Gazete Vatan Logo

ÖSYM Başkanı Demir’in geçmişinden intihal çıktı

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir'in adı da 'kopya' skandallarına karıştı.

ÖSYM Başkanı Ali Demir’in adının 21 yıl önce de bir kopya skandalında geçtiği ortaya çıktı. TV 8’in haberine göre, 1990 yılında Teknik ve Tekstil dergisinde Doç. Dr. Ali Demir imzalı yayınlanan 9 bölümlük yazı dizisi başka bir akademisyene aitti. İddiaya göre, Loughborough Üniversitesi’nde doktora yapan Ali Demir, Teknik ve Tekstil Dergisi’ndeki yazı dizisin ilk sayısında makalelerin gerçek sahibi olan Alman Peter Latzke’den çok kısa bahsetti. Yazı dizisinin ilk sayıda “Bu makale serisinin hazırlanmasında P.M. Latzke’nin 1978 ve 1979 yıllarında Melliand Textilberichte’de yayınlanmaş makaleleri esas alınmıştır” şeklinde küçük bir not vardı. Ancak diğer bölümlerde Alman akademisyenin adı hiç geçmedi. Oysa, söz konusu makaleler baştan aşağıya ana kaynaktan kelimesi kelimesine tercümeden oluşuyordu ve bir kaynağın bu şekilde kullanımı “intihal” sayılıyordu. Bu yazıları ilk sayıdaki anmayı görmeden Teknik ve Tekstil’de okuyanların bunların, her makalenin başında ilan edildiği üzere, tümüyle Doç. Ali Demir’e ait olduğunu düşünmüşlerdi.

Dergide Ali Demir imzalı yayınlanan makaleleri inceleyen Leeds Üniversitesi’nden Prof. Mike Denton, intihali fark etti.

Soruşturma başlatıldı

Yazıların birebir aynı olduğunu tespit eden Prof. Denton, Demir’in doktorasını yaptığı Loughborough Üniversitesi yönetimine başvurarak intihali tespit ettirdi. Bunun üzerine Tekstil Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gordon Wray, büyük kısmı aynen tercüme olan yazı dizisinin bu şekilde yayınlanmasını akademik ahlak açısından kabul edilmez olduğunu söyleyerek derhal bir soruşturma başlattı.

Yaptığını kabul etmedi

Tekstil Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gordon Wray’ın eşi Ketie Wray ise o dönem yaşananları şu şekilde anlattı: “Bu akademik camiada yapılabilecek en kötü şeydir. Dünyanın hiçbiryerinde de kabul görmez. Bu intihaldir. P.M. Latzke’nin adını koyması ve Ali Demir tarafından Türkçeye çevrilmiştir demesi gerekiyordu. Üniversitede ve departmanda buna tepkiler çok büyük olmuştu. Rektör yardımcısı ve eşim bu olaya çok kızmıştı. Bu durum için Ali ile karşı karşıya gelmişlerdi. Eşim bana Ali’nin yaptığı işten dolayı üzgün olduğunu düşünmediğini söyledi. Ali’ye göre o Türk öğrencilerin bilgilenmesini sağlıyordu. İntihali kabul etmiyordu. Özür dilemek ve yaptığını kabul etmek istemedi” diye konuştu.

Dostları kurtardı

Açılan soruşturma nedeniyle kariyeri tehlikeye giren Demir’in yardımına aynı üniversitedeki hatırlı akademisyen dostlarının yetiştiği ve üniversite ile Demir’in bir özür yazısı yayınlaması konusunda anlaşıldığı öne sürüldü. Bunun üzerine bir yazı kaleme alan Ali Demir, aynı dergideki yazı dizisinin son sayısında suçunu itiraf ederek özür diledi. Özür yazısında “Doç Dr. Demir bu çalışma için Melland Textiberichte’den yazılı izni şimdi elde etmiş bulunmaktadır. Yazılı izni serinin yayınlanmasından önce elde etmediği için Doç. Dr. Demir hem sayın P. M. Latzke’den hem de Melland Textilberichte’den özür diler ve verdikleri izin için de teşekkür eder” ifadesine yer verildi.

Savcılıkta şifreyi görüştü

ÖSYM Başkanı Ali Demir, “YGS’deki şifre iddiaları” ile ilgili soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan’la görüştü. Demir, iki ÖSYM yetkilisiyle Ankara Adalet Sarayı’na geldi. “YGS’deki şifre iddiaları” ile ilgili soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan’la 20 dakika görüşen Demir ve beraberindekiler daha sonra adliyeden ayrıldı. Demir, adliyeden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı. Ali Demir’in, Sakınan’la soruşturmayla ilgili olarak görüştüğü ve bilgi verdiği öğrenildi.

Haberin Devamı