortası ve muayene gibi kalemleri içeriyor.

Mustafa Bayraktar üçüncü kez seçildi

ODD’nin 28. Olağan Genel Kurulu’nda Citroen ve Subaru markalarının temsilcisi Bayraktar Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar yeniden başkan seçildi. Ali Bilaloğlu (Doğuş Otomotiv), Ali Haydar Bozkurt (Toyota Türkiye), Aykut Özüner (Ford Otomotiv), Bora Koçak (Çelik Motor), Özcan Keklik (General Motors Türkiye), Şükrü Bekdikhan (Mercedes-Benz Türk) yönetim kurulu üyesi oldu.

Haberin Devamı