Gazete Vatan Logo

Osmanlı camileri striptiz kulübü yapılmış!

Türk Tarih Kurumu'nun araştırması şok edici bir gerçeği ortaya çıktı. Hangi Osmanlı yapımı camiler striptiz kulübü yapıldı?

5 kıtaya yayılan ve Türk medeniyetini simgeleyen kültür varlıkları içler acısı durumda.

Türk Tarih Kurumu, yurtdışındaki kültür varlıklarımızın envanterini çıkarıyor. 5 kıtaya yayılan camilerimiz, türbelerimiz, içler acısı durumda. Bazıları gazino ve striptiz kulübü yapılmış.

İmparatorluğun çöküşüyle birlikte nüfusunun bir bölümünü sınırları dışında bırakmak zorunda kalan Türkiye, dışarıda kalan kültür varlıklarına da sahip çıkamadı. Türk medeniyetini simgeleyen birçok kültür varlığı çeşitli ülkelerde perişan bir şekilde kaderine terk edildi. Striptiz kulübü yapılan camiler, yıkılan kaleler yürek yakarken, Türk Tarihi Kurumu bilinmeyen binlerce Türk varlığını bir envanter haline getirme projesinde sona yaklaştı.

YUNANİSTAN İZİN VERMEDİ

Türk Tarih Kurumu, 2003 yılında başlattığı Türk Kültür Varlıkları Envanteri çalışmasında önemli mesafe kaydetti. Ortaya çıkan sonuçlar, bir yandan Osmanlı Türk medeniyetinin ihtişamını, bir yandan da sınırlarımız dışında bıraktığımız kültür varlıklarımızın nasıl perişan bir halde olduğunu ortaya çıkardı. Avrupa'dan Orta Asya'ya, Afrika'dan Uzakdoğu'ya kadar çok geniş bir coğrafyada yer alan ülkelerin önemli bir bölümündeki çalışmalar tamamlandı. Bugüne kadar Türkiye'ye izin vermeyen tek ülke Yunanistan oldu. Yunanistan, 5 yıldır yapılan bütün başvurulara rağmen, Türkiye'den uzmanların tarihi ve kültürel varlıkları araştırmasına izin vermedi.

Balkanlar ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'da birçok ülkede çalışmalar bitirildi ve envanter hazırlandı. Kafkasya çalışmaları başladı, İran ve Hindistan ile anlaşma yapıldı. Çalışmalarda Türklere ait binlerce mimari ve kültürel yapı tespit edildi. Çok büyük bölümü Türkiye'de de kayıtlarda bulunmayan bu eserlerin fotoğrafları çekildi, ölçüleri alındı, modelleri yapıldı. Bir çok eserin lokanta ya da gazinoya dönüştürüldüğü tespit edildi. Camilerin içler acısı durumu fotoğraflandı.

Çalışmaya göre Makedonya ve Bosna, Türk eserlerine en fazla sahip çıkılan ülkeler. Bulgaristan'da striptiz kulübü yapılan camiler bile var. Suudi Arabistan'da doğru dürüst bir tek Hicaz demiryolunun Medine'deki istasyon kaldı.Bazı Vahabi vakıflarının Balkanlar'daki Türk eserlerini bile tahrip ettiği belirlendi.

MALKOÇ BEY'İN TÜRBESİ PERİŞAN

Çalışmalar sırasında ünlü Akıncı beyi Malkoç Bey'in mezarı da tesadüfen bulundu.. Malkoç Bey Türbesi, Bulgaristan'da Gabrova ile Lofça arasında bulunan ve 1950 yılında adı Bourya olarak değiştirilen Malkoç köyünde yer alıyor. Türbeyi Yrd. Doç. Dr. Mehmet İbrahimgil, Öğretim Görevlisi Neval Konuk ve Mimar Mehmet Emin Yılmaz'dan oluşan ekip tespit etti. Çevresinde akıncıların mezarlarının yer aldığı türbe, içler acısı durumda.

ÇOK ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Yusuf Halaçoğlu, envanter tamamlandığında herkesi çok şaşırtacak nitelikte bir dökümün ortaya çıkacağını belirtti. Çalışmaları yürüten ekipte, mimar, tarihçi ve sanat tarihçilerinin yer aldığını vurgulayan Halaçoğlu, “Örneğin Bulgaristan'da 78 mimari yapı var sanılıyordu, biz 500'ün üzerinde Türk kültür varlığı tespit ettik. Çalışmalarımızda her gittiğimiz ülkede o ülkeden bir uzmanı da yanımıza aldık. Çok büyük bir medeniyeti ortaya çıkarıyoruz. Somali'den Çin'e uzanan bir medeniyet bu” dedi.

Haberin Devamı