Gazete Vatan Logo

Oto devlerine hayat öpücüğü

General Motors ve Chrysler’e 17.4 milyar dolarlık acil kredi


ABD Başkanı Bush, Senato’nun 14 milyar dolarlık kurtarma planına onay vermediği General Motors ve Chrysler’e 17.4 milyar dolarlık acil kredi sağlanacağını açıkladı. GM, bu ay ve gelecek ay 9.4 milyar dolar, Chrysler ise 4 milyar dolarlık kredi alacak. Şubat’ta Kongre’den onay çıkması halinde 4 milyar dolar daha yardım yapılacak. Ford ise kısa vadede likidite ihtiyacı olmadığını açıkladı

Her geçen gün uçurumun kenarına bir adım daha yaklaşan ABD’li otomotiv devine beklenen yardım eli Beyaz Saray’dan geldi. ABD Başkanı George W. Bush, Senato’nun 14 milyar dolarlık kurtarma planına onay vermemesinin ardından “iflas” beklentilerinin iyice arttığı Detroit’li otomotiv devlerine 17.4 milyar dolarlık kredi verileceğini açıkladı. Kredi daha önce Kongre’den geçerek uygulamaya giren 700 milyar dolarlık finans sektörünü kurtarma paketinden (TARP) ayrılacak.

Krizdeki iki şirketten General Motors’a (GM), bu ay ve gelecek ay toplam 9.4 milyar dolar, Chrysler’e de 4 milyar dolar acil kredi sağlanacak.

Üçüncü şirket Ford ise, acil mali desteğe henüz ihtiyacı olmadığını açıkladı.

Şubat ayında da, Kongre’den onay çıkması durumunda, oto şirketlerine 4 milyar dolar daha yardım sağlanması öngörülüyor. Bu gerçekleşirse, oto sektörünü kurtarma planının boyutu 17.4 milyar dolara yükselecek. Bu yardım planı karşılığında otomotiv şirketlerinin, kârlı işletmelere dönüşebilmelerini öngören yeniden yapılanma planlarını üç ay içinde hazırlamaları gerekiyor. Şirketlerin, 31 Mart tarihine kadar bunu başaramamaları durumunda, aldıkları kredileri iade etmeleri istenecek.

İflasları felakete neden olur

Başkan Bush, mevcut koşullarda oto şirketlerinin iflasının, “çalışkan Amerikalılar’a kabul edilmez ölçüde acı veren bir darbe vuracağını” anlattı. Otomobil üreticilerinin çökmesinin resesyonu daha da derinleştireceğini vurgulayan Bush, “Kârlılığa dönüşebilmek için zor kararların verilmesinin zamanı geldi. Oto üreticileri ve sendikalar, neyin tehlikede olduğunu anlamalı ve reform için gerekli zor kararları vermeli” dedi. Son bir haftada oto şirketleri, çeşitli sürelerle üretime ara verme kararı almıştı.

Oto üreticilerine yardım sonrasında TARP fonunun 350 milyar dolalık ilk dilimini harcadıklarını söyleyen ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, “Kongre, 350 milyar dolarlık paketin ikinci dilimini serbest bırakmalı. Konuyla ilgili olarak Kongre ile yakında görüşeceğim” dedi.

Ford: Finansal destek aramıyoruz

GM ve Chrysler’in dışındaki otomotiv devi Ford, hükümetten kısa vadede finansal destek aramadıklarını açıkladı. Kısa vadeli likidite sorunu ile karşı karşıya olmadıklarını vurgulayan Ford, maliyetleri azaltmak için agresif adımlara devam ettiklerini belirtti. Ford’tan yapılan açıklamada, “GM ve Chrysler’e acil fon sağlanmasını memnuniyetle karşılıyoruz” denildi.

GM ve Ford hisseleri yükseldi

Beyaz Saray’dan acil kredi yardımı alan otomotiv devlerinin hisseleri açıklama sonrası yükselişe geçti. GM hisseleri günün ilk dakikalarında yüzde 12.30 değer kazandı. Ford hisseleri ise yüzde 4.5 yükseldi. 1 yıl önce 26 milyar dolar olan GM’in piyasa değeri 2.5 milyar dolara indi. Kurtarma planı Dow Jones açılışta yüzde 2’ye yakın yükseldi. Ancak Dow Jones kazançlarının büyük kısmını geri verdi.

KRİZ AJANDASI


Petrolde düşüş durmuyor

Ekonomİk durgunluk kaygılarıyla petrol fiyatlarında yaşanan düşüş bir türlü durmuyor. Temmuz ayında 147.27 dolarla tarihi zirvesine çıkan petrolün varil fiyatı dün yüzde 2 daha gerileyerek 35.85 dolara indi.

Kriz, Noel ağacı hırsızlığını artırdı

ABD’deki ekonomik kriz, Noel ağacı hırsızlıklarını artırdı. Polis yetkilileri, ülke genelinde Noel ağacı hırsızlıklarının geçen yıla göre yüzde 60 artığını duyurdu. Ağaçların fiyatları 35 ile 300 dolar arasında.

İşsizler ordusuna yeni katılanlar

ABD’li mikroçip üreticisi Texas Instruments, düşen siparişler nedeniyle Filipinler’de 400 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Fransız bankası Natixis 840, mobilya zinciri MFI de 1.200 kişiyi işten çıkaracak.

Primler riskli varlıklarla ödenecek

İsvİçre merkezli Credit Suisse Group, üst düzey yöneticilerinin primlerini, likit niteliğini kaybetmiş riskli varlıklarla ödeyecek. Riskli varlıkların prim ödemelerinde kullanılması bankanın 5 milyar dolarlık riskini de azaltacak.

Japonya’da faiz sıfıra iyice yaklaştı

Japonya Merkez Bankası dün yaptığı toplantıda gösterge faiz oranını yüzde 0.3’den yüzde 0.1’e indirdi. Japonya Merkez Bankası ayrıca, daralan ekonomiyi büyütmek için bankacılık sistemine yeni para aktarma yolları da açıkladı.

Haberin Devamı