Gazete Vatan Logo

Otomotive kriz aşısı

ABD’li otomotiv devleri ‘tasarruflu’ olmak şartıyla 15 milyar dolar alacak

ABD’de önceki gün açıklanan işsizlik verilerinin beklentilerin iki katına çıkması, otomotiv sektörünün beklediği kurtarma paketinin önünü açtı. Plana göre, Detroitli üreticiler 15 milyar dolara razı olacak ve bu kredi ancak benzin tasarrufu yapan otomobil geliştiren firmalara verilecek.

ABD’li otomotiv üreticileri, önceki gün ülkede beklentilerin iki katına ulaşan işsizlik rakamları sayesinde istediğini aldı. Önümüzdeki hafta Kongre’de onaylanması beklenen plan, Financial Times gazetesine göre otomotiv üreticilerine 15 milyar dolarlık kredi desteği içeriyor. New York Times gazetesine göre ise destekten yararlanabilmenin şartlarından biri, benzin tasarrufu sağlayan otomobil modelleri geliştirmek olacak.

Beyaz Saray’dan dün yapılan açıklamada ise paket üzerinde görüşmelerin sürdüğü ve otomobil üreticilerine geri ödenmeyecek tek kuruş para verilmesinin ihtimal dahilinde olmadığı belirtildi. GM, Ford ve Chrysler bir süredir krizle büyük kan kaybeden otomotiv sektörüne kullandırılmak üzere 34 milyar dolarlık bir paket için lobi yapıyorlardı. 3 otomotiv devinin üst düzey yöneticileri 2 hafta önce yönetime yeniden yapılanma planlarını sunmuşlar ve pazarlığa başlamışlardı.

Hepimiz düşebiliriz

Önceki gün Ford CEO’su Alan Mulally, içinde bulundukları durumu şu sözlerle ortaya koymuştu: “Bana üç büyük ABD’li üreticiden birinin batması halinde rakiplerinin nasıl etkileneceğini soruyorlar. Eğer birimiz düşersek, hepimizin düşme potansiyeli oluşur.”

Kim ne istiyor?

- GM’in toplam 12 milyar dolarlık kısa vadeli kredi talebi bulunuyor. GM ayrıca ihtiyacı olduğunda kullanabileceği 6 milyar dolarlık bir kredi imkanı talep ediyor. CEO Rick Wagoner, şirketin ayakta kalabilmesi için 10 milyar dolara ihtiyacı olduğunu söylemişti.

- Ford, 9 milyar dolar kredi imkanı talep ediyor. Ford CEO’su Alan Mulally, acil bir kamu fonuna ihtiyaç duymadıklarını açıklamıştı.

- Chrysler ise 7 milyar dolar kredi imkanı istiyor. CEO Nardelli, Mart’a kadar 4 milyar dolara acil ihtiyaçları olduğunu açıklamıştı.

Haberin Devamı