Gazete Vatan Logo

Otomotivde yeni hedef 9 milyar $

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, otomotiv sektöründe bu yıl ihracat hedefini 9 milyar dolara çıkardı. Otomotivde yılın ilk iki ayındaki ihracat 1 .3 milyar dolara ulaştı

Geçen yıl 6.5 milyar dolarlık ihracat yapan otomotiv sektöründe bu yıl için hedef 9 milyar dolara çıkarıldı. Devlet Bakam Kürşad Tüzmen, ihracatın lokomotifi olan otomotiv sektörünün bu yıl imkanlarını zorlayarak, 9 milyar dolara çıkmayı hedeflediğini söyledi. Otomotiv ana ve yan sanayinin sorunlarının ele alındığı toplantının açılışında konuşan Tüzmen, toplam ithalatın da 8 milyar dolar olmasının öngörüldüğünü söyledi. Türkiye, bu yıl sadece otomotivde hedeflediği 9 milyar dolarlık ihracat rakamına 1987 yılında ulaşabilmişti. 2003 yılında otomotiv sanayinin ihracatı kayıt rakamlarına göre 7.2 milyar dolar, DİE rakamlarına göre ise ihracat 6.5 milyar dolar olurken, ithalat rakamı ise 6.6 milyar dolar olmuştu.

Yeni üreticiye destek
Sektörde 2 bin 415 firmanın ihracat yaptığını ve AB ülkeleri arasında özellikle Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere'ye yapılan satışların arttığını vurgulayan Tüzmen, kurdan dolayı ara malı ithalatının daha ucuza geldiğim ancak ara malı kullanımında yerli üreticilerin malının kullanılması gerektiğini vurgulayarak, "Kurun etkisi ciddi bir ithalat baskısı yaptırıyor. Ama yan sanayiye her zaman ihtiyacımız var. Yan sanayi üretimini kendi üreticilerimiz içinde mümkün olduğunca tutalım. Bu şekilde firmaların kapanması, işçi çıkarılmasını önleyelim. 2004'ün ikinci altı ayında dengeler müsbet yola oturacak" dedi. Tüzmen, toplam taşıt aracı üretiminde aylık 55 bin 192 araca ulaşıldığım da belirterek, elde edilen verilerin 2004'de Türkiye'de ciddi bir ihracat arası olacağını gösterdiğini söyledi.

FIAT Türkiye'de yeni modeller üretecek
Fiat Auto CEO'şu Herbert Demel, Türkiye ekonomisinin çok olumlu sinyaller verdiğini söyledi. 74'üncü Cenevre Otomobil Fuarı'nda basın toplantısı düzenleyen Demel, bir Türk gazetecinin, Türkiye'yle ilgili yatırım planlarını sorması üzerine, "Türkiye, Avrupa açısından da son derece önemli bir pazar. Bu çerçevede Türkiye'de yeni modeller üretmeyi düşünüyoruz. Bu modeller sadece Avrupa'ya değil tüm dünyaya ihraç edilecek" dedi. Bir gazetecinin, Tofaş'ın eski CEO'şu ve halen Fiat Uluslararası İş Geliştirme Bölümü Başkanı Jan Nahum'la ilgili soruşu üzerine, Demel, Nahum ile yollarının ayrıldığını belirtti. Demel, "O yaratıcılıkla ilgili iş yapıyordu. Biraz serbest kalmak istediğini söyledi. Biz de bu isteğine karşı anlayışlı davrandık. Karşılıklı anlaşarak yollarımızı ayırdık" diye konuştu.

Toyota kapasite artırıp 400 yeni işçi alıyor
Toyota Motor Avrupa Başkan Yardımcısı Takis Athanasopoulos, Toyota'nın Adapazarı'ndaki fabrikasında istihdam edilen işçi sayısını yılsonuna kadar 2600'den 3000'e çıkaracaklarını açıkladı. Athanasopoulos, kapasiteyi de 130 binden 150 bine yükselteceklerini söyledi. Cenevre Fuarı'nda soruları yanıtlayan Athanasopoulos, Adapazarı'nda üretilen Yeni Verso modeli ile 2004'te Avrupa'da 53 binlik satış rakamı hedeflediklerini vurguladı.

Kia'nın 870 milyon $'lık yatırımını Slovakya kaptı
Güney Koreli üretici Kia, üretim üssü olarak Slovakya'yı seçti. Otomotivde bu yılın en büyük küresel yatırım olan Kia'nın 870 milyon dolarlık fabrikası üretime 2006 yılında başlayacak ve yılda 200 bin otomobil üretilecek. Slovakya bu yatırım için Polonya ile rekabet halindeydi. Her iki ülke de Kia'ya çeşitli teşvikler önermişti. Kazanan, işçilik maliyetlerinin düşük olduğu Slovakya oldu.

Haberin Devamı