Gazete Vatan Logo

Otobüsler Lahor'a!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Pakistan'ın Lahor kentine 100 Ikarus otobüs hediye etti

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş yapımına katkıda bulundukları Pakistan’ın Lahor kenti metrobüs hattı için Çin’e sipariş edilen otobüsler gecikince, belediyenin elinde bulunan Ikarus marka 100 otobüsün hediye olarak gönderileceğini söyledi.

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Pakistan’daki temaslarının ardından dün yurda döndü. Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif’in davetlisi olarak Pakistan’a gittiklerini belirten Topbaş büyük bir dostluk ve sevgi gördüklerini söyledi. Orada katı atık tesisinin açılışını yaptıklarını belirten Topbaş, katı atıktan enerji üretimi konusunda da belediye olarak yardımda bulunacaklarını kaydetti. Lahor Üniversitesi’nde felsefe dalında kendine doktora unvanın verildiğini ve kendi adını taşıyan bir kavşağın açılışını da gerçekleştirdiklerini anlatan Topbaş, yardımda bulundukları 30 kilometrelik bir metrobüs hattının ilk 8 kilometrelik kısmında bir test sürüşü yaptıklarını ifade etti.

Topbaş, Lahor’da saate 8 bin yolcunun taşınacağı hatla ilgili otobüs siparişlerinin Çin’e verildiğini ve bunların zamanla devreye gireceğini belirterek, ”Şu anda yeni otobüsler aldığımızdan dolayı İkarus diye bildiğimiz, yıllardır İstanbul’a hizmet veren, artık miadını dolduran devamlı bakım ve onarım yaptığımız otobüslerden 100 adedini kendilerine hediye olarak vereceğiz. Bundan çok duygulandıklarını gördük” dedi.

Topbaş, yedek parçalarıyla verilecek otobüslerin, Pakistan’daki trafik sitemine göre düzenlemelerinin de yapılacağını ifade ederek, Pakistan’da 80 kadar kavşakta sinyalizasyon çalışmalarına da destek verdiklerini, ayrıca oradan gelecek bir heyetin de asfalt üretimi konusunda çalışmalarda bulunacağını söyledi.

Çadır için yönetmelik yok

Topbaş, gazetecilerin Esenyurt’ta bir şantiyede 11 işçinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili sorusu üzerine de şunları kaydetti: ”Üzücü bir olay. Ekmeğini taştan çıkarmaya çalışan, alın teri ile kazanıp hayatını sürdürmeye çalışan yurttaşlarımızdan 11 kişi hayatını kaybetti. Hangi iş kolu olursa olsun çalışan insanların öncelikle insan olduğunu ve şartların çok iyi hale getirilmesi gerekmektedir. Çadırlarda derme çatma barakalarda insanlar barındırılamaz. Onurlu bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeli. Çünkü onların emeği üzerinde bu işler yapılmakta. Bu bahsedilen yerde bir şantiye. Artık İstanbul’da çadır devrinin çoktan geçmiş olması gerekir. Şantiyelerde bunlarla ilgili bir yönetmelik benim bildiğim kadarıyla yok.”

Bugün Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile bu konuyu görüşeceklerini anlatan Topbaş, şantiye düzenlemesine de bir kriter getirmek gerektiğini söyledi. Topbaş, bir şantiyede çalışan insanın barındığı yerlerin kişi başına kaç metrekare olmasından tutun da onların sağlık ve günlük ihtiyaçlarını karşılayacakları ıslak hacimler dahil her şeyin belli bir kriterde olması gerektiğini vurgulayarak, ”Bunlar ciddi maliyet değil. Çalışan insana sağlıklı ortam verdiğiniz zaman daha fazla iş verimi alırsınız. Bu büyük acı bir olaydır. Ama arkasından mutlaka tedbirler alınmalıdır. Belediyeler Birliği olarak Belediyeler Yasası ile ilgili Ankara’da bir çalışma yapacağız. Orada da gerekirse bu maddeleri koymak isteriz” şeklinde konuştu.

Oto galerileri şehir dışına

Başkan Topbaş, şehir içindeki oto galerilerinin kaldırılmasına ilişkin bir soruya da halkı rahatsız eden oto galerileriyle ilgili düzenlemelerin devam ettiğini belirterek, ”Bunlar bir anda olmuyor. Bu tür olaylarda bir karar aldığınız zaman, bunun uygulama sürecini iyi ortaya koymak gerekiyor. Bununla ilgili belediyeler çalışma yapıyor, biz de takip ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı