Gazete Vatan Logo

Osmanlı’nın son dönemi canlanıyor

Osmanlı’nın son dönemi canlanıyor

Restorasyon nedeniyle 7 yıldır kapalı olan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi cumartesi günü Milli Saraylar Resim Müzesi olarak Meclis Başkanı Çiçek tarafından açılacak.

7 yıl önce restorasyon nedeniyle kapılarını kapatan ‘İstanbul Resim Heykel Müzesi’, 22 Mart Cumartesi günü ‘Milli Saraylar Resim Müzesi’ olarak TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından açılacak. Müzede, 28’i Topkapı Sarayı’ndan gelen 174’ü Milli Saraylar Tablo Koleksiyonu’na ait çoğunluğu restoratörlerce elden geçirilmiş Osmalı İmparatorluğu’nun son dönemini anlatan toplam 202 eser sergilenecek.


Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Milli Saraylar’a devredilen müzede daha önce sergilenen eserler Karaköy Antrepo’da açılacak müzeye taşındı. Müze açılışı öncesi bilgi veren Milli Saraylar Resim Müzesi Müdürü Recep İmat ve küratör Gülsen Sevinç Kaya, 3 katlı 10 bin metrekare kapalı alana sahip müzenin şu anda 3 bin 400 metrekaresinin kullanıldığını, inşaatın tamamen bitmesiyle birlikte 6 bin metrekarelik sergileme alanına kavuşulacağını söyledi.


Kaya, “Osmanlı Hanedanı’nın yaşayan üyelerinde resim varsa bize bağışlamalarını arzu ediyoruz. Son dönem Osmanlı Sarayı’nın resim beğenisiyle Türkiye’de batılı anlamda resim koleksiyonunun oluşumunu sergilemek istiyoruz” dedi. Müzeye TBMM 20 tablo verirken İstanbul Valiliği Hikmet Onat’ın ‘Gergef İşleyen Kadın’ tablosunu bağışladı. Topkapı Sarayı’ndan ise 44 eser geldi. Topkapı Sarayı’ndan alınan resimler Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla yapılan protokolle 5 yıllığına sergilenmek üzere müzeye getirildi. Sultan Abdülmecid döneminde inşa edilen Dolmabahçe Sarayı bitişiğinde Veliahd Dairesi olarak kullanıla n müze 11 salondan oluşuyor.

Ünlü ressamlarıneserleri sergilenecek

Müzede saray ressamları Stanislaw Chlebowski, Fausto Zonaro, asker kökenli ressamlar

Şeker Ahmed Paşa, Osman Nuri Paşa, Halil Paşa ile Osman Hamdi Bey, Hoca Ali Rıza, Şevket Dağ, İbrahim Çallı gibi bir çok önemli ressamın eserleri bulunuyor. Pazartesi ve perşembe hariç her gün gezilebilecek Milli Saraylar Resim Müzesi’nde tavan resimleri ve süslemeleri de görülebilecek. 24 saat güvenlik kameralarıyla polis tarafından izlenen müze, aynı zamanda eserlere 40 santimden fazla yaklaşıldığında sinyal ve sesle uyarı veren bir tablo alarm sistemiyle korunuyor.

Haberin Devamı