Gazete Vatan Logo

Otomotivde kabus günü

Avrupa pazarında siparişler azalınca Türkiye'de üretim yapan devler üretimi durdurdu

Avrupa pazarındaki daralma ve siparişlerin azalması Türkiye’nin ihracat üssü konumundaki üç otomotiv fabrikasına üretim molası verdirdi. OYAK Renault, Ford Otomotiv ve Tofaş 12 Ocak’ta işbaşı yapacak.

Pazarlardaki daralma ve siparişlerin azalması nedeniyle Türkiye’deki dev otomotiv fabrikaları üretime ara verme kararı aldı. OYAK Renault ve Ford Otomotiv 12 Ocak’a kadar üretime ara verdi. Tofaş ve Bosch ise 27 Aralık’ta üretime ara verecek. Tofaş’ta 12 Ocak, Bosch’ta ise 2 Ocak’ta işbaşı yapılacak. Üretiminin yüzde 80’inden fazlasını ihraç eden OYAK Renault’da çalışan 5 bin 300 işçinin büyük bölümü, ücretlerinin yüzde 76’sının ödenmesi kaydıyla 12 Ocak’a kadar zorunlu izne çıkarılırken, bazı birimlerde 500 kadar çalışan görevlerini sürdürecek.

Zorunlu izne çıkarıldılar

Tofaş fabrikasında da yaklaşık 7 bin işçinin çalıştığı, bu süreçte sınırlı sayıda çalışanın görevlerini sürdüreceği, zorunlu izne çıkarılanların ise ücretlerinin yüzde 76’sının ödeneceği öğrenildi. Daha önce günde 1.100 araç üretim rakamını yakalayan Tofaş’ın, kriz yüzünden günde 750 araca kadar düştüğü belirtildi. Ford Otomotiv’den İMKB’ye yapılan açıklamada da global piyasalardaki gelişmelerden kaynaklanan talep düşüşü dikkate alınarak Kocaeli ve İnönü fabrikalarında 20 Aralık 2008-2 Ocak 2009 arasında üretim yapılmayacağı bildirildi.

Jaguar devlete sığındı

İngiltere Ticaret Bakanı Lord Mandelson, Jaguar’a devlet yardımı konusunda görüşmeler yaptığını doğruladı. Geçen Haziran’da Ford tarafından 1.7 milyar sterline Hindistan’ın Tata Grubu’na satılan Jaguar, İngiltere’deki 15 bin çalışanından 850’sini geçen ay işten çıkartmak zorunda kalmıştı.

Ferrari’nin F1 sponsoru Tata oldu

FORMULA 1 organizasyonunun en önemli takımlarından biri olan Ferrari’nin 2009 sponsoru Hindistan’ın otomotiv devi Tata şirketi olacak. Ferrari ve Fiat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Luca Cortero di Montezemolo, Noel nedeniyle biraraya geldiği F1 gazetecilerine yaptığı açıklamada, “F1’de ilk kez Ferrari’nin üstünde bir Hindistanlı şirketin ismi yazacak” dedi. Tata, Ferrari’ye sponsor olarak adeta güç gösterisinde bulunurken, dünyanın en ucuz otomobili Nano’yu ilkbaharda piyasaya çıkarmaya hazırlanıyor. Nano’nun fiyatının 2 bin euro olması bekleniyor.

Chrysler kapıya kilidi vurdu

Chrysler Kuzey Amerika’daki 30 fabrikasının tamamını 1 aylığına kapatmaya, Ford 10 fabrikasını 1 hafta daha kapalı tutmaya karar verirken, GM bir fabrikanın yapımını durdurdu. Bu arada GM, Chrysler ile birleşme görüşmelerine başladığına dair haberlerin doğru olmadığını açıkladı.

Kriz Brisa’da iş barışını bozdu

KOCAELİ’NDEKİ Brisa Bridgestone Sabancı Lastik Sanayi’de 32 işçinin iş akdinin ekonomik kriz gerekçe gösterilerek feshedilmesi üzerine yaklaşık bin 300 işçinin başlattığı “üretimi durdurup iş yerini terk etmeme” eylemi dün de sürdü. Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Abdullah Karacan, Türkiye’de son zamanlarda ekonomik krizin getirdiği sebepler öne sürülerek “işçi kıyımlarının” hızla arttığını iddia etti.

Haberin Devamı