Gazete Vatan Logo

Otomobilde yeni işbirliği

Oyak’tan Renault’ya ‘Gelin Nissan’ı Erdemir’de birlikte üretelim’ teklifi

OYAK 41 yıldır birlikte üretim yaptığı Renault’ya yeni bir işbirliği teklifi götürdü. Grup, Renault-Nissan Başkanı Carlos Ghosn’a Nissan’ı Türkiye’de üretmek istediklerini iletti. Oyak Grubu Otomotiv ve Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar, Renault’yla işbirliklerini ileriye götürmek istediklerini belirterek, “Kuzey’de ve Güney’deki tesislerimizde yer, liman var. Kalitemiz ortada. Gelsinler Nissan’ı üretelim” dedi. Nissan’ın Türkiye’deki performansından memnun olmayan Ghosn da 1 ay önce yatırım sinyali vermişti

Oyak Grubu, Türkiye’de 41 yıldır birlikte çalıştığı Renault’nun kapısını yeni işbirliği için çaldı. Grup, Fransız üreticiye ortağı olduğu Nissan markasını da Türkiye’de üretmek için teklif götürdü. Oyak, her fırsatta Türkiye’de Nissan’ın performansından memnun olmadığını dile getiren Renault ve Nissan’ın Başkanı Carlos Ghosn’a, “Gelin birlikte Nissan’ı da Türkiye’de üretelim” çağrısı yaptı.

Oyak Grubu Otomotiv ve Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar, Carlos Ghosn’a yeni bir işbirliği için teklifte bulunduklarını açıkladı. Oyak ile Renault’nun 40 yılı aşkın süredir birlikte başarılı bir şekilde çalıştıklarını kaydeden Çağlar, ortaklıklarını daha da ileri götürmek istediklerini ifade etti.

Çağlar, “Oyak Renault’nun Bursa fabrikasının yanında kardeş şirketimiz Omsan’ın arazisi var. Kuzey’de ve Güney’de (Erdemir ve İsdemir fabrikalarını kastederek) milyonlarca metrekare kullanılmayan alan var. Bunların limanları bile bulunuyor. Arazi var, sermaye var, kalite var... Buyursunlar gelsinler Nissan’ı birlikte üretelim. Bu teklifi direkt Renault-Nissan Başkanı Carlos Ghosn’a söyledik. Yeni işbirliğinde yüzde 60’a 40’lık bir hisse paylaşımı olabilir. Yüzde 60’ı da Oyak Grubu’na ait olmasını isteriz.” Çağlar, yatırım kararıyla ilgili olarak Ghosn’dan nihai kararı beklediklerini ekledi.

Carlos Ghosn, Ekim ayında gerçekleşen Paris Otomobil Fuarı’nda Nissan yatırımıyla ilgili ilk sinyalleri vermişti. Türkiye pazarının artan önemi karşısında Nissan’ın yatırımı düşünmek zorunda kalacağını belirterek, “Nissan’ın Türkiye’deki pazar payından mutlu değilim, bu pazar payını artırabilmek için Nissan’ın bir tabanının olması gerekiyor. Bunu sağlamak için de Türkiye’de yatırım yapmak kaçınılmaz olacak. Bu yeni yatırımla Renault ve Nissan ortak olacak. Çünkü aynı grubun birer parçasıyız” açıklaması yapmıştı.

PARMAK ISIRTAN EVLİLİK

Renault ile Nissan, global rekabette güçlenmek için 1999’da ortaklığa gitti. 2009 verilerine göre Renault -Nissan, dünyanın en büyük dördüncü otomotiv üreticisi konumunda.

Yıllık satış rakamı 6.1 milyon adedi buluyor. 10 yıl geride bırakan Renault-Nissan ittifakı en başarılı otomotiv evliliği olarak gösteriliyor. Ortak platformda birçok model üreten iki şirket, bu sayede kârlılıklarını katlamış durumda.

1.5 milyonluk pazarla 50 yıl garantiye alınır yoksa mevcut otomotiv yatırımları da kaçar

TÜRK otomotiv sektörü son dönemde 1 milyar euroluk Peugeot yatırımı ile Çinli Chery’nin yatırımlarını kaçırdı. Önümüzdeki dönemde de mevcut üreticilerin model çalışmaları dışında yeni yatırım müjdeleri pek görünmüyor... Celal Çağlar, yeni yatırımlar bir tarafa mevcutların da tehlikeye girebileceği uyarısında bulundu. Türk otomotiv sektörünün en büyük rakiplerinin Fas, Ukrayna ve Polonya olduğunu belirten Çağlar, “Bu ülkeleri çok iyi takip etmemiz gerekiyor” dedi.

Çağlar, şunları kaydetti: “Türk otomotiv sektörünün geleceği iki konuya bağlı. İlki Ukrayna, Fas ve Polonya’nın yatırımcılara sunacağı teşvikler. İkincisi Türkiye artık verimlilik konusunda sınıra geldi. Devlet otomotiv stratejisini ortaya koymalı. 2014 yılına kadar bir tehlike görmüyorum ama bu tarihten sonra ne olacağı stratejiye ve diğer ülkelere bağlı.”

Çağlar, hükümetin vergi desteğiyle otomotiv pazarının 1.5 milyon adetlik büyüklüğe ulaşması halinde sektörün 50 yılını garanti altına alacağını iddia etti.

1 milyar euronun üzerinde yatırımı özsermayeyle yaptı

OYAK Renault’nun 2000-2010 yılları arasında Türkiye’de 1 milyar euronun üzerinde yatırım yaptığını ifade eden Celal Çağlar, “Bu rakamın büyük çoğunluğunu kendi özsermayemizle karşıladık. Oyak ve Renault’nun 40 yılı aşkın başarlı ve kârlı ortaklığı var. İki grup da çok güçlü” dedi.

Tüketici finansman şirketi RCI ile her markaya kredi verecek

OYAK Grubu ile Renault, müşterilerinin daha kolay otomobil almasını sağlamak amacıyla tüketici finansman şirketi kuruyor. Celal Çağlar, Renault’nun 34 ülkede faaliyet gösteren finansman şirketi RCI’ı Ocak 2011’den itibaren Türkiye’de hayata geçireceklerini açıkladı. RCI’ın Renault ile yüzde 50-50 eşit paylarla kurulacağını belirten Çağlar, “Renault, Türkiye’ye ve Oyak Grubu’na çok güveniyor. Dünyada bir ilke imza atıldı. Renault, ilk kez ortağı olduğu 3 şirkette de yarı yarıya pay sahibi olmuş oldu” dedi. Celal Çağlar, RCI ile ilk etapta taşıt kredisi vereceklerini daha sonra ise Renault ve Dacia bayilerine destek sağlayacaklarını kaydetti. Çağlar, tüketici finansman şirketinin diğer markalar için de kredi vereceğinin müjdesini verdi.

Renault’nun birlikte çalıştığı Oyakbank, 2007’de ING’ye 2.6 milyar dolara satılmıştı. Renault Mais, bu süreçten sonra Renault ve Dacia almak isteyen müşterilere farklı bankalar aracılığıyla yardımcı olmaya çalışmıştı.

Haberin Devamı