Gazete Vatan Logo

Türk tüketicisi araç yıkama fiyatlarını pahalı buluyor!

Araştırmalar tüketicilerin %37,3’ünün fiyatların yüksek olduğu için aracını kendi yıkadığını gösteriyor.

Türk tüketicisi araç yıkama fiyatlarını pahalı buluyor!

Türkiye’de araç sahiplerinin, araç yıkama alışkanlıkları ve tercihleri ile ilgili davranışları araştırıldı. Aralık 2021’de 525 kişinin katılımıyla gerçekleşen araştırma sonuçlarına göre tüketicilerin araçlarının temizlenmesi konusunda hassaslık gösteriyor. Araştırmaya göre tüketicilerin %41,9’u aracını haftada bir kez yıkadığını belirtiyor. Aracını iki haftada bir yıkayanların oranı %20 ve ayda bir yıkayanların oranı %30,3. Katılımcılara bir oto yıkama firmasını tercih etmelerindeki en büyük etken sorulduğunda en çok verilen yanıt “ekibin profesyonel olması” oldu.

Pahalı buluyorlar

Oto yıkama firmalarında araç yıkatmayı tercih etmeyenlere ise sebebi sorulduğunda en çok verilen iki yanıt “pahalı olduğu için” ve “aracımı kendim yıkamayı sevdiğim için” oldu. Araç sahiplerinin otomobillerine bağlı olduğu ve hassas davrandıklarını söylemek mümkün. Arabam.com’un araştırmasına göre katılımcılarının %43,6’sı aracını kendisinin yıkadığını, %32,1’i oto yıkamacıda yıkattığını, %24,3’ü bazen kendisinin yıkadığını bazen de oto yıkamacıya götürdüğünü söylüyor.

Profesyoneller aranıyor

Katılımcılarına “bir oto yıkama firmasını tercih etmenizdeki en büyük etken nedir?” sorusu sorulduğunda katılımcıların %41,8’i “ekibin profesyonel olması” cevabını veriyor. Tüketicilerin %31,4’ü tanıdığı ve güvendiği bir marka olmasına dikkat ettiğini söylüyor. Katılımcıların %12,7’si oto yıkama firmalarının indirim kampanyaları düzenlemesi, %7,3’ü hizmet çeşitliliğinin bol olması ve %6,8’i pandemi döneminde hijyen kurallarına uygun çalışılması yanıtlarını öne sürüyor. Katılımcılara “bir oto yıkama firmasından memnun olmanızı sağlayacak en büyük etken nedir?” sorusu sorulduğunda %51,9’u titiz çalışılmasını belirtiyor. Katılıcıların %22,5’i güven vermesi, %12,4’ü ilgili ve yetkin bir firma olması, %9,5’i indirim kampanyaları yapması, %3,7’si araç teslim saatlerine uyulması yanıtını veriyor. Aracının temizliği için oto yıkama firmalarını tercih etmeyenlere sebebi sorulduğunda tüketicilerin %37,3’ü fiyatların yüksek olduğunu öne sürüyor. Katılımcıların %36,3’ü aracını kendi yıkamayı sevdiği için, %21,2’si aracını başkasına emanet etmek istemediği için, %5,2’si daha önce olumsuz deneyimler yaşadığı için oto yıkama firmalarına gitmeyi tercih etmediğini belirtiyor.

Haberin Devamı