Gazete Vatan Logo

Otomotivi filo satışı kurtardı

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, otomotiv pazarındaki yüzde 16’lık daralmaya karşın filo satışlarının yüzde 5 arttığını söyledi. Aybar, “Pazar kampanyalarla 750 bin adetle kapanır” dedi.

Fiyat, vergi, işletme gideri avantajı ve yaygınlaşan araç paylaşım modelleri ile filo satışlarında canlılığının yaşandığını belirten Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, bu trendin önümüzdeki yıl da devam edeceğini söyledi. Aybar, “Bu yıl pazar yüzde 16 küçülse de filo pazarı yüzde 5’e yakın artmış vaziyette. Her çeyrekte 25 bin otomobil filo sektörüne satılıyor” dedi.

Otomotiv pazarının Kasım 2013’te 79 bin 301 adet, Aralık’ta 129 bin 718 adet olarak gerçekleştiğini hatırlatan Aybar, bu yılın son iki ayında satışların aynı seviyelerde olabileceğine işaret etti. Aybar, “Markalar stok baskısı nedeniyle stokları tüketmeye çalışıyor. Kasım’da 78-80 bin adet seviyesinde pazar yaşayacağız görünüyor. Aralık ayı kampanyaların devam edeceği bir ay olacak. Bu yıl toplamda 720-750 bin arası satış öngörüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Pazar 2015’te büyür

Haziran ayında yapılacak genel seçimler öncesinde 2015’in ilk yarısının canlı geçmesini beklediklerini söyleyen İbrahim Aybar, “2015’te pazarı bu yıl ayarında bekliyoruz. Bu yılı 750 bin adet ile bitirirsek, önümüzdeki 2015’te de 750-755 bin adet gibi görebiliriz. 720-725 bin adet olursa, önümüzdeki yıl yüzde 3-4 artış olabilir” dedi. Aybar, kur ve faizdeki düşüşün sektörün 2015’e iyi başlangıç yapacağına işaret ettiğini belirtti ve ekledi: “Enflasyon düşüşüyle birlikte önümüzdeki yıl faizlerin düşüşü bir avantaj getirecek. Daha kolay finansman çözümleri ile bu avantajın müşterinin alım gücünü tetikleyeceğini düşünüyoruz.”

ÖTV artışı için zemin yok

Emtia fiyatlarındaki düşüşün Türkiye’nin makroekonomik dengelerine olumlu yansıyacağını ve otomotivde yeni bir vergi artışı beklentisi için sebep olmadığını kaydeden İbrahim Aybar, “İthal araçların pazardan aldığı pay 2013’te otomobil bazında yüzde 78 iken, bu yıl yüzde 69’lara geriledi. Bunun otomotivde AB’nin yüzde 4-5 üzerindeki vergilerin AB ayarına çekilmesi için bir fırsat olduğunu düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı