Gazete Vatan Logo

Otomotivde rekor

Otomotiv üretimi ve ihracatı yılın ilk 3 ayında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Üretim yüzde 23 artışla 424 bin adede, ihracat da yüzde 33 büyüyerek 355 bine ulaştı

Otomotivde rekor

Son 5 yılda 6 milyar dolara yakın yatırıma imza atan Türk otomotiv sektöründe yüzler gülüyor. Otomotiv üretimi ve ihracatı yine rekora gidiyor. 2016’da üretim ve ihracat rekoru kıran otomotiv sanayi, 2017’ye hızlı başladı.

Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) verilerine göre, Ocak-Mart döneminde toplam otomotiv üretimi 2016’nın aynı dönemine göre yüzde 23 artışla 424 bin 219 adede ulaştı. Otomobil üretimi yüzde 44 büyüyerek 300 bin 255 adet düzeyinde gerçekleşti. Türk otomotiv sanayi, ilk 3 ayda toplam üretim ve ihracatta en yüksek seviyeye ulaştı.

Yeni model dopingi

3 aylık periyodda otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 33 artış gösterdi. Otomobil ihracatında büyüme hızı yüzde 60’ı buldu. Toplam 355 bin araç dünya pazarlarına gönderildi.

Otomobil ihracatı Fiat Egea Ailesi, yeni Honda Civic, Türkiye’nin ilk yerli SUV modeli Toyota C-HR ve yeni Megane Sedan sayesinde 255 bin adedi geçti.

Hedef 27 milyar dolar

Ocak-Mart döneminde toplam otomotiv ihracatı dolar bazında yüzde 25, euro bazında yüzde 30 arttı. Bu dönemde otomotiv ihracatı 7 milyar 85 milyon dolar olarak gerçekleşti. Oto ihracatı yüzde 89 artışla 3 milyar 13 milyon dolara ulaştı.

Haberin Devamı

Otomotiv bu yıl 1 milyon 650 bin adetlik üretim, 1 milyon 350 bin adetlik ihracat ve 27 milyar dolarlık dış satımla rekor kırmayı hedefliyor.

‘Yılın Otomobili’ Megane Sedan

Otomotiv Gazetecileri Derneği (OGD) tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenen ve büyük heyecana sahne olan ‘Türkiye’de Yılın Otomobili’ (TYO) yarışmasının birincisi Renault Megane Sedan oldu.

OGD üyesi 78 otomotiv gazetecisinden toplamda 4 bin 430 puan alan Megane Sedan birinciliğe ulaştı. Geçtiğimiz yıl bu ödülün sahibi Skoda Superb olmuştu. Yarışmanın ilk etabında 25 aday otomobil arasından jüri üyelerinin oylarıyla en fazla puan alan 7 otomobil finale kaldı.

Finale kalan modeller “tasarım, yol tutuş, ergonomi, yakıt tüketimi, emisyon oranları, güvenlik, donanım seviyesi, fiyat-değer oranı” kriterler açısından önemli bir sınavdan geçirildi.

Yılın Otomobili’ni belirleyecek ikinci etapta OGD üyeleri sahip oldukları 250 puanı 7 finalist

Haberin Devamı

arasında dağıttılar. En fazla puan alan Megane Sedan (4.430); Honda Civic (3.250), Mazda MX-5 (1.530), Peugeot 3008 (3.990), Seat Ateca (1.640), Toyota C-HR (2.870) ve Volvo S90 (1.790) modellerini geride bıraktı.

Düzenlenen törende konuşan Renault Mais Genel Müdürü ve CEO’su Berk Çağdaş, otomotiv gazetecilerinin verdiği bu karardan büyük mutluluk yaşadıklarını söyledi.

Türk mühendisinin eseri

Çağdaş, şunları kaydetti: “Öncelikle Otomotiv Gazetecileri Derneği’ne çok teşekkür ediyorum. Bu otomobilin arkasında milyonlarca euroluk bir yatırım ve binlerce insanın emeği var. Her şeyden önce Türk mühendislerinin ve işçisinin emeği var. Dolayısıyla bunların yarattığı bu güzelliği de halkımız nezdinde kazandığı bir beğeni var. Biz bu ödülün ağırlığını ve sorumluluğunu çok iyi biliyoruz. O yüzden bu ödülü her şeyden daha değerli bir şekilde saklayacağız ve tüm ekibime teşekkür ediyorum.”