Gazete Vatan Logo

Otomobilde kuyruk var

Otomobil satışları bu yıl rekora koşuyor

OTOMOTİV satışları Ramazan ayında da hız kesmedi. Pazarda yaşanan hareketlilik, otomobil stoklarının tükenmesine neden oldu. Tüketicilerin yoğun talebine yetişmekte zorlanan şirketler, sıra yazmaya başladı. Bazı modellerde 1 ay, bazılarında ise 2011 yılının ortasına kadar bekleme süresi bulunuyor.

Türk otomotiv pazarı gösterdiği performansla bu yıl herkesi şaşırtıyor. Ramazan ayı olmasına karşın satışlar hız kesmeden devam ediyor. Yüzde 15 daralarak 450 bin adetler seviyesine inmesi beklenen satışlar, 700-750 binli adetlere koşuyor.

Stokları tükenen şirketler, tüketicilerden gelen yoğun talebe cevap vermekte zorlanıyor. Hal böyle olunca, hemen hemen tüm markalar otomobiller için sıra yazmaya başladı. Sıra yazılan modeller sadece teslimat süresi genelde uzun olan Ferrari, Maserati, Bentley, Lamborghini gibi süper lüks modellerle sınırlı değil. 25 bin liralık orta sınıf araçlarda da kuyruk var. Şimdiden bu yıla ait kotalarını bitiren şirketler, Ocak 2011’e yani 5 ay sonrasına tarih veriyor. Markalarda genelde ortalama süresi ise 1 ila 45 gün arasında değişiyor. Peki hangi markada ne kadar süre sıra var. İşte 1990’lı yılları aratmayan kuyruk sırası:

- Kia:

Çelik Motor, yeni Sportage’da şimdiden 3 aylık talebe ulaştı. Tüketiciler yeni Sorento için 45 gün, ceed’in bazı modelleri için 30 gün, K2900 için 1 ay beklemek zorunda.

- Chevrolet:

Markanın stoklarında sadece Spark ve Aveo modelleri kaldı. Chevrolet, Lacetti, Cruze, Epica ve Captiva modelleri için gelen talepleri Eylül’de ithal edilecek araçlardan temin etmeye çalışıyor.

- Nissan:

Nissan Otomotiv, yeni yüzünü kavuşan kompakt SUV aracı Qashqai’yı yetiştirmekte zorlanıyor. 7 kişilik versiyonu da satışa sunulan Qashqai’de 2 aylık sıra oluşmuş durumda.

- Ferrari:

Ferrari, bu yıl kendisine ayrılan satış kotalarını doldurdu. Müşteriler, 400 bin euroluk Italia 458 ve California modeline yoğun ilgi gösteriyor. Mart ayına kadar sıra yazılıyor.

- Maserati:

FerMas, Maserati’yle 2010’da rekor satışa gidiyor. Quattroporte ve Grantourismo Cabrio yok satıyor. Şirket, 2011 yılına sıra veriyor.

- Renault:

Renault Mais, Megane HB ve Clio’da tüketicilere 1 ay sonrasına gün veriyor. Megane Sport Tourer ve Grand Scenic 1.5 ay ve lansman dönemi yoğunluğu nedeniyle yeni Master’ın minibüs versiyonları 1.5-2 ay sonra teslim edilebiliyor.

- Infiniti:

Bayraktar Holding’in distribütörlüğünü yaptığı lüks marka Infiniti FX30d’da 15 günlük bekleme süresi var. Aracı satın almak hali hazırda için 7 kişi var. Infiniti G37 CC için ise yaklaşık 2 ay bekleniyor.

- Subaru:

Subaru Forester Limited modelini almak isteyen müşterilere 20 gün sonrasına tarih veriliyor. Subaru Outback’te de 1 aylık sıra yazılıyor.

- Toyota:

Temmuz ayında finans sistemiyle büyük atak yapan ve binek otoda ilk 3 marka arasına giren Toyota, Corolla, Auris, Avensis, RAV4, Verso, yeni Land Curiser modelleri için Eylül ayına gün veriyor.

- Audi:

Doğuş Otomotiv-Audi, A5 Sportback ve pazara kısa süre önce sunduğu A3 1.6 TDI modelleri için teslimat süresini yılsonuna veriyor. Audi’nin küçük kompakt sınıftaki yeni aracı A1 de daha lansmanı yapılmadan büyük bir ilgiyle karşılaştı.

- Seat

Seat’in Ibiza modelinin 1.4 lt motoru ve Leon’un yeni 1.6 CR dizel versiyonunda 1 aya yakın bekleme süresi oluyor.

- MINI:

Lansmanı Eylül ayında gerçekleşecek yeni MINI Countryman, şimdiden ilgi odağı oldu. Otomobilin ilk resimlerinin yayınlanmasıyla birlikte müşteriler, Borusan Otomotiv’in kapısını çalmaya başladı. Şirket, Eylül üretimindeki araçların tümünü sattı. İlk teslimatlar Ekim’de olacak. Yeni siparişler Ekim-Kasım ayında teslimat edilecek.

- Porsche:

Yenilenen Porsche Cayenne tüketicilerden büyük ilgi gördü. Özellikle dizel versiyonu yok sattı. Doğuş Otomotiv-Porsche, Cayenne satın almak müşterilerine ancak Ocak 2011 tarihini verebiliyor.

- Peugeot:

Peugeot, yerli ürünü Bipper ve Partner Tepe’ye sıra yazıyor. Bu iki hafif ticari araca ulaşmak isteyen müşteriler 2 ay bekliyor.

- Dacia:

Duster Kasım’da teslim ediliyor. 19 bin 550 liralık etikete sahip Sandero için Ekim’e tarih veriliyor.

Haberin Devamı