Gazete Vatan Logo

ÖSS 2010'da nasıl olacak?

ÖSS'de sistem tamamen değişti. İşte yeni sistem...

YÖK’ün katsayı farkını kaldırması büyük tartışma yaratırken, yeni sınav sistemi de kafa karıştırdı. 1999’dan önce uygulanan iki aşamalı sisteme yeniden geçilen yeni sistemi, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan tüm detaylarıyla anlattı. Önümüzdeki yıl Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Nisan’da, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ise Haziran’da yapılacak

Her yıl yaklaşık 1.5 milyon gencin kaderini belirleyen üniversite sınavlarında sistem yine değişti. İmam Hatip Liseleri’nin önünü tıkadığı gerekçesiyle bazı çevrelerce yıllardır eleştirilen farklı katsayı uygulamasının kaldırılmasının yanı sıra sınav sisteminde birçok yeniliğe de gidildi. İşte 2010’dan itibaren uygulanacak sınav sisteminin tüm detayları...

TÜM ADAYLARA AYNI KATSAYI: 1998 yılından bu yana meslek lisesi mezunları kendi alanlarından başka bölümleri tercih ettiklerinde katsayıları 0.3’le çarpılıyordu. Diğer liselerde okuyanların katsayıları ise 0.8’le çarpılıyordu. YÖK’ün yeni aldığı karara göre, artık bütün adayların katsayıları 0.15’le çarpılacak. Böylece, meslek lisesi mezunları alanları dışında tercih ettikleri bölümlere yöneldiklerinde herhangi bir kayıpları olmayacak. Örneğin bir tıp fakültesini veya bir mühendislik fakültesini sadece fen alanından mezun olanlar değil, diğer tüm alanlardan ve okul türlerinden mezun olanlar da tercih edebilecek ve bu adaylara farklı katsayı uygulanmayacak.

KENDİ ALANINA EK PUANA DEVAM: Aralarında imam hatip liselerinin de bulunduğu meslek lisesi mezunları, kendi alanlarıyla ilgili bölümleri tercih ettiklerinde ek olarak orta öğretim başarı puanı 0.06 ile çarpılacak. Öğretmen lisesi veya meslek lisesi mezunu olanlara kendi alanlarında programları tercih etmeleri halinde ek puan verilecek. Bu adayların ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları 0.06 katsayısı ile çarpılacak ve bulunan değer 0.15 katsayısıyla çarpılmış puanlarına eklenecek. Söz konusu mezunlara ek puan verileceğine ilişkin hüküm yasal düzenlemede yer alıyor. Ek katsayı bugün 0.24 olarak uygulanıyor ve bu yükseköğretim programlarının sayısı sınırlı bulunuyor.

ÖN LİSANSTA LYS PUANI DA GEÇERLİ: Ön lisans programlarına, mevcut uygulamaya göre SAY-1, SÖZ-1, EA-1 gibi puan türleriyle giriliyor. Yeni sistemde de bu tür programlara YGS puanıyla girilebilecek ancak eğer aday LYS’ye de girmişse ve bu sınavdaki puanı yüksekse adayın yüksek olan puanıyla o programa girmesine imkan verilecek. Bu programlara sadece meslek lisesi mezunları değil genel lise mezunlarının da girebilmesine imkan sağlanacak. Bundan dolayı YGS’nin yanı sıra LYS puanlarının da ön lisans programlarına girerken geçerli olması kararı alındı. Bu uygulama bugün de benzer şekilde yapılıyor. Mevcut durumda genel lise mezunları meslek lisesi mezunlarının sınavsız geçiş yöntemiyle girdikleri ön lisans programlarına, ÖSS’de SAY-1, SÖZ-1 ve EA-1 puan türlerinde aldıkları puanlara göre girebiliyorlar.

AOBP TAVAN PUANI 500: Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavı’ndaki (LYS) ağırlıklı puanların her biri, kendi içinde 100-500 arasındaki puanlara dönüştürülecek. Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) en büyüğü 500, en küçüğü 100 olacak şekilde hesaplanacak.

YENİ SINAVDA 160 SORU VAR: Yeni sistemde, sınavın birinci aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sistemi’nde (YGS), Türkçe, Temel Matematik (Geometri dahil), Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testinin her birinden 40’ar olmak üzere toplam 160 soru yöneltilecek. Adaylara toplam 160 dakika süre verilecek. Sınavın ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) ise soru sayıları ve süreleri testlere göre değişecek. Buna göre LYS-1 ile LYS-3’ün sınav süresi 120 dakika, LYS-2 ve LYS-4’ün sınav süresi 135 dakika, LYS-5’in soru sayısı 80, süresi 120 dakika olacak.

YGS’DE 6 AYRI PUAN TÜRÜ: YGS sonucunda altı ayrı puan türü belirlenecek. Bu puan türlerinin her birinde testlerin yüzde olarak ağırlıkları farklı olacak. Örneğin YGS-1’de Türkçe’nin ağırlığı yüzde 20, Temel Matematik’in ağırlığı yüzde 40, Sosyal’in ağırlığı yüzde 10, Fen’in ağırlığı yüzde 30 olacak.

LYS’DE PUAN TÜRLERİ DE ÇEŞİTLENDİ: İkinci aşama olan LYS’nin Matematik-Fen (MF), Türkçe-Matematik (TM), Türkçe-Sosyal (TS) ve Dil puan türü gruplarının her birinden birden fazla puan türü oluşturuldu. MF puan türü grubu MF-1, MF-2, MF-3 ve MF-4, TM puan türü grubu TM-1, TM-2 ve TM-3, TS puan türü grubu TS-1 ve TS-2, Dil puan türü grubu da DİL-1 ve DİL-2 puan türlerinden oluşacak.

PUAN DAĞILIMLARI YÖK’ÜN SİTESİNDE: Ön lisans ve lisans puan türlerinin programlara göre belirlenen dağılımı tüm detaylarıyla bugün YÖK’ün www.yok.gov.tr adresli internet sitesinde açıklanacak.

BAŞBAKAN ERDOĞAN: YÖK sağ olsun

BaŞbakan Erdoğan, YÖK’ün yükseköğretime girişte meslek liseleri ve imam-hatip liselerine yönelik katsayı farkı uygulamasını kaldırmasını “isabetli bir karar” olarak değerlendirdi. YÖK’e kararından dolayı teşekkür eden Erdoğan, “YÖK sağolsun, şu ana kadar olan bir haksızlığı, eğitim özgürlüğüne yönelik bir haksızlığı gidermiştir ve çok da farklı, dünyadaki bütün bu noktadaki çalışmaları değerlendirerek bir adım atmışlardır. Ben bu geciken, binlerce meslek lisesi mezunun mağdur edildiği böyle bir süreci düzelttikleri için kendilerine şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum” dedi.

İKİ SİSTEMİN KARŞILAŞTIRMASI

ESKİ SİSTEM

DÜZ LİSE BİTİRENİN PUANI

Ağırlıklı Ortaöğrenim Başarı Puanı (AOBP) 80 olan bir öğrencinin toplam 240 sorudan 160’nı doğru bildiğini, kabul edelim. Eski sistemde bu öğrencinin AOBP’si düz lise olduğu için 0.8 ile çarpıldı ve eklenecek puan 64 oldu. 2009 katsayılarına düz lise öğrencisi kendi alanına göre şu puanları aldı:

Alanı Sözel ise: 240 (ham puan) + 64 (Orta Öğretim Başarı Puanı)= 304

Alanı Sayısal ise:240 (ham puan) + 64 (Orta Öğretim Başarı Puanı)= 304

Alanı EA ise:241 (ham puan)+64 (Orta Öğretim Başarı Puanı)= 305

MESLEK LİSESİ BİTİRENİN PUANI

Bu öğrenciler kendi alanlarında devam etmek istediklerinde katsayı yine 0.8’di. Ancak artı olarak okul puanlarını 0.24 katsayısı ile çarpılarak bu puan ekleniyordu. 160 soruyu doğru bilen öğrencinin aldığı puan, düz liseden 19 puan yüksek, yani 323 oluyordu. Ancak kendi alanlarını seçmediklerinde AOBP 0.3 ile çarpılıyordu. Yani düz liselilerden 40 puan dezavantajları oluyordu.

Alanı Sözel ise: 240 (Ham puan)+ 24 (Orta Öğretim Başarı Puanı) = 264

Alanı Sayısal ise: 241 (Ham puan) + 24 (Orta Öğretim Başarı Puanı)= 265

Alanı EA ise: 240 (Ham puan)+24 (Orta Öğretim Başarı Puanı)= 264

YENİ SİSTEM

ARADA FARK KALMADI


Yeni sistemde incelediğimizde ise öncelikle AOBP değiştiğini görüyoruz. Çünkü yeni sistemde bu puan 500 üzerinden değerlendiriliyor. 80’nin karşılığı 400 oluyor. Buradan yola çıkarak öğrencilerin yine aynı neti çıkardıklarını düşünelim. İşte yeni sisteme göre puanlama. Buna göre öğrenci ister düz lise ister imam hatipli olsun aldığı ortalama ham puanı 400 oluyor. Bu noktada devreye AOBP giriyor. 400 puan 0,15 ile çarpılıyor. Bu da 60 puan demek. Bu da eklendiğinde öğrencinin puanı 460 oluyor. Bu alan gözetmeksizin seçilen alanlar için geçerli. Yani İmam Hatiplisi de Meslek Liselisi de düz liselisi de aynı puanı alıyor.

KENDİ ALANI AVANTAJI SÜRÜYOR

Eğer meslek liseliler kendi alanında devam etmek isterlerse bu sefer ortaya farklı bir tablo çıkıyor. Yeni sistem bu öğrencilere ek puan veriyor. Bu da AOBP’nin 0,06 katsayısı ile çarpılmasına ve bu puanın eklenmesini sağlıyor. Öğrencinin AOBP’si 400 olduğu için bu 0,06 ile çarpılıyor. Ortaya 24 puanlık bir ek çıkıyor. Bu sistem ile öğrencinin puanı 484’e çıkıyor.

Haberin Devamı