Gazete Vatan Logo

Oto tamircisiydi şirket sahibi oldu

Samsunlu Hidayet Hidayetoğlu, küçük bir oto tamircisiyken, BMW ve Audi'ye parça üreten dev bir şirketin sahibi oldu.

Samsun Segman ve Gömlek Sanayi, aralarında BMW, Audi, Volvo'nun da bulunduğu tanınmış markalara piston gömlek ve segmanı üretiyor. Bu alanda Türkiye pazarında tek, dünyada 16. sırada olduklarını söyleyen şirketin yönetim kurulu başkanı Hidayet Hidayetoğlu, 70 ülkeye ihracat yaptıklarını belirtti.

BMW, Mercedes, Audi, Lamborghini, Maserati, Opel, Volvo, Man, Catterpillar gibi otomobil ve ağır vasıta araçlarının motor gömlek ve segmanlarını ihraç eden Samsun Segman ve Gömlek Sanayi, Türkiye'nin ilk yerli otomobilinin motor aksamını üretmeye talip. Samsun Segman ve Gömlek Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Hidayetoğlu, motorun kalbi olan gömlek ve segman pazarında Türkiye'nin tek, dünyanın 16 büyük firmasından biri olduklarını söyledi.

Hidayet Hidayetoğlu, babasının 50 metrekarelik oto tamirhanesinde başladığı iş hayatında çocukluğunu yağ kokusu, metal sesi ve kaynak kıvılcımları arasında geçirdiğini anlattı. Ailesinin düz lise ısrarına rağmen sanat okulunda eğitim gören Hidayetoğlu, okul çıkışında Buğday Pazarı'ndaki tamirhanede motor aksamı, torna, tesviye ve frezenin inceliklerini öğrendiğini söyledi. Babasının vefatından sonra tamirhanesini eski sanayi sitesine taşıyan Hidayetoğlu, öğrendikleriyle segman imalatına başladı. Büyüttüğü üretimini Organize Sanayi Sitesi'nde 4 bin metrekarelik fabrikasına taşıyan 3 çocuk babası işadamı, 50 yıl sonra motorun kalbi olan gömlek ve segman pazarında Türkiye'nin tek, dünyanın 16 büyük firmasından biri olduklarını kaydetti.

100 kişinin çalıştığı fabrikada otomobil segmanı, hidrolik segman, hava kompresörü segmanı ile motor gömleği üretiliyor. Yurtiçinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na, traktörlere ve TCDD lokomotiflerine segman satan Samsun Segman Sanayi, 5 bin çeşit üründen ayda 250 bin adet imal ederek, yüzde 75'ini başta İngiltere, ABD, Almanya, Çin, Fransa ve İtalya olmak üzere 70 ülkeye ihraç ediyor. Şu an firma üretimde, pazarlamada ve teknolojide dünya ülkeleriyle yarışıyor. Bağ-Kur emeklisi olan Hidayet Hidayetoğlu, ilk günkü heyecanını kaybetmediğini ve sağlığı el verdiği sürece çalışacağını aktardı. Hidayetoğlu, "Babam beni liseye yazdırıp doktor veya elektrik mühendisi yapmak istiyordu. Bizim ailemizin genlerinde var ticaret ve üretim. Tüm ısrarlara rağmen sanayiyi seçtim. Gece okudum, gündüz çalıştım. Bu işi başarmak için çok sıkıntı çektim, zorlandım. Şimdi sektörde ülkemizde tek olmanın gururunu yaşıyoruz. İstanbul, Ankara ve Samsun'da satış noktalarımız var. 5 sene önce 3-4 ay beklemeli ama yok satıyorduk. Kapasitemiz artınca pazarlamaya önem verdik. Teknik, imalat, üretim, Ar-Ge aşamalarını geçtik. Pazarlama ağımızı güçlendiriyoruz. Tek hedefimiz dünyadaki pazarlama ağımızı sağlamlaştırmak. 1 lira dahi bankalardan para kullanmadan kendi öz sermayemiz ile her sene yüzde 25-30 civarında istikrarlı bir şekilde büyüyoruz." açıklamasında bulundu.

'Yerli otonun segmanını üretmeye talibiz'

Yerli otomobile sıcak bakan Samsun Segman Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Hidayetoğlu, Türkiye'nin yerli bir otomobil üretmesinin prestij açısından önemli olduğunun altını çizdi. "Lamborghini ve Maserati yarış arabalarının da motor gömlek ve segmanlarını biz veriyoruz. Pakistan ve Cezayir'deki traktör fabrikalarının segmanları bizim ürünümüz. Yani teknik ve teknoloji anlamında problemimiz yok." diyen 64 yaşındaki Hidayetoğlu, "Dünyada iki önemli kalem var; inşaat ve otomotiv. Kalkınmış ülkeler bu temele oturur. Sayın Başbakan iyi idrak etti. Türkiye inşaatta ve otomotiv yan sanayiinde yükseliyor. Ekonomik istikrar da var. İyi bir yoldayız. Önümüzdeki 3-5 yılda daha hızlı büyüyecek. Türkiye, kendi otomobilini üretebilecek kapasitede. 10 yıl önce de üretebilirdi. Şimdi bunu yapmanın tam zamanı. Başka markaların satın alınıp onun üzerinden üretim yapılması düşüncesi ise bize zarar verir. Devletimiz destek verirse biz de yerli otomobilin motor gömlek ve segmanlarını istediğimiz şekilde ve garantide üretebiliriz. Yağımız, şekerimiz, unumuz var. İstersek helva yapabiliriz. Bu arabayı yapar, kendi markamızla piyasaya çıkarabilir, dünya markasına dönüştürebiliriz." ifadelerini kullandı.(Zaman/Fatih Yalçıner)

Haberin Devamı